Najzaujímavejšie letiská na svete: Už si o nich počula alebo ich navštívila?

Najzaujímavejšie letiská na svete: Už si o nich počula alebo ich navštívila?
  • 21.06.2023
  • Michaela Kožáková

Obdobie letných dovoleniek je tu a mnohí z nás tú svoju už majú za sebou. Niektorí z nás najradšej cestujú na dovolenku autom, iní zase autobusom. V dnešnej dobe je však cestovanie lietadlom najpohodlnejším a najrýchlejším spôsobom, a to najmä vtedy, keď sa chystáte do ďalekých krajín. 

Nájdu sa však medzi nami i takí, ktorí majú strach z lietania alebo im prekáža nekonečné čakanie v letiskových halách. Existujú však letiská, ktoré vás uchvátia nielen svojou veľkosťou a architektúrou, ale i vybavením.

Nádherné záhrady, množstvo obchodov, oddychové zóny, široká ponuka jedál či rôzne atrakcie – na niektorých medzinárodných letiskách vám tak rýchlo ubehne čas, že sa ani nezdáte a budete bežať k svojej odletovej bráne. Poďte sa s nami pozrieť na zopár najzaujímavejších a najkrajších letísk na svete.

Neprehliadni: Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!

Tajomstvá a záhady zo zákulisia letísk

Nové letiská sú postavené a nadizajnované tak, aby mali čo najviac okien. Je totiž vedecky dokázané, že pasažieri oveľa častejšie vstupujú do obchodov, v ktorých je prirodzené svetlo. Priveľa umelého svetla ich odrádza od nákupu, a tak sa ľudia vyhýbajú takýmto obchodom.

Čas, ktorí cestujúci strávia medzi bezpečnostnou kontrolou a odletovou bránou je pre letisko najdôležitejší. A to najmä prvých 60 minút, ktoré nazývajú „golden hour“. Máte totiž ešte dosť času do odletu a potrebujete si ho nejako vyplniť. Práve počas týchto minút letiská zarobia najviac.

Možno ste si všimli, že čoraz častejšie sa na letiskách objavujú automatizované mechanizmy, ktoré vykonajú prácu ľudí v priemere o 25 % rýchlejšie. Vám teda zostáva dostatok času na to, aby ste ho strávili v obchodoch. A presne o to vedeniu letiska ide. Dlhé čakanie v rade pri kontrole uberá letisku až 30 % zisku z vašich nákupov v duty free zóne.

Vedeli ste o tom, že príjemný krátky rozhovor s letuškou alebo kontrolórom leteniek môže byť testom? Krátke rozhovory s personálom letiska a dopravného prostriedku slúžia ako technika kontroly správania, aby otestovali, či nie ste podozrivý cestujúci. 

Pohyb na letiskovej ploche musí byť minimalizovaný a aj preto pasažierov po nej vozia autobusy. Kvôli hustej leteckej doprave, spálenej gume, výparom a rôznym strojom v okolí sú letiská plné najrôznejších chemikálií, ako je oxid uhoľnatý, a iných exhalátov, ktoré sú zdraviu škodlivé.

Toto ste vedeli?

  • Medzinárodné letisko kráľa Fahda v Dammame v Saudskej Arábii má rozlohu 776 kilometrov štvorcových, čo z neho robí najväčšie letisko na svete podľa rozlohy.
  • Malé štáty ako Monako, San Maríno, Andorra, Lichtenštajnsko a Vatikán nemajú žiadne letisko.
  • Medzinárodné letisko Hartsfield-Jackson Atlanta v americkom štáte Georgia je najrušnejším letiskom na svete.
  • Mierové letisko Shigatse (RKZ), vojenské a civilné letisko v tibetskom Shigatse, má najdlhšiu pristávaciu dráhu na svete s dĺžkou 5 kilometrov.
  • Letisko Irausquin na holandskom ostrove Saba má najkratšiu komerčnú dráhu na svete s dĺžkou 400 metrov.
Peking

Zdroj: INSTAGRAM/architizer

Medzinárodné letisko Peking Daxing

Jedným z najpôsobivejších letísk na svete je určite medzinárodné letisko Peking Daxing. Letisko pripomínajúce svojím tvarom morskú hviezdicu bolo otvorené v roku 2019 a budovu terminálu navrhli svetoznámi architekti spoločnosti Zaha Hadid Architects, francúzski plánovači ADP a partneri.

Vďaka najväčšiemu terminálu, aký bol kedy postavený, ide o architektúru superlatívov s rozlohou viac ako 696 773 metrov štvorcových. Napriek tejto veľkosti bola stavba navrhnutá tak dômyselne, že pasažieri nepotrebujú na to, aby sa dostali k svojej odletovej bráne viac ako 8 minút chôdze.

Hong Kong

Zdroj: INSTAGRAM/our_flying.spirits1946

Medzinárodné letisko Hong Kong

Je jedným z najrušnejších a najkrajších letísk na svete, ktoré svojim moderným dizajnom a množstvom zariadení dokonale reprezentuje mesto Hong Kong. Pasažieri sú obzvlášť nadšení z deväťjamkového golfového ihriska, ktoré je v súlade s normami US Golf Association. 

Medzinárodné letisko Hong Kong ponúka spojenie s približne 220 destináciami po celom svete prostredníctvom 120 leteckých spoločností. Disponuje viac ako 220 obchodmi a 60 reštauráciami a získalo viac ako 80 ocenení za najlepšie letisko na svete.

Pozri aj: Dovolenka na vlastnú päsť alebo cez cestovnú kanceláriu? Aké sú ich výhody a nevýhody?

Singapur

Zdroj: INSTAGRAM/ray_travellife

Letisko Changi, Singapur

Hlavné medzinárodné letisko, ktoré slúži Singapuru, je jedným z najväčších dopravných uzlov v Ázii. Ako jedno z najrušnejších letísk na svete z hľadiska medzinárodnej osobnej a nákladnej dopravy bolo už tucetkrát ohodnotené ako „Najlepšie letisko na svete“ spoločnosťou Skytrax a v súčasnosti je držiteľom tohto titulu.

Letisko Singapur Changi predstavuje akýsi vlastný svet, destináciu samú osebe, ktorá ponúka všetko od stoviek maloobchodných predajní a reštaurácií až po nádherné záhrady, umelecké galérie, dokonca aj bazén a posilňovňu. Ak máte chuť, môžete zájsť aj do kina a skrátiť si tak čas čakaním na váš odlet. 

Madrid

Zdroj: INSTAGRAM/architecture_anatomy

Adolfo Suárez Madrid – letisko Barajas

Hoci sú letiská miestami neustáleho pohybu a ruchu, môžu mať aj atmosféru pokoja. Jedným z takýchto letísk je určite letisko Adolfa Suáreza v Madride s bambusovými stropmi a nenapodobiteľným architektonickým dizajnom, ktorý vám navodí okamžitý upokojujúci účinok.

Letisko Adolfo Suárez Madrid je druhým najväčším letiskom v Európe podľa fyzickej veľkosti hneď po letisku Paríž-Charles de Gaulle. Letisko bolo otvorené v roku 1931 a stalo sa jedným z najdôležitejších európskych leteckých centier.

Marakéš

Zdroj: INSTAGRAM/tunnocks_world_tour

Letisko Marakéš Menara

Letisko Marakéš Menara, úchvatný architektonický skvost, je dôležitým uzlom medzi Európou a severnou Afrikou, ako aj ďalšími krajinami. Veľmi štýlové letisko je kombináciou tradičného a súčasného štýlu a fascinuje svojim krásnym exteriérom, ako aj interiérovým dizajnom.

Počas 2. svetovej vojny letisko využívalo veliteľstvo vzdušných armádnych síl Spojených štátov amerických ako uzol pre náklad, tranzitujúce lietadlá a personál. Na letisku sa nachádza všetko od obchodov až po reštaurácie a kaviarne.

Zaujme Ťa: Ako vybrať cestovný kufor? Na čo sa pri výbere zamerať?

Dubaj

Zdroj: INSTAGRAM/dxb

Medzinárodné letisko Dubaj

Hlavné medzinárodné letisko v Spojených arabských emirátoch je najrušnejším letiskom na svete z hľadiska medzinárodnej osobnej dopravy. Je tiež devätnástym najrušnejším letiskom na svete z hľadiska osobnej dopravy a zároveň jedným z najluxusnejších.

Ponúka všetko, čo potrebujete – od značkových obchodov, luxusných salónikov, mešity až po spacie vankúše. Ak si chcete pred letom oddýchnuť, môžete si vychutnať jednu z mnohých zenových záhrad alebo si dopriať masáž v jednom z vynikajúcich kúpeľov.

Letisko spolu s terminálom a halou má rozlohu zodpovedajúcu 297 futbalovým ihriskám. V termináli číslo 1 sa dokonca nachádza luxusný hotel, ktorý ponúka bazén, reštaurácie a konferenčnú sálu.

Baku

Zdroj: INSTAGRAM/healer_net

Medzinárodné letisko Hejdara Alijeva, Baku

Medzinárodné letisko Heydara Alijeva je pastvou pre oči pre cestovateľov, ktorí milujú geometriu. Azda najvýraznejšími dizajnovými prvkami sú však drevené kukly na najvyššom poschodí terminálu. Každý modul je zakončený šindľami v tvare diamantu, ktorý je pokrytý dubovou dyhou. Nachádzajú sa v nich kaviarne, bary a nákupné kiosky, ako aj detské ihrisko a úložný priestor pre batožinu.

Letisko je jedným zo siedmich medzinárodných letísk slúžiacich Azerbajdžanu. Terminál 1 bol spustený do prevádzky v apríli 2014. Jeho celková plocha je 65 000 metrov štvorcových.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Simona Káčerová 26.06.23 10:38

SK
karma
107.00

Wau, niektoré sú fakt nádherné, jedinečné a niektoré zase nadčasové.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní