Mikrovlákno je skvelým pomocníkom! Ale prečo je také skvelé na čistenie a utieranie?

Mikrovlákno je skvelým pomocníkom! Ale prečo je také skvelé na čistenie a utieranie?

V dnešnej uponáhľanej dobe, keď sa každý z nás snaží zvládnuť množstvo povinností, je dôležité mať pri upratovaní domácnosti spoľahlivé a efektívne nástroje. Jedným z materiálov, ktoré získali veľkú popularitu a uznanie, je mikrovlákno.

Tento inovatívny materiál sa stal nenahraditeľným pomocníkom pri upratovaní, a to nielen v domácnosti. Jeho výnimočné vlastnosti a schopnosti ho povýšili na jeden z najlepších materiálov na trhu. Ale, prečo je to tak?

Mikrovlákno je vyrobené z jemných vlákien, ktoré majú jedinečné vlastnosti, vďaka ktorým je skutočne výnimočný pri upratovaní. Jeho schopnosť absorbovať nečistoty, odstraňovať škvrny a zabraňovať šíreniu baktérií sú len zlomkom toho, čo všetko tento materiál dokáže. S mikrovláknom môžete dosiahnuť čistotu bez použitia agresívnych chemikálií a zároveň minimalizovať čas a úsilie, ktoré vynakladáte na upratovanie.

Čo je mikrovlákno?

Mikrovlákno je špeciálny typ textílie, ktorá je vyrobená z jemných a tenkých vlákien. Tieto vlákna sú oveľa jemnejšie ako vlákna v tradičných textíliách, čo im umožňuje mať mnohonásobne väčšiu plochu na zachytávanie nečistôt a vlhkosti. Dokonca sa uvádza, že tieto vlákna sú tenšie ako ľudský vlas!

Mikrovlákno sa vyrába kombináciou syntetických materiálov, ako je polyester, nylon alebo polyamid. Tieto materiály sú spojené dohromady a tvoria jemné a tenké vlákna, ktoré majú vynikajúce vlastnosti pre upratovanie a čistenie.

Výhody používania handričiek z mikrovlákna

Ako už bolo spomenuté, mikrovlákno má veľmi tenké priadze, ktoré z neho robia veľmi jemný materiál. Z tohto dôvodu nemá tendenciu poškriabať povrchy. V tomto ohľade je tiež výhodné, že sa dá používať za mokra aj za sucha.

Jednou z hlavných výhod mikrovlákna je jeho schopnosť absorbovať a zadržiavať nečistoty, vlhkosť a mastnotu. Jeho jemné vlákna majú mikroskopické dutiny, ktoré dokážu zachytiť aj najmenšie častice špiny a prachu. Okrem toho, mikrovlákno je veľmi efektívne pri odstraňovaní škvŕn a mastnoty z rôznych povrchov, vrátane skla, kovov, dreva a oblečenia.

Utierky z mikrovlákna sú účinné aj pri dezinfekčných procesoch, pretože sa do nich ľahko zachytávajú baktérie a choroboplodné zárodky. Podľa výrobcov dokážu odstrániť až 99 % baktérií!

Ďalšou výhodou mikrovlákna je jeho schopnosť čistiť bez použitia agresívnych chemikálií. Mikrovlákno dokáže odstrániť nečistoty len pomocou vody alebo jemného čistiaceho prostriedku, čo ho robí šetrným k životnému prostrediu a zdraviu. Taktiež je hypoalergénne, čo znamená, že je šetrné k citlivej pokožke a minimalizuje riziko alergických reakcií.

Mikrovlákno je tiež veľmi odolné a má dlhú životnosť. Vlákna sú pevné a odolné voči opotrebeniu a opakovanému praniu. Pri správnej starostlivosti si mikrovlákno udrží svoje vlastnosti aj po mnohých použitiach.

Použitie handričiek a mikrovlákna

Handričky z mikrovlákna majú mnoho využití pri upratovaní v domácnosti. Tu sú niektoré z najprínosnejších použití.

  • Čistenie obrazoviek: Mikrovlákno je najlepší materiál na čistenie elektronických zariadení. Týka sa to najmä plochých obrazoviek televízorov, mobilných telefónov a počítačov. Povrchy neškriabe a čo je lepšie, dokáže odstrániť všetky odtlačky prstov, prach a iné čistoty bez použitia vody či iného prípravku.
  • Čistenie auta: Utierky z mikrovlákna sú jemné a šetrné aj k laku auta.
  • Umývanie okien a skla: Tí, ktorí majú doma veľké okná alebo sklenené dvere, vedia, aké ťažké môže byť udržať ich bez nečistôt. Jedným z najväčších problémov je ich sušenie po umytí čistiacim prostriedkom na sklo alebo mydlom a vodou. Obyčajné handričky často zanechávajú „žmolky“ a šmuhy. Mikrovlákno však umožňuje ich ľahké sušenie a nezanecháva šmuhy.
  • Starostlivosť o drevené podlahy: Keď máte laminátové drevené podlahy, musíte im venovať špeciálnu starostlivosť, aby zostali lesklé a bez škrabancov. Nanášanie prípravkov na starostlivosť o drevo pomocou handričky z mikrovlákna je skvelý nápad. Vďaka absorpčnej schopnosti nezanechávajú podlahy mokré.
  • Kuchyňa: Mikrovlákno je ideálne na čistenie a utieranie kuchynských dosiek, varných plôch, drezov, kuchynských spotrebičov, skla a príborov. Jeho absorpčné vlastnosti dokážu efektívne odstrániť mastnotu, škvrny a nečistoty.
  • Kúpeľňa: Mikrovlákno je účinné na čistenie kúpeľňových plôch, ako sú umývadlá, sprchové kúty, obkladačky a zrkadlá. Jeho jemné vlákna sú šetrné k citlivým povrchom a dokážu dôkladne odstrániť vodný kameň a iné znečistenia.
  • Nábytok: Utierky z mikrovlákna môžu byť použité na čistenie nábytku, ako sú sedačky, stoličky a stoly. Sú tiež ideálne na utieranie prachu z povrchov, ako sú poličky a komody.

Zaujme ťa aj: Nápady a inšpirácie pre otvorený šatník plný štýlu: Moderné riešenie bez hraníc

Ako prať handričky z mikrovlákna?

Keďže ide o takýto dobrý „nástroj“, je potrebné venovať mu náležitú starostlivosť, aby handričky nestratili svoju schopnosť byť nápomocnými nielen v domácnosti. V prvom rade sa odporúča ich po upratovaní pretrepať, aby sa odstránili stopy nečistôt, škvŕn a prachu. Okrem toho ich možno prepláchnuť pod teplou vodou, čo pomôže odstrániť nečistoty.

Na dôkladnejšie vyčistenie sa odporúča preprať handričku v horúcej vode, aby sa z nej uvoľnili všetky nečistoty. Môžete ju vyprať aj v práčke. Je však dobré vyhnúť sa používaniu aviváže, pretože tá má tendenciu poškodiť jej vlákna.

Neprehliadni: Vieš, ako dlho vydrží uvarené vajce? Inšpiruj sa, ako ho využiť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní