Menštruačné pomôcky a alternatívy, ktoré stoja za skúšku

Menštruačné pomôcky a alternatívy, ktoré stoja za skúšku

Ženy počas svojho života zažijú približne 500 menštruačných cyklov, a spotrebujú pri tom viac ako 10 000 kusov výrobkov menštruačnej hygieny (štúdia uverejnená v odbornom časopise Current enviromental health reports). 

Hoci jednorazové vložky a tampóny patria stále medzi najpoužívanejšie, čoraz viac žien sa rozhoduje pre opakovane použiteľné a ekologické menštruačné potreby, akými sú menštruačné kalíšky, nohavičky a mäkké tampóny.

Podľa austrálskej štúdie uskutočnenej medzi dievčatami a ženami vo veku od 15 do 29 rokov, takmer 4 z 10 žien nosia počas menštruácie opakovane použiteľnú menštruačnú pomôcku. Sú to najmä menštruačné nohavičky, ktoré používalo asi 24 % žien a menštruačné kalíšky (približne 17 %).

Pozri aj: Najobľúbenejšie sexuálne polohy u Slovákov: Experimentujeme radi?

Menštruačné pomôcky pre ženy

„Pri výbere menštruačnej pomôcky zohráva úlohu pohodlie a účinnosť, teda ochrana pred únikom. Aj udržateľnosť patrí medzi hlavné faktory pri výbere. Ženy uviedli potrebu pravidelného prania ako najväčšiu prekážku pri používaní týchto ekologickejších alternatív, a mnohé boli odradené aj ťažkosťami a obavami spojenými so zmenou zásob v škole alebo v práci," povedala Caitlin Ramsayová, jedna z autoriek štúdie z  Burnetovho inštitútu v Melbourne.

Ďalšou výhodou alternatívnych menštruačných pomôcok je aj intímny život ženy bez obmedzení. Stále viac z nich sa cíti sebaisto aj počas menštruácie, a nechce sa vzdať sexuálnych hier s partnerom.

„Hygienický sex počas menštruácie umožnia napríklad mäkké menštruačné tampóny. Sú vyrobené z mäkkého  a pružného materiálu, ktorý má telesnú teplotu podobnú vaginálnym stenám, takže partnerka necíti zavedený tampón alebo to, že má menštruáciu," hovorí Veronika Kubíčková, odborníčka z Ruzovyslon.sk, ktorý predáva erotické pomôcky a zaoberá sa zdravou sexualitou, a ktorý pre veľký záujem do svojho sortimentu zaradil aj alternatívne menštruačné potreby.

Okrem toho sa ženy cítia s mäkkými tampónmi alebo menštruačnými kalíškami pohodlnejšie, pretože nekrvácajú a nijako nezanechávajú škvrny,"  hovorí Kubíčková.

Najväčší záujem o menštruačné kalíšky a menštruačné nohavičky je v lete, keďže sú veľmi praktické pri cestovaní. Menštruačné nohavičky zase často kupujú matky ako prvú pomoc pre svoje dcéry, ktoré začínajú menštruovať. Veľkým hitom minulého leta boli aj menštruačné plavky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní