Môže byť jednostranná strava škodlivá? Pozor na nevyváženosť!

Môže byť jednostranná strava škodlivá? Pozor na nevyváženosť!

Niektorí sa veľmi nezamýšľajú nad spôsobom svojho stravovania. No vždy by sme mali mať aspoň aký-taký prehľad o tom, čo konzumujeme. O to viac to platí v prípade, ak sa napríklad snažíme schudnúť a prispôsobujeme tomu svoj jedálniček, prípadne priamo skúšame rôzne diéty. Strava ovplyvňuje naše zdravie viac ako si myslíme. Nie nadarmo sa hovorí, že strava by mala byť rozmanitá a vyvážená. Veľkou chybou v stravovaní je naopak jednostranná a nevyvážená strava, ktorá sa môže spájať s rozvojom viacerých problémov. Čo hrozí, ak podceníme vyváženosť vo svojom stravovaní?

Telo vyžaduje rozmanitosť

I keď sami nevenujeme spôsobu stravovania toľko pozornosti, naše telo si na to poriadne potrpí. Strava by vždy mala byť z kvantitatívneho aj kvalitatívneho hľadiska vyvážená a dostatočná. V prvom rade by sme stravu vždy mali prijímať v potrebnom množstve, čím zabezpečíme telu dostatočný príjem energie zodpovedajúci energetickému výdaju organizmu. Z kvalitatívneho hľadiska by zase mala byť strava rozmanitá. Iba takáto strava totižto dokáže telu zabezpečiť prísun všetkých potrebných živín. Ľudské telo v prvom rade potrebuje prijímať v dostatočnom množstve takzvané makroživiny. Ide o základné zložky potravy, ktoré potrebujeme vo veľkom množstve. Sú to sacharidy (cukry), tuky a bielkoviny (proteíny).

V menšom množstve potrebujeme prijímať i mikroživiny, ktoré sú však rovnako dôležité. Radíme medzi ne mnohé vitamíny a minerály. Spomedzi minerálov môžeme spomenúť ešte stopové prvky, ktoré síce potrebujeme len v minimálnom množstve, no taktiež sú pre nás nenahraditeľné. Všetky spomenuté živiny a dôležité látky sú obsiahnuté v rôznorodých potravinách. Každá potravina či skupina potravín sa pritom vyznačuje obsahom iných látok, respektíve obsahuje živiny v iných množstvách. To je hlavný dôvod, prečo musí byť naša strava pestrá – aby nášmu telu poskytla všetko, čo potrebuje. 

Odporúčame: Účinky kapsičky pastierskej: Poznať by ich mali najmä ženy!

makroživiny

Zdroj: Shutterstock®

Aké problémy môžu nastať?

Pod pojmom jednostranná strava môžeme rozumieť stravu zloženú len z jedného druhu či obmedzeného množstva druhov potravín, respektíve stravu, v ktorej sa stále opakujú tie isté potraviny. Pri jednostrannej strave, ktorá je značne nevyvážená, hrozí najmä riziko deficitu dôležitých látok. Rozličné živiny a látky v našom tele napĺňajú viaceré funkcie a ich nedostatok môže viesť k rozvoju viacerých zdravotných problémov. Nedostatočný prísun niektorých látok, respektíve nutričný deficit, má z dlhodobého hľadiska výrazne negatívny vplyv na zdravie človeka. Jednostranná a jednotvárna strava je v prvom rade častou príčinou malnutrície, teda podvýživy. Podvýživa môže spôsobiť oslabenie imunity aj spomalenie rastu.

Nevyvážené zloženie stravy môže vo všeobecnosti viesť k nadmernej únave a pocitom vyčerpanosti, priberaniu na váhe, alebo naopak k rýchlym stratám telesnej hmotnosti. Oslabená obranyschopnosť vedie k väčšej náchylnosti na rôzne infekčné a vírusové ochorenia. Podľa toho, ktoré živiny a dôležité látky v organizme v dôsledku jednotvárnej stravy chýbajú, sa môžu časom vyskytnúť rozličné zdravotné problémy. Môže ísť napríklad o tráviace ťažkosti, anémiu, kožné problémy či vypadávanie vlasov aj zhoršenú kvalitu kostí, taktiež je zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení. Nevyvážená strava skrátka môže negatívne ovplyvniť telo prakticky v každom smere. 

nevhodné diéty

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na niektoré diéty!

Jednostranná strava býva častým problémom u seniorov, rovnako je potrebné na takéto nevhodné zloženie stravy dávať väčší pozor u detí. Človek sa s jednotvárnou stravou môže stretnúť aj pri rozličných diétach. Najmä rôzne monotematické diéty môžeme zaradiť medzi najhoršie diéty vôbec. Ide o diéty, pri ktorých sa odporúča konzumovať len konkrétny druh potraviny, respektíve veľmi obmedzené množstvo potravín. Je to napríklad jablková, ryžová, mliečna či vajíčková diéta a podobne. Taktiež nie sú veľmi vítané diéty, ktoré obmedzujú celé skupiny potravín, ktoré sú zdrojmi určitých živín. Ide napríklad o bielkovinové či nízkosacharidové diéty, taktiež diéty zamerané na vysoký príjem tukov a obmedzený prísun ostatných živín. 

Takéto diéty nemajú toho veľa spoločného s racionálnym stravovaním a sú hlavne dlhodobo neudržateľné. Nie sú preto najvhodnejšou cestou, ako schudnúť, teda hlavne nie cestou, ako schudnúť zdravo a bez jojo efektu. Pozor si však treba dávať aj pri spôsobe stravovania, akým je napríklad vegetariánstvo či vegánstvo. Vegetariáni vylučujú zo stravy mäso, vegáni akékoľvek živočíšne produkty. V tomto prípade je potrebné telu dopĺňať živiny, ktoré sa vyskytujú hlavne v potravinách živočíšneho pôvodu, inými zdrojmi. Ak si vegetariáni či vegáni nedajú pozor na zloženie stravy, hrozí hlavne nedostatok bielkovín, železa či vitamínu B12. Na záver môžeme spomenúť, že jednostranná strava môže mať negatívny vplyv nielen na fyzické zdravie, ale aj to psychické. Hlavne sa človeku rýchlo zunuje a je len otázkou času, kedy mu prestane chutiť. To všetko hrá v prospech práve vyváženej, pestrej a rozmanitej stravy. 

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pečene? Je príčinou len alkohol?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Emil Valentaj 19.08.21 16:10

EV
karma
-1.00

S týmto som mala celkom problém, keď som prešla na vegánsku stravu, že som mala nedostatok niektorých živín, ale časom sa to dá vyvážiť a upraviť :) :) Ale uplne suhlasim s tým článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní