Živé sny počas pandémie: Prečo ich máme a čo znamenajú?

Živé sny počas pandémie: Prečo ich máme a čo znamenajú?

V našich životoch sa za posledné mesiace zmenilo naozaj veľa. Našou dennou súčasťou sa stalo rúško a dezinfekcia na ruky, no jednou z najväčších zmien je azda to, že trávime oveľa viac času doma, čo sa pravdepodobne podpísalo na našom spánkovom cykle. Ten už ani zďaleka nie je taký, akým býval pred pandémiou. A tu prichádzajú na scénu zvláštne sny, s ktorými sa stretávajú už aj tí ľudia, ktorí s nimi v minulosti osobnú skúsenosť nemali. Prečo máme živé sny počas pandémie a čo vlastne znamenajú?

Nový fenomén

Ukázalo sa, že zvláštne, bizarné a veľmi živé sny počas pandémie koronavírusu sú novým fenoménom a zažívajú ich státisíce ľudí. Aj preto sa na ne zamerali vedci, ktorí len nedávno skúmali sny konkrétnych 600 ľudí a zisťovali, čo ich môže spôsobovať. Následne došli k záveru, že živé sny počas pandémie sú výsledkom mnohých premenných, a síce zmeny celkového režimu, pretrvávajúcej sociálnej izolácie a tiež strachu zo stále neznámeho vírusu. 

Inšpiruj sa: Ako si zlepšiť náladu? Tu sú overené tipy, ako so zlou náladou zatočiť!

sny počas koronavírusu

Zdroj: Shutterstock®

Bdelá fáza spánku

V neposlednom rade sú živé sny počas pandémie výsledkom zmien v spánkovom cykle. Jedni majú so spánkom problém a trápia ich prebdené noci, iní zasa spia dlhšie v dôsledku toho, že sú doma a nemajú toľko povinností. A tak sa častejšie dostávame do fázy spánku zvanej REM. V tejto fáze sa mozog správa takmer ako v bdelom stave a práve počas nej mávame spravidla tie najživšie sny aj za normálneho režimu. A prečo podľa odborníkov zažíva živé a zvláštne sny počas pandémie čoraz viac ľudí? Je to jednoducho reakcia mozgu na nové, desivé okolnosti a jeho spôsob, ako sa s novou situáciou vyrovnáva.

Nehody, katastrofy a iné

Prieskumy preukázali, že ľudia v karanténe počas pandémie koronavírusu snívajú veľmi podobne, a to najmä ak ide o naozaj živé sny. Ktoré sa opakujú najčastejšie a čo znamenajú podľa odborníkov?

- Význam snov počas koronavírusu
1 z 5

Smrť

Či už ide vo vašom sne o vlastnú smrť alebo smrť blízkych alebo priateľov, v žiadnom prípade to neznamená, že sa daná smrť naozaj udeje. Nie je to teda predtucha. O smrti však v súvislosti s koronavírusom snívame, pretože má vírus už mnoho obetí a my si uvedomujeme, že je možnou, hoci až smrteľnou hrozbou. Niekedy smrť znamená predzvesť nového začiatku.

 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní