Ako zastaviť priberanie? Zaraďte do svojho jedálnička tieto potraviny a dajte STOP nadbytočným kilám!

Ako zastaviť priberanie? Zaraďte do svojho jedálnička tieto potraviny a dajte STOP nadbytočným kilám!
  • 15.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Aj vy sa snažíte zaradiť do svojho jedálnička potraviny, z ktorých sa nepriberá? Máme pre vás dobrú správu – u nás ste na správnom mieste! Prinášame vám totiž zoznam potravín, ktoré udržia vašu líniu pod kontrolou a zároveň vás zasýtia a dodajú vášmu telu potrebné živiny.

Potraviny z nášho zoznamu si dokonca môžete dopriať aj večer pred spaním. Samozrejme, nepreháňajte to s množstvom, aby ste príliš nezaťažili váš organizmus a tráviaci systém.

Samozrejmosťou ale v každom prípade zostáva to, že k úprave jedálnička patrí aj zdravý životný štýl, pravidelný pohyb, pravidelný pitný režim a dostatok spánku. Vďaka tejto kombinácii dosiahnete vytúžené zmeny tou najprirodzenejšou cestou.

Problém s priberaním - aj vy ste zúfalá z priberania? Zmeňte to s našimi radami!

Samotné priberanie je proces, pri ktorom sa zvyšuje telesná hmotnosť.

Tu je niekoľko účinných a jednoduchých spôsobov, ako schudnúť a udržať si zdravú telesnú hmotnosť:

  • Zamerajte sa na zdravú stravu - sústreďte sa na jedlo bohaté na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky. Jedenie potravín, ako sú ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, pomôže udržať vás nasýtených a dodá energiu.
  • Kontrolujte svoje porcie - je dôležité sledovať, koľko jete. Skúste si predstaviť svoj tanier rozdelený na štvrtiny - jedna časť by mala obsahovať bielkoviny, ďalšia by mala byť ovocie alebo zelenina a zvyšok by mal byť celozrnnými potravinami.
  • Pravidelne cvičte - zahrňte do svojho týždenného plánu cvičenia aeróbne aktivity, ako je beh, chôdza, plávanie alebo jazda na bicykli. Snažte sa cvičiť aspoň 150 minút týždenne.
  • Dôležitý je aj dostatok spánku - nedostatok spánku môže ovplyvniť vašu chuť do jedla a hormóny regulujúce pocit sýtosti a hladu. Snažte sa spať aspoň 7-8 hodín denne.
  • Hydratácia - pitie dostatočného množstva vody je kľúčové pre udržanie zdravia a dokonca môže podporiť chudnutie. Skúste vypiť aspoň 8 pohárov vody denne.
  • Znížte stres - snažte sa zvládať stres pomocou relaxačných techník, ako je meditácia, jogging alebo yoga. Vysoká hladina stresu môže viesť k emocionálnemu jedeniu a zvýšenému váhovému prírastku.
  • Buďte trpezliví - chudnutie je proces a niečo, čo sa nedá dosiahnuť cez noc. Buďte trpezliví so sebou a naučte sa milovať svoje telo bez ohľadu na jeho veľkosť alebo váhu.

Pamätajte, že každému tela vyhovuje niečo iné, takže je dôležité nájsť spôsob, ktorý funguje pre vás a je udržateľný dlhodobo.

Stres a priberanie = priberanie zo stresu - ako zastaviť stresové situácie?

Stres a priberanie sú vzájomne prepojené a môžu sa navzájom ovplyvňovať.

Stres môže viesť k priberaniu z niekoľkých dôvodov. Keď sme pod stresom, náš organizmus produkuje stresové hormóny, ako je napríklad kortizol. Tieto hormóny môžu mať vplyv na naše stravovacie návyky a metabolizmus. Niektorí ľudia majú tendenciu pri stresovom období siahnuť po nezdravých potravinách, čo môže viesť k nadmernej konzumácii kalórií a tým aj k priberaniu na váhe.

Okrem toho môže stres ovplyvniť aj kvalitu spánku. Keď sme pod stresom, často sa nám ťažšie zaspáva a udržuje sa nám hlbší spánok. Nedostatok spánku môže ovplyvniť reguláciu hladiny hormónov, ktoré sú zodpovedné za kontrolu chuti do jedla. To môže viesť k väčšej chuťovej túžbe a sklonu k prejedaniu, čo má za následok priberanie na váhe.

Na druhej strane môže aj priberanie spôsobiť stres. Pre niektorých ľudí zvyšovanie hmotnosti môže mať negatívny vplyv na ich sebavedomie a psychický stav, čo môže spôsobovať stres a úzkosť. Tento stres môže mať vplyv na stravovacie návyky a spôsobiť nepriaznivé zmeny v oblasti stravovania a celkovej životosprávy.

Niektorí jedinci môžu pri stresových situáciách schudnúť, zatiaľ čo iní môžu priberať. Je dôležité nájsť si stratégie na zvládanie stresu a udržanie vyváženej a zdravej životosprávy.

Priberanie na bokoch - čo spúšťa priberanie?

Priberanie na bokoch môže byť spôsobené rôznymi faktormi.

Medzi najčastejšie príčiny patria:

  • Nadmerný príjem kalórií - ak pravidelne konzumujete viac kalórií, ako váš organizmus spotrebuje, nadbytočné kalórie sa ukladajú vo forme tuku a môžu viesť k priberaniu na bokoch a v iných oblastiach tela.
  • Nevyvážená strava - strava bohatá na nezdravé potraviny, ako sú rýchle občerstvenie, sladkosti a pikantné jedlá, môže podporovať ukladanie tuku v oblasti bokov.
  • Nedostatok fyzickej aktivity a sedavý životný štýl - môžu tiež prispievať k priberaniu na bokoch. Nedostatok pohybu spomaľuje metabolizmus a zníženie svalovej hmoty môže viesť k ukladaniu tuku.
  • Hormonálne zmeny - hormonálne nerovnováhy, ako napríklad zvýšenie hladiny kortizolu (stresového hormónu) alebo nedostatok estrogénu u žien môžu mať vplyv na ukladanie tuku v oblasti bokov.
  • Genetika - genetické faktory môžu tiež byť zodpovedné za väčšiu náchylnosť k ukladaniu tuku v oblasti bokov.

Aby ste predišli nadmernému priberaniu na bokoch, odporúča sa dodržiavať vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny a zdravé bielkoviny. Je tiež dôležité zahrnúť do svojho životného štýlu pravidelnú fyzickú aktivitu a cvičenie, ako napríklad kardiovaskulárne cvičenie a posilňovanie svalov.

Priberanie na bruchu - ako zastaviť priberanie na váhe?

Ak chcete zastaviť priberanie na bruchu, môžete zvážiť nasledujúce kroky:

  • Zahrňte do svojho životného štýlu aktívny pohyb - pravidelné cvičenie je kľúčom k zníženiu telesnej hmotnosti a formovaniu brušných svalov. Zamerajte sa na cvičenie, ktoré zdôrazňuje svalovú silu a vytrvalosť, ako napríklad posilňovanie, kardio cvičenie ako beh alebo plávanie a cvičenia na posilnenie svalov brucha.
  • Jedenie vyváženej stravy - ak chcete zastaviť priberanie na bruchu, je dôležité mať vyváženú stravu. Zvážte pridanie viac čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných potravín a bielkovín do svojej stravy. Vyhnite sa príliš veľkým porciám, vysokej konzumácii prídavných cukrov a tučných jedál.
  • Ovládajte stres - vysoká hladina stresu môže prispieť k hromadeniu tukov na bruchu. Skúste zamerať sa na techniky ako meditácia, joga alebo relaxácia, aby ste znížili úroveň stresu. Pravidelný spánok a dostatočný odpočinok tiež môžu pomôcť znížiť stres a zlepšiť celkovú pohodu.
  • Odpovedajte na vnútorný hlad - často sa môže stať, že sa prejete aj keď naozaj nie ste hladní. Snažte sa rozlíšiť medzi hladom a emocionálnym prejedaním. Akonáhle rozpoznáte, že ste sýty, prestanete jesť a rozmýšľajte o iných spôsoboch, ako si vyplniť čas alebo zvládať emócie, ako napríklad prechádzka, rozhovor s priateľom alebo koníček.
  • Kontrolujte príjem tekutín - pravidelný príjem vody je dôležitý, aby sa udržala optimálna metabolická funkcia organizmu. Vyhnite sa nadmernému príjmu sladkých nápojov alebo alkoholu, ktoré môžu prispieť k hromadeniu tuku na bruchu.
  • Vyhnite sa sedavému životnému štýlu - sedavý životný štýl môže prispieť k hromadeniu tuku na bruchu. Snažte sa byť aktívny a vykonávať aspoň 30 minút pohybu denne.

Je dôležité mať na pamäti, že zastaviť priberanie na konkrétnej časti tela môže byť náročné, pretože priberanie je ovplyvnené rôznymi faktormi, vrátane genetiky a hormonálnej rovnováhy. Napriek tomu vyššie uvedené kroky vám môžu pomôcť dosiahnuť zdravú váhu a zmierniť hromadenie tuku na bruchu.

Neprehliadnite: Dosiahnite úspech v roku 2024 s týmito osvedčenými zvykmi!

Zelenina a ovocie

Nenahraditeľnou a každodennou súčasťou vášho jedálnička by mala byť nepochybne zelenina a ovocie. V prípade ovocia platí pravidlo, že bez obmedzenia si ho doprajte predovšetkým doobeda, v neskorších hodinách počas dňa si už dávajte pozor na to, koľko ovocia konzumujete.

Naopak, zelenina je vhodná na konzumáciu kedykoľvek počas dňa, a to aj večer pred spaním. Ideálnou voľbou je napríklad čerstvý zeleninový šalát alebo dusená zelenina. Pripravujte a servírujte si ju tak, aby v nej zostali zachované všetky potrebné vitamíny – napríklad varením na pare si zelenina zachová najväčšie množstvo všetkých obsiahnutých zložiek a rovnako tak aj svoju chuť.

Kukurica

Kukurica sa zaraďuje medzi potraviny, ktoré si môžete s kľudným svedomím dopriať aj večer. Avšak, obmedzte soľ, a to aj vtedy, keď si budete pripravovať popcorn. Kukurica je fantastická, pretože:

  • je nízkokalorická,
  • obsahuje vlákninu, ktorá podporuje aj nočné trávenie.

Ak si ju chcete dopriať napríklad na večeru, tak odporúčame predovšetkým varenú kukuricu v osolenej vode, grilovanú kukuricu alebo opečenú na troške masla, poprípade olivového oleja.

Ryby

Ryby patria medzi základ, čo sa týka zdravej a vyváženej stravy. Na výber máte z veľkého množstva druhov a my sme si istí, že vybrať si zaručene môže úplne každý. Odporúčame však voliť čerstvú alebo chladenú rybu a nie rybu z konzervy!

Ryba je fantastická aj ako hlavné jedlo či príloha do zeleninového šalátu. Túto chuť si jednoducho zamilujete!

A prečo voliť práve rybu a nie napríklad mäso? Totižto aj ryba obsahuje pomerne veľké množstvo bielkovín, má nízky obsah kalórií a rovnako v nej nájdeme nenasýtené mastné kyseliny prospešné pre náš organizmus. 

Neprehliadnite: Raňajky a kalórie: Koľko ich prijímať, aby ste mali dostatok energie?

Tekvica

Tekvica patrí medzi potraviny, ktoré si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa, a to aj neskoro večer! Prečo? Pretože:

  • má minimum kalórii,
  • je ľahko stráviteľná,
  • podporuje trávenie,
  • dokonca pomáha aj chudnúť.

Patríte medzi milovníkov tekvice? Tak v tom prípade dozaista viete, že k dispozícií máme rôzne odrody tekvíc, ktoré si môžete dopriať. Môžete vyskúšať napríklad maslovú tekvicu, špagetovú alebo mnohými obľúbenú Hokkaido tekvicu. Práve z nej si môžete na večeru dopriať hokkaido polievku. Skvelou voľbou je aj tekvicový chlieb. 

Kvaka

Kvaka je veľmi chutná zelenina, ktorá fantasticky podporuje chudnutie. Je často prirovnávaná k zemiakom, ale je oveľa viac vhodná predovšetkým na večernú konzumáciu.

Z kvaky si môžete pripraviť napríklad:

  • pyré,
  • hranolky,
  • zapečenú kvaku.

Skvelou správou je, že kvaka podporuje trávenie, a to vďaka vysokému obsahu vlákniny. Okrem nej tiež obsahuje mnohé vitamíny a minerálne látky, ako je vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B, železo, horčík, vápnik i selén.

Hríby

Hríby sú ideálnou voľbou, keď vás prepadne chuť na niečo dobré práve večer. Hríby nás totiž dokážu poriadne zasýtiť na veľmi dlhý čas.

A ako si ich pripraviť? Skúste si ich:

  • udusiť,
  • ugrilovať,
  • pridať do zeleninových šalátov,
  • pripraviť si z nich polievku.

Odporúčame aj: Veľký prehľad vitamínov: V ktorých potravinách ich je najviac?

Cvikla

Cvikla alias červená repa je jednou z najzdravších potravín vôbec. Existuje množstvo spôsobov prípravy cvikly, pričom takmer pri všetkých zostáva obsiahnutá jej výživová hodnota.

Cvikla je nielen skvelým pomocníkom pri chudnutí, ale je aj dobrou voľbou pri zahnaní hladu. Ak neviete, ako s ňou v kuchyni naložiť, tak vyskúšajte cviklový šalát, ktorý má nezameniteľnú chuť 

Zaujme vás: Ako zlepšiť pamäť? Jedzte týchto 10 druhov ovocia a zeleniny!

Aktualizované na 15.01.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní