Nosné oleje sú zázrakom pre pokožku! Viete, ako ich využiť?

Nosné oleje sú zázrakom pre pokožku! Viete, ako ich využiť?
  • 07.12.2022
  • Veronika Nemčeková

Nosné oleje môžu mnohým podľa názvu evokovať, že sú určené na starostlivosť do nosa. Nie je však tomu tak. Tieto prírodné oleje dokážu pomôcť s rôznymi kožnými problémami, vďaka čomu ich vyhľadáva a používa čoraz viac ľudí.

Prečítajte si, prečo sa oplatí využívať ich. Poradíme vám aj, ako vybrať správny typ nosného oleja podľa typu pokožky. Ak sa ich rozhodnete vyskúšať, nosné oleje si takmer určite zamilujete!

Čo je nosný olej?

Ako sme už naznačili v úvode, názov môže byť klamlivý. S nosom totiž nosný olej nemá nič spoločné. V skutočnosti ide o oleje, ktoré viažu a nesú ďalšie prírodné zložky, esencie a arómy. Často sa kombinujú s esenciálnymi olejmi, ktoré sú sami osebe príliš koncentrované a môžu spôsobiť podráždenie pokožky.

Zmes éterických olejov zriedených v nosných olejoch je ideálna na masáže, starostlivosť o pokožku na tvári, tele, vlasoch, chodidlách a nechtovom lôžku. Pridať ju môžete tiež do kúpeľa. Prírodné nosné oleje sú známe hydratačnými vlastnosťami, ide teda o vhodný, ba možno dokonca až najlepší telový olej na suchú pokožku.

Na rozdiel od éterických olejov nemajú prenikavú, ale iba veľmi jemnú alebo aj žiadnu vôňu. Nevýrazné je aj ich zafarbenie. Obsahujú však množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a aktívnych živín rozpustných v tukoch.

Vyskúšajte: Domáca ružová voda: Aké sú jej účinky a ako si ju jednoducho vyrobiť?

Súčasť mnohých kozmetických produktov

Nosné oleje môžeme prvotne rozdeliť na mäkké a tvrdé, ktoré sa označujú aj ako maslá. Isto poznáte napríklad bambucké maslo. Deliť ich môžeme aj podľa pôvodu na orechové oleje, oleje zo semien a ovocné oleje.

Medzi najviac využívané nosné oleje patria: šípkový, jojobový, avokádový, arganový, mandľový, slnečnicový, kokosový, s vitamínom E, z marhuľových jadier a hroznových semienok či semien čiernej rasce. Pomáhajú udržiavať zdravie pokožky a niektoré podporujú hojenie, pričom mnohokrát dokážu zjemniť jazvy alebo strie.

Nosné oleje sa používajú samostatne alebo ako základ bežných produktov starostlivosti o pleť. Nachádzajú sa v rôznych sérach, pleťových olejoch, maskách, čistiacich prostriedkoch, peelingoch, krémoch, pleťových vodách a balzamoch. Nerafinované, nebielené, nefiltrované oleje si zachovávajú viac živín oleja.

Využitie v starostlivosti o pokožku

Výber vhodného nosného oleja prispôsobte svojim potrebám a predovšetkým typu pokožky. Zamerajte sa na to, čo si vaša pleť žiada. Pomôcť vám môže nasledovný prehľad:

  • Suchá pleť – pre suchú, ale aj normálnu a neproblematickú pleť sú vhodné bambucké maslo, kokosový, makadamiový, šípkový alebo pupalkový olej. Využiť ich môžete v každodennej starostlivosti o pleť. Hydratujú a zvláčňujú pokožku.
  • Mastná pleť – pre mastnú pleť sa odporúča tzv. suchý olej, napríklad arganový, ktorý sa rýchlo vstrebáva a hydratuje kožu. Potešujúce je, že nezanecháva mastný film na pleti.
  • Aknózna pleť – v kombinácii s esenciálnymi olejmi je na pleť poznačenú akné účinný nimbový olej. So zjemnením jaziev pomôže šípkový olej.
  • Zrelá pleť – na hydratáciu a zvlhčenie pleti v zrelom veku je ideálny rakytníkový, šípkový alebo avokádový olej.
  • Ekzém a psoriáza – na upokojenie, zjemnenie a hydratovanie pokožky, ktorú trápi ekzém alebo psoriáza sú fantastické esenciálne oleje s kombináciou jojobového a konopného oleja.

Prečítajte si: Vitiligo u mnohých vyvoláva depresie. Amara však inšpiruje celý svet po svojom!

Skladovanie a miešanie olejov

Nosné oleje skladujte na chladnom, tmavom mieste alebo v chladničke. Ak olej schladíte, budete ho musieť pred použitím vrátiť do tekutého stavu. Nikdy nezahrievajte olej priamo, pretože by to mohlo narušiť jeho štruktúru. Stačí, ak ho pred použitím necháte istý čas pri izbovej teplote.

Nosné oleje sa dajú rôzne kombinovať a miešať s esenciálnymi olejmi. Ak vytvárate zmes, ktorá bude použitá na pleť, esenciálny olej by mal tvoriť iba jedno percento zmesi. V prípade použitia na zvyšok tela, môže byť podiel esenciálnych olejov päťpercentný.

Pozri aj: Kaviár a perly v kozmetike: Vylepšite svoj vzhľad luxusnými zložkami, ktoré používali aj cisárovné


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní