DIY tekutá aviváž s vôňou citróna a klinčekov – ako si ju jednoducho vyrobiť?

DIY tekutá aviváž s vôňou citróna a klinčekov – ako si ju jednoducho vyrobiť?

Aviváže sú bežnou súčasťou pracieho procesu, pretože zlepšujú mäkkosť tkanín, znižujú statickú elektrinu a hlavne dodávajú bielizni príjemnú vôňu. Samozrejme, hoci je voňavá bielizeň mnohými milovaná, nie vždy je vhodné po aviváži siahnuť. Nepoužívame je pri praní funkčného oblečenia, uterákov či výrobkov z mikrovlákna a rovnako by sme mali byť obozretní aj pri praní detského oblečenia. 

Avšak, v ostatných prípadoch si mnohí ani nevedia predstaviť, že by spustili práčku bez pridania voňavej aviváže. Napriek ich popularite však nemožno zabúdať na to, že mnohé komerčné aviváže obsahujú chemické zložky, ktoré môžu vyvolávať alergické reakcie a podráždenie kože, čo je obzvlášť nežiaduce pri citlivej pokožke. Alternatívou je teda v prvom rade výber vhodnej aviváže, alebo je tiež možnosťou výroba vlastnej. 

Výroba domácej aviváže ponúka alternatívu, ktorá je nielen šetrnejšia k našej pokožke, ale aj k životnému prostrediu. Využitím prírodných surovín, ktoré často nájdeme priamo v našich domácnostiach, môžeme vytvoriť produkt, ktorý je efektívny, ekonomický a ekologický. Máte doma ocot a sódu bikarbónu? Isto áno!

Príprava takejto aviváže je jednoduchá a jej výsledný efekt vás presvedčí, že domáce riešenia môžu byť rovnako účinné ako tie kupované. Ako si pripraviť aviváž s vôňou citróna a klinčekov? Poďme na to!

Odporúčame: ​DIY vonné obrúsky do sušičky – jednoduchý a rýchly trik pre intenzívnu vôňu bielizne

Na domácu aviváž bez chémie potrebujeme:

  • 3,7 l octu
  • 500 ml jedlej sódy
  • 20 kvapiek citrónového esenciálneho oleja
  • 20 kvapiek klinčekového esenciálneho oleja

TIP: Ak sa vám nepozdáva práve táto vôňa, experimentujte. Môžete vyskúšať kombináciu citrónového a levanduľového esenciálneho oleja, ktorá sa pre bielizeň perfektne hodí. 

Výroba domácej tekutej aviváže

Príprava ekologickej domácej aviváže bez chemikálií a dráždivých látok je úplne jednoduchá. Pripravíme si vhodnú nádobu na miešanie, do ktorej nalejeme požadované množstvo octu. Následne postupne pridávame sódu bikarbónu (jedlú sódu). Dobre premiešame, aby sa jedlá sóda rozpustila. Nakoniec pridáme aj esenciálne olej. 

Roztok nalejeme do vhodnej nádobky, v ktorej chceme domácu aviváž skladovať. Uchovávame v dobre uzatvárateľnej nádobe po dobu maximálne troch mesiacov.

Ako domácu aviváž používať? Na jedno pranie bielizne dávkujeme 60 až 125 ml domácej ekologickej aviváže. 

TIP: AK chcete, aby vaša domáca aviváž vyzerala ako tá z obchodu, pridajte do zmesi 500 ml kondicionéra na vlasy. 

- Anketa

POUŽÍVAŠ PRI PRANÍ AVIVÁŽ?

Odpovedal 1 človek  

Áno, pri každom praní.
0%
Jasné, ale okrem bielizne, na ktorú sa aviváž používať nemá.
100%
Niekedy áno, ale niekedy aj vynechám.
0%
Nie, aviváž nepoužívam.
0%
Miesto klasickej aviváže používam ekologické alternatívy.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní