Zdravý recept: Pečené huby s cviklou, fazuľou a celozrnným kuskusom

Zdravý recept: Pečené huby s cviklou, fazuľou a celozrnným kuskusom
  • 17.12.2016
  • Ema Stanovská

 Tento recept je určite pre vás, ak ste doteraz poznali cviklu len ako nudnú a nie veľmi chutnú prílohu, s ktorou sa toho veľa robiť nedá.​ Omyl! Cvikla je neskutočne zaujímavá a flexibilná zelenina, z ktorej dokážete vyčarovať čokoľvek, vrátane sladkých dezertov.

Súčasťou tohto šalátu je aj rozdrobená feta, ktorá vám v spojení so sladkou cviklou spôsobí neuveriteľnú explóziu chutí. Čo sa týka šampiňónov, vždy pri ich spracúvaní pamätajte na tymian a cesnak - nič tak nezvýrazní chuť húb, ako práve tieto dve ingrediencie. Sypký celozrnný kuskus slúži ako dokonalá ľahká príloha. Tento recept je jednoduchý, zdravý a vonia končiacou sa jeseňou. Prečo ho teda nevyskúšať?

Odporúčame vyskúšať: Červená repa a jej vplyv na naše zdravie a krásu

Množstvo: 1 porcia
Čas: 25 minút
 
 

 Ingrediencie potrebné na prípravu:

 

 Huby:
  • 125g čerstvých šampiňónov
  • 1 PL olivový olej
  • 1/3 ČL balzamikový ocot
  • tymián
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie
  • 1 rozkrojený cesnak

 Cviklový šalát:
  • 125g varenej cvikle
  • 2 PL červenej varenej fazule
  • 1 PL rozdrobenej fety
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • rozmarín
  • soľ
  • olivový olej
  • 1/4 balzamikový ocot

 Kuskus:
  • 1/4 HR celozrnný kuskus
  • štipka soli
  • vriaca voda
  • lístky bazalky

Odporúčame vyskúšať:  Recepty na zdravé varianty vianočného pečiva, z ktorého nehrozia tukové

Huby a cvikla

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

1. Umyté šampiňóny vložte do zapekacej misy, pokvapkajte olejom, balzamikom, pridajte korenie, soľ a bylinky a poriadne ich rukami premiešajte, aby sa huby v oleji krásne obalili. Na záver rozkrojte strúčik cesnaku a vhoďte ho medzi huby. Pečte na 200°C asi 15-20 minút, až kým nebudú opečené dohneda.

2. Kuskus v menšej nádobe zalejte vriacou vodou tak, aby bol úplne zakrytý. Osoľte, premiešajte, zakryte tanierikom a nechajte ho napučať. Mal by byť sypký a nadýchaný.
 
3. Pokrájajte uvarenú cviklu na kocky. Fazuľu z konzervy nechajte odkvapkať. Na oleji opečte cibuľu s rascou, pridajte fazuľu a cviklu. Krátko opečte na nízkom plameni, pridajte roztlačený cesnak, balzamiko, bylinky a osoľte.
 
4. Ak už kuskus vstrebal všetku vodu, jemne ho (smerom od steny misky k stredu) vidličkou premiešajte. 
 
5. Cviklovo-fazuľovú zmes dajte na tanier a posypte rozdrobenou fetou. Huby vyberte z rúry a pridajte spolu s nadýchaným kuskusom. Dobrú chuť!
 
 
Zdroj foto: Ema Stanovská

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Chromíková 17.12.16 09:49

MC
karma
109.00

niečo podobné ale s hlivou som tento týždeň kuchtila.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 17.12.16 15:46

MR
karma
109.00

vyzerá to výborne, cvikla je naozaj zdravá..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 17.12.16 16:59

SK
karma
114.00

veľmi sa mi to pozdáva, mám rada tieto zdravé potraviny, cviklový šalátik s fazuľou vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 11:39

MZ
karma
-1.00

Super zdravý recept.. ako stvorené pre mňa :)

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:03

JS
karma
-1.00

skvelé

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:03

JS
karma
-1.00

tak toto poiadne zasýti

  • 0
Odpovedať

Ján Soták 22.12.16 23:04

JS
karma
-1.00

mňamka

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.11.21 22:44

KS
karma
133.00

Tak takéto recepty sú presne pre mňa :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní