Niekedy nie je ÁNO tou správnou cestou! Prečo hovoriť NIE?

Niekedy nie je ÁNO tou správnou cestou! Prečo hovoriť NIE?

Povedať nie, napríklad nejakej príležitosti či prosbe o pomoc, nie je niekedy najľahšie. Práve preto mnohí často automaticky povedia bez väčšieho premýšľania áno. Prečo je však také ťažké povedať nie? Môže to mať mnoho rozličných dôvodov. Častou príčinou je obava z následkov. Odmietnutý jedinec totiž nemusí reagovať práve pokojne a priateľsky. Taktiež môžeme uprednostňovať áno, pretože sa bojíme odvrhnutia, lebo sa potrebujeme cítiť užitočný, pretože nechceme, aby si ostatí mysleli, že sme sebecký alebo aj preto, že skrátka nechceme niečo zmeškať. Avšak aj tým, že stále hovoríme na všetko áno, môžeme veľa stratiť. V dnešnom článku sa pozrieme na to, prečo je dobré hovoriť aj nie a v ktorých prípade je úplne v poriadku, ak nepovieme áno. 

Odporúčame: Ste vášnivý čitateľ? Tu je 7 dôvodov, prečo čítať knihy pravidelne!

prečo hovoriť nie

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je dobré hovoriť nie?

Odpoveď je úplne jednoduchá. Povedzme napríklad, že povieme áno niečomu, čo nás nebaví ani neteší. V dôsledku toho budeme musieť pravdepodobne povedať nie veciam, ktoré nám naopak robia radosť. Alebo povieme áno niekomu, kto nám za to nestojí a následne budeme musieť odmietnuť niekoho, na kom nám záleží. Pri určovaní momentov, kedy je správny čas povedať nie, nám preto pomôže, ak si stanovíme a utriedime svoje priority. Ak budeme následne hovoriť áno hlavne veciam, na ktorých záleží, získame veľké množstvo času. Čas je veľmi vzácna komodita, preto by sme s ním mali nakladať s rozumom. Nikto z nás totižto nedisponuje nevyčerpateľným zdrojom času. 

Je potrebné si uvedomiť, že ak sa rozhodneme povedať nie, nerobí to z nás egoistov či bezohľadné osoby. Všetko je o vyššie spomínaných prioritách, pričom v rámci nich je potrebné nájsť si priestor i pre seba samého. Ak sa naučíme v správnych chvíľach povedať nie, teda hlavne v momentoch, kedy necítime, že povedať áno je správne, môže sa ľahko stať, že ľudia na nás zmenia svoj pohľad. Druhí nás prestanú brať ako istotu. Niektorí ľudia totiž môžu ľahko zneužívať to, ak človek na všetko hovorí áno.

Ak sa naučíme povedať nie, môžeme si získať viac rešpektu a sebadôvery, navyše naše áno časom získa úplne inú hodnotu. Naše áno si budú blízki ceniť oveľa viac. Hovorenie slovka nie v tých správnych chvíľach nám tiež niekedy môže pomôcť ochrániť sa pred nadmerným stresom či dokonca pred stratou peňazí. Neraz totiž od druhých dostávame prosbu o finančnú pomoc. Vtedy je potrebné si odpoveď veľmi dobre premyslieť a zohľadniť pri tom aj svoje finančné možnosti. Navyše, slovko nie dokáže byť niekedy užitočné nielen pre nás samotných. V nemalom množstve prípadov môže byť aj pre druhú osobu odmietnutie výhodné, pretože môže pre ňu predstavovať príležitosť. 

kedy nehovoriť áno

Zdroj: Shutterstock®

Kedy rozhodne nehovoriť áno?

Odpoveď by mohla byť úplne jednoduchá. Nie by sme mali hovoriť hlavne v prípade, ak to tak v danom momente skutočne cítime. Hovoriť áno len preto, lebo by sme inak cítili vinu, nie je úplne najlepšie. Hovoriť áno nemusíme len preto, že nás k tomu tlačí okolie (rodina, priatelia, šéf) alebo to od nás priamo očakáva. Povedať nie je napríklad úplne v poriadku, ak vieme, že nás daná osoba len a len využíva. Taktiež je odmietnutie namieste, ak by súhlas znamenal radikálne odsunutie vlastných priorít na druhé či tretie miesto alebo ak by bol v rozpore s našimi hodnotami a zásadami. 

Taktiež nemusíme povedať áno osobe, ktorá od nás aktuálne vyžaduje veľa nášho času. Ako sme spomínali vyššie, čas je vzácny a mali by sme ho rozdeľovať s rozumom. Ak si daná osoba náš drahocenný čas nezaslúži alebo máme vyhradený čas na niečo, čo má momentálne vysokú prioritu, je v poriadku povedať nie. Áno by sme automaticky nemali hovoriť ani v prípade, že sa bojíme zavrhnutia či toho, že niekam nezapadneme. Či povedať áno alebo nie si treba veľmi dobre premyslieť v prípade žiadosti o peniaze, či vtedy, keď sa na nás s prosbou obráti osoba, ktorá tu pre nás v čase núdze naopak nebola. 

odmietnutie človeka

Zdroj: Shutterstock®

Čo príde po odmietnutí?

Ak človeku povieme nie, jeho reakcie môžu byť rôznorodé. Niektoré osoby plne chápu a rešpektujú naše rozhodnutia, no taktiež musíme byť pripravený na to, že na strane odmietnutého sa môže objaviť hnev, frustrácia, sklamanie a rôzne prejavy často iracionálneho uvažovania. I napriek tomu, ak to tak cítime, je vhodné dať jasne najavo, že naše rozhodnutie je definitívne. Zároveň platí, že naše rozhodnutie nie sme povinný následne nejako obhajovať ani nemusíme vysvetľovať, prečo sme povedali nie. Rozumné nie je sa za svoje rozhodnutie ani ospravedlňovať, pretože sa to môže obrátiť proti nám a dostavia sa pocity viny. Naopak, je vhodné vyjadriť skôr empatiu a rešpekt, odmietnutému tiež môžete poskytnúť napríklad nejakú alternatívu.  

Pomoc druhým je skutočne dobrým a krásnym skutkom. No to, že neustále hovoríme bez rozmyslenia iba áno, si môže vypýtať svoju daň. Slovká áno a nie by sme preto mali používať s rozumom a je potrebné si hlavne uvedomiť, že použitie slovka nie z nás nerobí zlého človeka. Platí, že nemôžeme vyhovieť vždy každému a rovnako nemôžeme byť na viacerých miestach naraz. 

Odporúčame: Ako sa motivovať? Získajte stratenú motiváciu a napredujte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 12.05.21 19:21

karma
100.00

Tiež neviem povedať nie no čo už

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní