Ako prať oblečenie, aby pokožka netrpela

Ako prať oblečenie, aby pokožka netrpela

Pranie patrí k základným a častým činnostiam každej domácnosti. Pretriediť farby, materiál, typ oblečenia, nastaviť správnu teplotu, prací program, pridať aviváž a prací prášok. Je pravdou, že vďaka výdobytkom modernej doby nám automatické práčky a sušičky veľmi uľahčujú život. Viete však, ako prať správne, efektívne a šetrne?

eko pranie bielizne

Zdroj: Unsplash.com

7 pravidiel úspešného prania:

Aj pranie podlieha určitým pravidlám, ktoré pomáhajú udržať vaše obľúbené kúsky zo šatníka nepoškodené, nezafarbené a “nerozťahané”. Existujú overené triky, ktoré nielenže udržiavajú oblečenie v top stave, ale zároveň sú šetrné k pokožke, vašej peňaženke a aj životnému prostrediu. Viete, ktoré to sú?

  1. Nikdy nemiešame farebné oblečenie. Tmavé oblečenie perieme spolu, biele (svetlé) oblečenie spolu a farebné kúsky spolu. Ak sa vám pri praní zvykne niečo zafarbiť, skvelou vychytávkou, ktorá skutočne funguje, sú utierky (papieriky) do práčky na zachytávanie farieb a nečistôt.
  2. Perte naruby, najmä ak partnerovo tričko zdobí nápis alebo vtipná potlač. Pánske oblečenie periete doma asi častejšie (muži sa viac potia ako ženy). Ak si budete dávať pozor a prať naruby, predĺžite životnosť, farbu a aj tvar oblečenia.
  3. Čítajte s porozumením. Pánske tričko a všeobecne každý jeden kúsok z vášho šatníka perte podľa pokynov na štítkoch/etiketách.
  4. Ak radi periete na nižších stupňoch používajte prací gél alebo kapsule, pretože prášok na pranie sa pri nízkych stupňoch ťažšie rozpúšťa.
  5. Aviváž skutočne dokáže perfektne “vyvoňať” oblečenie, ale ak chcete chrániť vašu pokožku, nepoužívajte ju. Aviváž obsahuje mnoho “chémie”, ktorá môže dráždiť pokožku tela.
  6. Zips zazipsujte. Otvorený zips môže poškodiť oblečenie v práčke, bubón alebo gumený okraj práčky.
  7. Raz mesačne perte naprázdno. Práčka v sebe “ukrýva” zvyšné pachy a nečistoty, preto je potrebné ju raz za čas vyčistiť. K dispozícií má každá domácnosť “po domácky” vyrobené čistiace prostriedky ako je ocot s vodou. Nastavte práčku na 90°C, do bubna pridajte nie viac ako 1 liter octu a pustite práčku naprázdno.

Pozri aj: Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!

ako správne prať bielizeň

Zdroj: Unsplash.com

Ako správne prať detské oblečenie?

Detské oblečenie a starostlivosť oň je kapitola sama o sebe. Žijeme v dobe plnej alergii, potravinových intolerancií a ekzémov, preto je najideálnejšie prať detské oblečenie so špeciálnymi pracími prostriedkami. Prášok na pranie určený pre detskú pokožku totižto neobsahuje farbivá, parfumy a žiadne iné konzervačné látky, ktoré by detskú pokožku zbytočne dráždili. Zvyčajne býva označený ako sensitive alebo pre citlivú pokožku.

Rady a triky ako správne prať detské oblečenie

Najdôležitejšie pravidlo je pravidlo prvého prania. Nové oblečenie ešte pred oblečením vždy operte.

Neváhajte použiť špeciálny program na pranie. Niektoré práčky majú program prania pre detské oblečenie, ktoré oblečenie šetrí a vyperie tak, aby sa v ňom vaše dieťa cítilo komfortne.

Aviváž použite pri praní dospeláckeho oblečenia. Aj keď aviváž krásne vonia a oblečenie je vďaka nej hebké a voňavé, vo všeobecnosti sa neodporúča použitie aviváže pri praní detského oblečenia. Obsahuje parfumy a iné “dráždivé látky”, ktoré by mohli spôsobiť viac škody na detskej pokožke akoby sme chceli.

Perte na viac ako 30°C a nebojte sa využiť “super silu” dvojitého pláchania.

Žehlenie, nepriateľ mnohých žien. Prospešné však pre detskú pokožku je nielen dokonale vyprať detské oblečenie, ale aj ho dôkladne vyžehliť, najmä to dojčenské.

Tip na odstránenie škvŕn: Poznáte žlčové mydlo? Je to overený prací prostriedok, ktorý používali aj vaše mamy. Žlčové mydlo je lacné a efektívne. Škvrny na oblečení namočte, naneste mydlo, preperte v rukách, nechajte odmočiť a nakoniec pridajte do práčky. Detskej pokožke neuškodíte a oblečenie bude krásne čisté.

Neprehliadni: Prírodné liečivo z Peru: Spoznajte jedinečné účinky Vilcacory!

ako sušiť bielizeň

Zdroj: Unsplash.com

Šetrné eko pranie

Asi z každej strany počúvate, ako zle je na tom za posledné roky naša Zem, príroda a životné prostredie. Pranie do prírodného cyklu zasahuje viac než dosť. Myslite ekologicky aj ekonomicky a prispejte aj vy k lepšej a zdravšej budúcnosti pre ľudstvo.

  • Perte plnú práčku, ale nie preplnenú ani poloprázdnu.
  • Používajte správne množstvo pracieho prostriedku. Návod na pracom prášku vám k tomu dopomôže.
  • Využite možnosť prania s eko pracím prostriedkom, ktorý je založený na prírodnej báze, vďaka čomu šetríte našu matku Zem.
  • Vymeňte práčku. Ak vám v kúpeľni stojí “praveký” model, vymeňte ho za nový, ktorý šetrí spotrebu energie.
  • Nepoužívajte klasickú aviváž, ale vyrobte si vlastný voňavý handmade produkt.
  • Ak chcete predĺžiť životnosť práčky a udržať ju doma čo najdlhšie, dbajte na jej pravidelnú údržbu. Pri údržbe máte možnosť použiť lacné a dostupné prostriedky ako ocot, kyselina citrónová alebo obyčajná sóda bikarbóna.

Pranie je dnes jednoduché a rýchle. Výrobcovia pračiek myslia na všetko. Na komfort spotrebiteľa, na životné prostredie a aj na špeciálne požiadavky alergikov. Na trhu nájdete pestrú ponuku pracích, dezinfekčných aj bieliacich prostriedkov. Výber je len nás. Ako sa rozhodnete?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní