Zvýšte si imunitu černicami

Zvýšte si imunitu černicami
  • 14.07.2016
  • Lucia Hausknechtová

Obľúbené sezónne ovocie, ktoré sa svojím tvarom nápadne podobá sladkým malinám sú černice. Tieto tmavé bobuľky s vysokým obsahom vitamínu C nájdeme v záhradách a na miestnych trhoch len pár týždňov v roku.

Práve počas tohto obdobia si z nich môžeme pripraviť chutné nápoje, zdravé dezerty alebo ovocné šaláty, ktoré budú vitamínovou bombou pre náš organizmus. 

Pestovanie v záhrade

Ostružina černicová je popínavý ker dorastajúci do výšky jedného metra, ktorého plody nazývame černice. V prírode sa najčastejšie vyskytuje na okrajoch lesov a polí, dopestovať si ho však môžete aj jednoducho vo svojej záhrade. Černice obľubujú hlinité a hlinito-piesočnaté pôdy s väčším množstvom humusu. Na klimatické podmienky sú pomerne náročné a potrebujú dostatok svetla a slnka. Ich výsadbu by ste si mali naplánovať na jarné obdobie. 

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Zvýšte si imunitu černicami

Zdroj: Shutterstock®

Prírodný antioxidant

Černice si vďaka svojej chuti a pozitívnym účinkom na ľudský organizmus zamilovalo už množstvo ľudí. Obsahujú vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, znižuje vysoký krvný tlak a pomáha pri regulovaní hladiny cukru v krvi. Okrem toho obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá je potrebná pre látkovú premenu bielkovín a nukleových kyselín.

Toto drobné ovocie je vďaka svojmu obsahu vitamínov a minerálov považované za významný antioxidant. Černice sú výborné ako prevencia pred nádorovými a srdcovými ochoreniami a spomaľujú starnutie buniek. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Zvýšte si imunitu černicami

Zdroj: Shutterstock®

Černicový džem

Suroviny:

  • 1000 g černíc
  • 500 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • šťava z 1 citróna

Príprava:

Ako prvé černice očistíme a umyjeme vo vode. Dáme do hrnca so 100 ml vody a varíme približne 1 hodinu. Keď sú černice úplne mäkké, prepasírujeme ich cez sitko, pridáme cukor, mletú škoricu a šťavu z citróna. Všetko spolu ďalej varíme pokiaľ nebude mať džem správnu hustotu. Nakoniec ho môžeme naliať do pohárov alebo ním naplniť palacinky.

Odporúčame prečítať: Pozor na zväčšujúce znamienko

Zvýšte si imunitu černicami

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Lucia Kobíková 14.07.16 09:16

LK
karma
100.00

Černice ja lubim :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 14.07.16 11:28

MZ
karma
92.00

černice sú úplne naj ovocie a už sa neviem dočkať kedy budem mať čerstvé dozreté zo záhradky :-)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 14.07.16 11:32

IM
karma
100.00

Dala by som si aj džem by som spravila mnam.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.07.16 20:11

SK
karma
114.00

keď nám dozrejú, určite urobim aspoň pár pohárikov...

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 14.07.16 20:27

MZ
karma
-1.00

Ja milujem tie originál lesné :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 15.07.16 08:30

karma
108.00

Černice máme radi,ale je ich bohužiaľ málo.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 17.07.16 11:06

MG
karma
104.00

Už viem, čo dať do záhradky :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní