Suchá pokožka hlavy - ako sa prejavuje a čo všetko spôsobuje?

Suchá pokožka hlavy - ako sa prejavuje a čo všetko spôsobuje?
  • 29.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Ak vás pokožka na hlave svrbí a odlupuje sa, môžete mať suchú pokožku hlavy. Tento stav nastáva, keď pokožka hlavy stráca príliš veľa vlhkosti. Prípravky na starostlivosť o vlasy, počasie, vek a rôzne stavy pokožky môžu spôsobiť suchú pokožku hlavy.

Možno budete môcť liečiť tento stav zmenou šampónov, ale ak suchá pokožka hlavy pretrváva, porozprávajte sa o tom so svojim lekárom. Existuje niekoľko dôvodov, prečo môže byť vaša pokožka hlavy suchá. Niektoré produkty starostlivosti o vlasy ju môžu vysušiť a podráždiť.

Počasie a vek môžu tiež ovplyvniť pokožku hlavy. Ale aj vážnejšie kožné ochorenia môžu spôsobiť tento neželaný estetický i zdravotný problém. Ako rozpoznať všetky príznaky a ako sa s tým popasovať?

Čo spôsobuje suchú pokožku hlavy?

Ak vás zaujíma, prečo je vaša pokožka hlavy taká suchá, mali by ste zvážiť niekoľko dôvodov.

  • Produkty, ktoré používate na vlasy, môžu spôsobovať kontaktnú dermatitídu. Kontaktná dermatitída je reakcia na niečo, čo spôsobuje svrbenie a podráždenie.
  • Veľa produktov starostlivosti o vlasy vysušuje vlasy tým, že ich zbavuje prirodzených olejov, čo môže zanechať pokožku hlavy podráždenú.
  • Za stav suchej pokožky hlavy môže aj počasie. Prostredie s nízkou vlhkosťou a oblasti v chladnom podnebí môžu vysušiť pokožku hlavy.
  • Navyše, aj s pribúdajúcim vekom sa pokožka začína viac a viac vysušovať.

Odporúčame: Živiny, minerály a vitamíny na vlasy – ktorých 10 kľúčových látok potrebuje vaša hriva?

Lupiny verzus suchá pokožka hlavy

Suchá pokožka hlavy a lupiny môžu spôsobiť svrbivú, šupinatú pokožku hlavy. To môže niekedy sťažiť rozpoznanie rozdielu. Nadbytočný maz však spôsobuje lupiny a strata vlhkosti spôsobuje suchú pokožku hlavy.

  • Keď máte na pokožke hlavy príliš veľa mastnoty, môžu sa vám kožné bunky hromadiť. Pokožka hlavy tak môže byť červená, mastná a šupinatá. 
  • Lupiny vyzerajú ako väčšie kusy suchej kože, ktoré sa odlupujú na pokožke hlavy. 

Ľudia so suchou pokožkou hlavy si môžu všimnúť, že sa im z pokožky hlavy odlupujú šupinky. Na rozdiel od skutočných šupiniek s lupinami však šupinky spojené so suchou pokožkou hlavy bývajú menšie a belšie. Vločky lupín sú väčšie a môžu mať žltý odtieň alebo môžu vyzerať mastne.

Zatiaľ čo lupiny aj suchá pokožka hlavy majú tendenciu prichádzať a odchádzať, lupiny spôsobené plesňovou infekciou sa bez liečby pravdepodobne nezlepšia. Suchá pokožka hlavy sa však môže zlepšiť menej častým šampónovaním. Oba stavy môžu spôsobiť svrbenie a podráždenie pokožky hlavy. Ak sú príznaky závažné, ľudia s ktorýmkoľvek ochorením si môžu škriabať pokožku hlavy tak často, že sa zmení na červenú alebo sa objavia malé rany.

Seboroická dermatitída

Seboroická dermatitída je hlavnou príčinou vzniku lupín. Seboroická dermatitída je ochorenie kože s rôznymi príčinami. Kvasinky, ktoré žijú na našej pokožke, stres alebo zdravie, to všetko môže spôsobiť seboroickú dermatitídu. 

Strata vlhkosti pokožky môže byť spôsobená mnohými faktormi, vrátane ďalších rôznych kožných ochorení.

Svrbenie pokožky

Lupiny aj suchá pokožka hlavy sa zvyčajne dajú zvládnuť doma. Niektoré stavy pokožky hlavy však môžu vyzerať ako lupiny. Napríklad psoriáza pokožky hlavy spôsobuje začervenanie, šupinky a svrbenie, ale je spôsobená autoimunitnou poruchou.

Forma závažných lupín nazývaná seboroická dermatitída môže spôsobiť intenzívny, bolestivý zápal. Ľudia by mali navštíviť lekára pre šupinatú pokožku hlavy, ak:

  • existujú ďalšie príznaky, ako je začervenanie alebo vredy,
  • domáca liečba nezaberá,
  • sú na hlave alebo tvári otvorené rany.

Ľudia s autoimunitnými poruchami a chronickými ochoreniami by sa mali pred liečbou lupín porozprávať so svojím lekárom. Príznaky, ktoré pripomínajú lupiny, môžu byť spôsobené iným stavom a oslabený imunitný systém zvyšuje šance, že sa stav pokožky hlavy rýchlo zhorší.

Neprehliadnite: Prečo naše telo potrebuje BIOTÍN? Toto sú TOP zdroje, odkiaľ ho získať!

Prevencia proti suchej pokožke hlavy

Názor, že zlá hygiena spôsobuje lupiny, je mýtus. Dlhodobé používanie šampónu však môže spôsobiť, že lupiny budú viditeľnejšie. Keďže vedci úplne nerozumejú tomu, čo spôsobuje lupiny, nie je jasné, či sa tomu dá zabrániť.

U väčšiny ľudí sú lupiny chronickým stavom, ktorý má tendenciu zmiznúť a potom sa vrátiť. Zatiaľ, čo niektorí ľudia si myslia, že zmeny životného štýlu zlepšujú ich symptómy, existuje len malý výskum na túto tému.

Suchej pokožke hlavy možno predchádzať nasledovne:

  • používanie menej dráždivých šampónov,
  • prechod na hydratačný šampón,
  • menej časté umývanie vlasov,
  • pravidelné zvlhčovanie pokožky hlavy počas dňa,
  • dodržiavanie pitného režimu.

Domáca liečba na suchú pokožku hlavy

Na zmiernenie zápalu a svrbenia pokožky hlavy existuje niekoľko tipov a babských receptov, ktoré môžete vyskúšať aj doma. Príznakom suchej pokožky hlavy je pretrvávajúce svrbenie, ale môže byť sprevádzané aj lupinami, bolestivosťou a vypadávaním vlasov.

  • Suchá pokožka hlavy môže mať množstvo rôznych príčin, hoci najbežnejšou je reakcia na zmenu počasia alebo drsnú zložku v produktoch starostlivosti o vlasy.
  • Niekedy môže byť príčinou niečo také jednoduché, ako je každodenné umývanie vlasov alebo nedodržiavanie pitného režimu, hoci príčinou môžu byť aj zdravotné problémy, ako je ekzém alebo psoriáza.

Bez ohľadu na príčinu môžete vyskúšať tieto tipy na ošetrenie suchej pokožky hlavy tak, že si ich aplikujete na pokožku hlavy a necháte pôsobiť:

Odporúčame aj: Starostlivosť o vlasy: Nepodceňujte ju v žiadnom kroku a nechajte vaše vlasy zažiariť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní