Domáca zmrzlina rýchlo a jednoducho: Ako na jej prípravu?

Domáca zmrzlina rýchlo a jednoducho: Ako na jej prípravu?

Patríte k milovníkom zmrzliny? Nemusíte čakať, kým sa vrátia horúce letné dni, ak máte chuť na zmrzlinu, máme pre vás skvelý tip, ako si pripraviť sladké osvieženie v pohodlí vášho domova. Zverte to do rúk šikovnému spotrebiču. V našom článku sa s vami podelíme o užitočné info o zmrzlinovači, praktické tipy na prípravu zmrzliny v zmrzlinovači a na záver sme si pre vás pripravili jednoduchý recept na čokoládovú zmrzlinu, ktorá vám osladí deň.

Pár zaujímavostí o zmrzline na úvod

Vedeli ste, že…

  • ochutnávači zmrzliny používajú na jedenie zlatú lyžičku, aby sa vyhli rôznym pachutiam?
  • zmrzlinové príchute jahodová, vanilková a čokoládová patria medzi najobľúbenejšie?
  • priemerný američan zje ročne až 22 litrov zmrzliny a až u 90 % američanov sa nachádza v mrazničke zmrzlina?
  • existuje cintorín, kde sú pochované vyradené príchute zmrzliny? Za projektom stojí americká spoločnosť, ktorá vyrába zmrzlinu - Ben & Jerry’s. Doteraz pochovali 35 príchutí zmrzliny, medzi ktorými boli napríklad: vanilková zmrzlina s karamelovými kešu orieškami Turtle Soup, zázvorová zmrzlina Miz Jelena´s Sweet Potatoe Pie alebo čokoládové koláčiky Cow Power.

Pozri aj: Biolampa a jej účinky – pri ktorých zdravotných problémoch pomôže?

domáci zmrzlinovač

Zdroj: Shutterstock®

Čo je zmrzlinovač a ako funguje?

Zmrzlinovač, inak povedané aj výrobník zmrzliny, je pomerne jednoduché zariadenie, ktoré vám efektívne uľahčí celý proces výroby domácej zmrzliny. Zmrzlinovač funguje na princípe chladenia a miešania zmrzliny, čiže z vašej pripravenej tekutej zmesi spraví tento čarovný prístroj zmrzlinu s naozaj jemnou a nadýchanou textúrou, ktorú môžete okamžite servírovať.

Zmrzlinovače disponujú veľmi dobrou izoláciou a v samotnom zmrzlinovači sa nachádza šikovná metlička, ktorá vašu zmes účinne zamieša. Tieto zariadenia zväčša využívajú ako zdroj elektrinu, no nájdu sa aj výrobníky zmrzliny s ručným pohonom na kľučku alebo s batériou. Samotný výkon a fungovanie zmrzlinovača závisí, samozrejme, aj od ceny. Lacnejšie modely sú jednoduchšie a majú vyberateľnú nádobu, ktorú je potrebné pred použitím vopred nachladiť v mrazničke.  Kvalitnejšie modely pre náročnejších sú opatrené vlastným kompresorom so sebestačným chladením. V tomto prípade nie je treba nič chladiť vopred.

Aké sú benefity zmrzlinovača?

  • Pomáha priebežne miešať a chladiť zmes.
  • Pridajte si suroviny podľa svojho výberu za nižšie náklady.
  • Jednoduché používanie a skvelá výsledná chuť domácej zmrzliny bez kryštálikov ľadu.
  • Ľahko sa rozoberá a jeho časti sú vhodné aj do umývačky riadu.

Odporúčame: Čo je lykopén a aké sú jeho účinky? Spoznaj tento silný antioxidant!

zmrzlinovač Klarstein

Zdroj: Klarstein

Druhy zmrzlinovačov

  • S kompresorom

Zmrzlinovač s kompresorom si s tekutou zmesou poradí sám. Stačí naliať zmrzlinovú zmes do nádoby a zapnúť stroj. Miešacie lopatky sa spoločne s kompresorom postarajú o dokonalý výsledok lahodnej krémovej zmrzliny. Je vhodný najmä pre profesionálne alebo časté domáce využitie.

  • Bez kompresora

Zmrzlinovač bez kompresora sám nemrazí, a preto využíva na schladenie zmrzliny  nádobu z mrazničky, ktorú je potrebné vopred pripraviť. Do nádoby stačí naliať pripravenú tekutú zmes, nádobu vložiť do tela zmrzlinovača a o zvyšok sa už postarajú miešacie metličky. Po pol hodine premiešavania si môžete vychutnať skvelú zmrzlinu presne podľa svojej chuti. Zmrzlinovač bez kompresora je vhodným rodinným spotrebičom pre prípravu menšieho množstva zmrzliny.

Praktické tipy na prípravu zmrzliny v zmrzlinovači

  • Vyskúšajte aj alternatívu smotanovej zmrzliny - ovocný sorbet. Klasický smotanový základ na zmrzlinu môžete nahradiť mliekom, jogurtom alebo tvarohom.
  • Máte radi kombinácie ovocia s bylinkami? Ovocné sorbety vám poskytnú bohatý priestor na experimentovanie s novými príchuťami. Pohrajte sa príchuťami a vyrobte si sorbet podľa svojho gusta. Vyskúšajte, napríklad pridať ovocné pyré alebo čerstvú šťavu. Dospelí si, samozrejme, môžu dochutiť sorbet sladkým likérom, koňaku, írskou whisky alebo šumivým vínom.
  • Ako Zdravšou alternatívou sladidla, ktoré môžete použiť na osladenie zmrzliny je med, sirup alebo sladké ovocie ako banán, ananás či mango.
  • Všetky suroviny, ktoré vkladáte do zmrzlinovača by mali byť rozmixované a vychladené. Pridávajte ich postupne v poradí, ktoré odporúča recept a výsledok bude delikátny.

Inšpirujte sa: Úzkosť a úzkostná porucha: Takto s ňou čo najrýchlejšie zatočíte!

domáca čokoládová zmrzlina

Zdroj: Shutterstock®

Recept na domácu čokoládovú zmrzlinu zo zmrzlinovača

  1. Na začiatok si pripravte 250ml smotany na šľahanie a 250ml mlieka
  2. Ingrediencie vložte do hrnca a zahrievajte.
  3. Pridajte na kocky nalámanú horkú čokoládu a rozvarte.
  4. Podľa chuti doslaďte cukrom (asi 100g práškového cukru)
  5. Premiešajte a vložte do zmrzlinovača.
  6. Výsledkom bude skvelá a originálna zmrzlina, ktorú si môžete vychutnať v pohodlí domova so svojimi blízkymi.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní