Zistite, čo znamená zimnica: Kedy signalizuje vážny problém?

Zistite, čo znamená zimnica: Kedy signalizuje vážny problém?

Husia koža, triaška a nepríjemný pocit náhleho chladu po celom tele. Zimnica sa najčastejšie spája s horúčkou a vzniká tak, že mozog začne pri poklese telesnej teploty napínať a uvoľňovať svalstvo s cieľom vytvoriť teplo.

Netreba však zaspať na vavrínoch a pripisovať zimnici len malý či žiadny význam. Zistite, čo znamená zimnica a aké vážne zdravotné problémy môže signalizovať.

Znak začínajúcej infekcie - zimnica s horúčkou

Zimnica môže byť predzvesťou toho, že vaše telo napádajú baktérie alebo vírusy, čo často spôsobuje triašku. Vo všeobecnosti prichádza ešte pred horúčkou, no môže sa stať, že príde až vtedy, keď sa vám pohorší. Ak je zimnica spojená s husou kožou a triaškou a trvá i niekoľko dní po začiatku ochorenia a neustále sa zhoršuje, navštívte lekára.

Symptómy zimnice ako príznak vážnych ochorení

A teraz sa dostávame k tým najvážnejším zdravotným problémom, ktoré môže zimnica skutočne sprevádzať a často ich i sprevádza.

Hneď prvým prípadom je malária, teda ochorenie prenášajúce sa prostredníctvom tropického komára.

  • V tomto prípade ide zimnica ruka v ruke s vysokými horúčkami, nevoľnosťami, bolesťami hlavy, zvracaním či svalovými bolesťami.
  • Keď už sme pri ochoreniach prenosných hmyzom, zimnica je častým prejavom boreliózy, ktorú spôsobuje nakazený kliešť, pričom ju sprevádzajú aj iné príznaky podobné chrípkovým.

Príčiny zimnice

Zimnica často prichádza pri ochoreniach, kedy dochádza k zvýšenej aktivite bielych krviniek. Patrí sem reumatická artritída, lupus či dna. Zimnica sa však vyskytuje i pri infekčnej artridíte, ktorú väčšinou spôsobuje baktéria, ale i pri rakovine, menovite pri leukémii či lymfóme. 

  • V neposlednom rade môže byť zimnica i nepriaznivou reakciou na určité lieky, a to najmä vtedy, ak ste na niektorú látku v nich alergickí.
  • Lekári hovoria o častej reakcii s antibiotikami, ale zimnica sa môže dostaviť i ako dôsledok chemoterapie a pri transfúziách krvi.
  • So zimnicou sa trápia i závislí ľudia a predstavuje symptóm abstinencie.

Neprehliadnite: Najužitočnejšie rady a tipy pre psychické a fyzické zdravie

symptómy pri transfúzii krvi

Zdroj: Shutterstock®

Zimnica s horúčkou - ako zvládnuť zimnicu a prekonať aj najvyššiu horúčku?

Zimnica s horúčkou je bežným problémom, ktorý postihuje mnoho ľudí. Tu je pár informácií a tipov, ako zvládnuť zimnicu a prekonať aj najvyššiu horúčku.

Zimnica a horúčka - domáca liečba zimnice

  • Oddychujte - je dôležité poskytnúť svojmu telu dostatok odpočinku a spánku. Spite aspoň 7 až 8 hodín denne. Ak je to možné, vyhnite sa aktivitám, ktoré by mohli zvýšiť horúčku vášho tela a nezabúdajte na pravidelné meranie telesnej teploty.
  • Užívajte dosť tekutín - pite veľa vody a nesladených bylinných čajov. Voda pomáha udržiavať hydratáciu tela a tiež znižuje horúčku. Vyhnite sa nápojom obsahujúcim kofeín alebo cukor, pretože tieto látky môžu spôsobiť dehydratáciu.
  • Ochladzovanie tela - snažte sa udržiavať telesnú teplotu na dostatočne nízkej úrovni. Môžete použiť studené obklady na čelo, krk a podpažie, aby ste znížili teplotu tela. Tiež sa odporúča nosiť ľahké a voľné oblečenie, aby ste podporili pocit chladu.
  • Užívanie liekov proti horúčke - ak máte vysokú horúčku, môžete užívať lieky proti bolesti a horúčke, ako je paracetamol alebo ibuprofén. Dajte si však pozor na dávkovanie a nezabudnite sa poradiť s lekárom alebo lekárnikom, ak máte nejaké súvisiace zdravotné problémy alebo užívate iné lieky.
  • Ochladzujte sa sprchovaním - ak máte vysokú horúčku, môžete sa osviežiť sprchovaním v miernom studenom sprchovom kúte. Ale nechajte si miesto tuhého vysušovania. Po sprche nechajte svoje telo prirodzene vyschnúť alebo použite uterák na utretie.
  • Nezabúdajte na stravu - aj keď môžete mať malú chuť do jedla, je dôležité udržiavať adekvátnu výživu. Zamerajte sa na ľahko stráviteľné potraviny ako polievky, šťavy, ovocie a zeleninu. Vyhnite sa mastným a ťažkým jedlám, ktoré by mohli zaťažovať váš žalúdok.

Je dôležité mať na pamäti, že ak sa vaša horúčka nezlepšuje alebo sa zhoršuje, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára. Zimnica môže byť príznakom vážnejších ochorení a môže vyžadovať aj lekársku starostlivosť.

Zimnica bez teploty a zimnica bez horúčky

  • Zimnica bez teploty či horúčky je stav, kedy sa cítime unavení, vyčerpaní a slabí, ale nezažívame teplotné zvýšenie tela. Tento stav je často spojený s prechladnutím.
  • Niektoré z príznakov zimnice bez horúčky môžu zahŕňať svalovú bolesť, úzkosť, bolesť hlavy, slabosť a závraty. Môže sa tiež vyskytnúť mierny nárast teploty tela, ktorý nevystupuje nad hranicu 38 °C.
  • Príčinou zimnice bez horúčky môže byť oslabená imunitná funkcia organizmu, fyzická či emocionálna únava, stres, nedostatok spánku, nevhodný životný štýl alebo určité lieky.

Na liečbu zimnice bez horúčky je dôležité dbať na dostatočný odpočinok a zlepšenie životného štýlu. Odporúča sa zvýšenie príjmu vitamínov, minerálov a živín, pitie dostatočného množstva vody, zmiernenie stresu a získanie adekvátneho množstva spánku. V prípade potreby môže byť vhodné užívať ďalšie podporné opatrenia, ako sú bylinné čaje, prírodné lieky alebo ovocné šťavy.

Ak zimnicu bez horúčky sprevádzajú nezvyčajné alebo závažné príznaky, je dôležité konzultovať to s lekárom.

Vzplanutie emócií

Je tu aj jeden iný dôvod, prečo zimnica vzniká. Už sa vám niekedy stalo, že sa husia koža dostavila, keď ste počuli úžasnú hudbu alebo keď ste si vypočuli smutný alebo naopak radostný príbeh? Dostaví sa dokonca aj pri filmoch či seriáloch, pri hádkach či naopak prejavoch lásky.

  • Áno, zimnica môže sa môže prejaviť i vtedy, keď prežívate silný emocionálny zážitok a i vtedy, keď na tento silný zážitok spätne myslíte.
  • Nemusí teda vždy signalizovať len život ohrozujúcu diagnózu, čo je určite dobrá správa.

Odporúčame aj: Ako liečiť kŕčové žily? Toto je 6 skvelých prírodných pomocníkov, ktoré treba poznať!

husia koža význam

Zdroj: Shutterstock®

Zimnica u detí

Zimnica, známa aj ako horúčka, je jedným z najčastejších príznakov ochorenia u detí. Je to normálna reakcia organizmu na boj proti infekcii alebo iným zdravotným problémom. Tu sú niektoré dôležité informácie o zimnici u detí:

  • Príznaky zimnice - zvyčajnými príznakmi zimnice u detí sú vysoká teplota, únava, nechutenstvo, zimnica, dýchavičnosť, bolesť hlavy a svalov a kašeľ.
  • Príčiny zimnice - zimnicu u detí najčastejšie spôsobujú vírusy, ako napríklad chrípka, prechladnutie alebo vírusové infekcie horných dýchacích ciest. Môže však tiež byť spôsobená bakteriálnou infekciou, ako je napríklad angína.
  • Liečba zimnice - efektívna liečba zimnice u detí zahŕňa niekoľko opatrení. Dôraz sa kladie na hydratáciu, odpočinok, užívanie liekov na zmiernenie príznakov ako paracetamol alebo ibuprofen (podľa pokynov lekára), a zabezpečenie dostatočného komfortu dieťaťa.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Ak je zimnica vyššia ako 38 °C a trvá viac ako tri dni, alebo ak sa príznaky zhoršujú, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Navyše, ak je dieťa mladšie ako tri mesiace, je dôležité okamžite kontaktovať lekára v prípade zvýšenej teploty.

Prevencia zimnice u detí

Prevencia zimnice u detí zahŕňa základné opatrenia ako umývanie rúk, očkovanie proti vírusom ako chrípka a posilnenie imunitného systému zdravou stravou, dostatkom spánku a pravidelným cvičením.

V prípade akýchkoľvek konkrétnych otázok alebo obáv by ste mali vyhľadať radu, názor či pomoc lekára.

Kedy pri zimnici vyhľadať lekára?

  • Keď je zimnica sprevádzaná vysokou horúčkou.
  • V prípade, že je zimnica sprevádzaná malátnosťou.
  • Ak sa k zimnici pridruží aj hnačka alebo zvracanie.

Silná triaška, teda zimnica v tomto prípade môže byť príznakom otravy krvi, zápalu pľúc i dokonca prejavom alergickej reakcie. Ak je dôvodom zimnice bakteriálne ochorenie, pomôžu antibiotiká. Naopak, ak ide o príznak chrípky, pomôže vám len poriadne vyležanie choroby.

Aktualizovaný článok na 01.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní