Ryžová diéta - ako funguje a prečo je obľúbená?

Ryžová diéta - ako funguje a prečo je obľúbená?
  • 17.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ryžová diéta je diéta s vysokým obsahom komplexných sacharidov, s nízkym obsahom tuku a sodíka. Pôvodne ju vyvinul Walter Kepmner – lekár z Duke University v roku 1939. Popularitu si opäť získala v roku 2006 vďaka Kitty Gurkin Rosati – registrovanej dietologičke, ktorá sa špecializuje na prevenciu obezity, srdcových chorôb a iných chronických chorôb.

Táto diéta funguje tak, že sa zameriava na obmedzenie soli a potravín s vysokým obsahom sodíka. To pomôže vášmu telu zbaviť sa nadúvania a prebytočnej vody. V kombinácii s konzumáciou potravín s nízkym obsahom sodíka diéta obmedzuje aj nasýtené tuky.

Namiesto toho používa potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré vás zasýtia, a sacharidy, ako je ovocie, zelenina, obilniny a fazuľa, ako hlavný zdroj výživy. Tiež obmedzuje takmer všetky mliečne výrobky z vašej stravy.

Ako funguje ryžová diéta?

Diétny plán s ryžou sa riadi aj príjmom kalórií, a to najmä vtedy, pokiaľ chcete schudnúť. Spočiatku odporúča začať na nižšej úrovni kalórií a potom zvýšiť na približne 1 200 až 1 500 kalórií za deň, ak necvičíte.

Pri ryžovej diéte by ste sa mali naučiť najmä to:

  • ako si kontrolovať porcie,
  • ako vyvážiť jedlo tak, aby ste mali slobodu jesť, ale s mierou.

Odporúčame: Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!

Ryžová diéta - detoxikácia

Prvá fáza ryžovej diéty zahŕňa jedenie obilnín a ovocia na jeden deň v týždni a pridávanie potravín, ako je zelenina a fazuľa na zvyšok dní.

Denne by ste mali prijať:

  • 1000 kalórií
  • 500 až 1 000 mg sodíka
  • 22 g tuku
  • 5,5 g nasýtených tukov
  • 0 až 100 mg cholesterolu

A ako väčšina hĺbkových programov na reguláciu hmotnosti, diéta sa zameriava na zmeny životného štýlu – ako je napríklad vedenie denníka o jedle a skúmanie vášho vzťahu k jedlu, svojmu telu a sebe prostredníctvom sebauvedomenia a stravovania.

Ryžová diéta - biela alebo hnedá ryža?

Počas diéty môžete jesť bielu alebo hnedú ryžu – a to za predpokladu, že ryža neobsahuje pridanú soľ ani tuk. Pôvodná ryžová diéta vyžaduje použitie bielej ryže, nakoľko v tom čase bola dostupnejšia. Hnedá ryža je však dnes populárnejšia a nie je problém ju kúpiť v akomkoľvek obchode.

Hnedá ryža dokonca obsahuje viac vlákniny a má vyššiu nutričnú hodnotu ako biela ryža. Ak sa zaviažete jesť úplne nespracované potraviny, možno budete chcieť zvážiť hnedú ryžu.

Ryžová diéta a jej účinky

Vo všeobecnosti platí, že dodržiavanie akéhokoľvek druhu jedálneho plánu, ktorý znižuje kalórie a zameriava sa na zeleninu a chudé bielkoviny, vám pomôže schudnúť. Je však tiež dôležité uistiť sa, že jete dostatok kalórií.

V závislosti od vášho metabolizmu a úrovne cvičenia či pohybovej aktivity môže mať konzumácia príliš malého množstva kalórií v skutočnosti opačný účinok na chudnutie.

Ryžová diéta a jej výhody

Výhodou tejto diéty je, že vám môže pomôcť naučiť sa kontrolovať si porcie a začať jesť viac čerstvého ovocia a zeleniny. Tento typ diéty môže byť tiež veľmi užitočný pre niekoho, komu bolo diagnostikované  ochorenie srdca, ktoré si vyžaduje stravu s nízkym obsahom sodíka a tuku.

Jednou z najväčších výhod ryžovej diéty je, že spochybňuje myšlienku, že sacharidy sú zlá vec, nakoľko až príliš veľa diét a zdravotných plánov sa zameriava na konzumáciu potravín a jedál s nízkym obsahom sacharidov. Tie presadzujú myšlienku, že sacharidy sú ZLO.

Ale to nie je len tak. Naše telo potrebuje sacharidy, aby fungovalo efektívne a náš mozog potrebuje glukózu ako palivo. Sacharidy sú preto priatelia, nie nepriatelia.

Kľúčom k jedeniu sacharidov je, samozrejme, jesť správny druh sacharidov v správnej porcii, čo táto diéta podporuje. Ryžová diéta sa zameriava na komplexné sacharidy, ako je:

  • ryža,
  • sladké zemiaky,
  • ovsené vločky – na rozdiel od jednoduchých sacharidov, ako sú sušienky a koláč.

Avšak, vedzme, že každé telo je iné a niektorí ľudia nemusia dobre reagovať na vylúčenie určitých skupín potravín, ako sú sacharidy. Drastické vylúčenie sacharidov môže viesť k únave, mozgovej hmle a hladu. Táto diéta tiež podporuje príjem väčšieho množstva zeleniny, ktorá sa považuje za skvelé sacharidy bohaté na živiny.

Neprehliadnite: Ako uvariť ryžu v rúre? Tento trik musíte poznať, jednoduchšie to už nejde!

Ako urobiť ryžu?

Ryžová diéta by nebola úplná bez ryže, však? Pripravte si ju teda podľa tohto jednoduchého receptu.

Ingrediencie:

  • 1 šálka hnedej ryže
  • 1 veľká cibuľa
  • čerstvá petržlenová vňaťka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej červenej papriky

Postup:

  • Nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak osmažte na lyžici olivového oleja a potom pridajte ryžu.
  • Všetko spolu chvíľku smažte, následne zalejte vodou centimeter nad okraj ryže a varte na slabom ohni pod pokrievkou, kým ryža neabsorbuje všetku vodu.
  • Uvarenú ryžu posypte petržlenovou vňaťou a paprikou.

Ryžová diéta - odporúčania

Ak máte záujem vyskúšať metódu ryžovej diéty, porozprávajte sa so svojím lekárom skôr, ako urobíte akékoľvek drastické zmeny vo vašej strave. A to najmä vtedy, ak máte nejaké zdravotné ťažkosti, ktoré ovplyvňujú hladinu sodíka.

Namiesto drastickej diéty začleňte do svojej životosprávy zmeny životného štýlu, ktoré vám môžu pomôcť udržať si zdravú váhu a dobrú kondíciu.

Odporúčame aj: Paleo strava - čo to je a prečo je taká populárna?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní