Kurkuma: Môže jej užívanie vyvolať aj nežiadúce účinky?

Kurkuma: Môže jej užívanie vyvolať aj nežiadúce účinky?
  • 07.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Kurkuma je žlto-oranžové korenie pochádzajúce z južnej Ázie. Je to obľúbená prísada aj do mnohých indických a stredovýchodných jedál. Konzumuje sa aj pre svoje zdravotné benefity. Doplnky s obsahom kurkumy alebo kurkumínu, jeho hlavnej aktívnej zložky, sú čoraz bežnejšie.

Niektorí ľudia sa však obávajú možných vedľajších účinkov vysokých dávok doplnkov kurkumy a kurkumínu. Vyvoláva naozaj príliš veľa kurkumy vedľajšie nežiadúce účinky?

Čo je kurkuma?

Kurkuma, tiež známa pod vedeckým názvom Curcuma longa, je staroindické korenie, liečivá bylina a potravinárske farbivo z rodiny zázvorov. Je to základná zložka indických karí s chuťou, ktorá sa často označuje ako horká a korenistá.

Takmer všetka svetová kurkuma sa pestuje a konzumuje v Indii. Koreňové stonky kurkumy sú jasne žlté alebo oranžové. Zvyčajne sa sušia a melú na prášok.

Odporúčame: Kúpeľ na nohy: V čom tkvie jeho tajomstvo a výhody pre naše nôžky?

Čo obsahuje kurkuma?

Kurkuma pozostáva hlavne zo sacharidov, väčšinou škrobu a vlákniny. Avšak, ako všetky koreniny, aj kurkuma obsahuje množstvo rastlinných zlúčenín a živín. Koreňové stonky sú tiež bohaté na rastlinné zlúčeniny nazývané kurkuminoidy.

Tieto kurkuminoidy sú hlavnými aktívnymi zlúčeninami v kurkume. Sú zodpovedné za oranžovo-žltú farbu kurkumy a väčšinu jej zdravotných benefitov pre náš organizmus. Najviac skúmaným kurkuminoidom je kurkumín, ktorý môže tvoriť približne 4 % kurkumy.

Prášková kurkuma alebo kurkumín tiež zvyčajne obsahujú prísady. Patrí medzi ne oxid kremičitý – protihrudkujúca látka, ktorá zabraňuje zhlukovaniu. Niektoré lacné prášky z kurkumy môžu obsahovať aj nelegálne prísady, ktoré nie sú uvedené na etiketách. Vtedy ide o falšovanie kurkumy.

Prečo konzumujeme kurkumu?

Kurkuma sa používa ako korenie a potravinárske farbivo, dodáva jedlu chuť aj farbu. Konzumuje sa ale aj pre svoje zdravotné benefity, ktoré sa takmer všetky pripisujú kurkumínu, jeho hlavnej aktívnej zložke.

Benefity konzumácie a užívania kurkumy sú:

  • Kurkuma znižuje zápal – chronický zápal je spojený s mnohými chorobami. Štúdie ukazujú, že doplnky kurkumínu môžu znižovať hladiny zápalových markerov a pomáhajú liečiť alebo znižovať príznaky zápalových zdravotných stavov, ako je zápalové ochorenie čriev, artritída, psoriáza, depresia a ateroskleróza.
  • Kurkuma je antioxidant – kurkumín a ďalšie kurkuminoidy sú silné antioxidanty, ktoré môžu zlepšiť váš antioxidačný stav. Antioxidanty chránia pred poškodením buniek voľnými radikálmi, ktoré sú spojené so zdravotnými stavmi, ako je cukrovka, srdcové choroby a rakovina.
  • Kurkuma zlepšuje funkciu krvných ciev – štúdie naznačujú, že doplnky kurkumínu môžu podporovať dilatáciu (rozšírenie) krvných ciev, zvýšenie prietoku krvi a zníženie krvného tlaku.
  • Kurkuma znižuje riziko srdcového infarktu – môže tiež znížiť riziko srdcového infarktu, pravdepodobne prostredníctvom svojich protizápalových účinkov a zlepšením hladiny cholesterolu.
  • Kurkuma má aj protirakovinové vlastnosti – kurkumín môže pomôcť spomaliť rast rakovinových buniek. Súčasný výskum skúma potenciál kurkumínu pri liečbe rôznych druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, prostaty, pankreasu, konečníka a pľúc.
  • Kurkuma podporuje aj neurologické zdravie – kurkumínové doplnky môžu zlepšiť príznaky neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, roztrúsená skleróza a demencia.

Nežiadúce účinky kurkumy a kurkumínu

Kurkuma zvyčajne nespôsobuje vážne vedľajšie účinky. Niektorí ľudia môžu ale pociťovať mierne vedľajšie účinky, ako je žalúdočná nevoľnosť, závrat alebo hnačka. Tieto vedľajšie účinky sú častejšie pri vyšších dávkach. Pri aplikácii na pokožku je kurkuma bezpečná.

Kurkuma aj jej hlavná účinná látka kurkumín, sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné a bez akýchkoľvek závažných vedľajších účinkov.

Neprehliadnite: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

Kurkuma - nežiadúce účinky

Kurkuma obsahuje asi 2 % šťavelanu. Pri vysokých dávkach to môže prispieť k tvorbe obličkových kameňov u predisponovaných jedincov. Navyše, nie každá kurkuma je čistý prírodný produkt – niektoré sú, bohužiaľ, falšované. To znamená, že boli pridané lacnejšie a potenciálne toxické zložky, ktoré nie sú uvedené na etikete.

Štúdie ukázali, že niektoré kurkumové prášky môžu obsahovať prídavné látky, ako je napríklad škrob alebo jačmeň a pšeničná alebo ražná múka. Konzumácia kurkumy, ktorá obsahuje pšeničnú, jačmennú alebo ražnú múku, môže spôsobiť nepriaznivé príznaky u ľudí s intoleranciou lepku alebo celiakiou.

Niektoré prášky z kurkumy môžu obsahovať aj pochybné potravinárske farbivá, ktoré sa pridávajú na zlepšenie farby, keď sa prášok zriedi múkou. A niektoré prášky z kurkumy môžu mať tiež vysoký obsah olova, ťažkého kovu, ktorý je obzvlášť toxický pre nervový systém.

Konzumácia kurkumy spolu s liekmi - na čo si treba dávať pozor?

Účinky kurkumy môžu zvýšiť alebo dokonca aj narušiť pôsobenie niektorých liekov, ktoré práve užívate. Napríklad kurkuma má antikoagulačný účinok, čo znamená, že môže interferovať so zrážaním krvi. Užívanie kurkumínu s antikoagulačnými liekmi alebo liekmi na riedenie krvi, môže zvýšiť ich účinky a môže viesť k nadmernému krvácaniu.

Kurkuma môže tiež znížiť hladinu cukru v krvi a môže zvýšiť účinky antidiabetík alebo inzulínu. Keďže kurkuma môže znižovať krvný tlak, môže mať aditívne účinky s antihypertenzívami.

U malej časti populácie sa môžu vyskytnúť mierne vedľajšie účinky pri vyšších dávkach, ako napríklad:

  • problémy s trávením,
  • bolesť hlavy a nevoľnosť,
  • kožná vyrážka.

Niektoré výskumy naznačujú, že kurkumín môže ovplyvniť to, ako vaše telo spracováva určité lieky, ako napríklad:

  • antibiotiká,
  • antikoagulačné lieky,
  • antidepresíva,
  • antihistaminiká,
  • kardiovaskulárne lieky,
  • chemoterapiu.

Odporúčame aj: Užívate lieky na riedenie krvi? Toto je vhodné o nich vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní