Cibuľa ako všestranný pomocník: Poznáš tieto triky ako ju využiť?

Cibuľa ako všestranný pomocník: Poznáš tieto triky ako ju využiť?
  • 20.06.2023
  • Michaela Kožáková

Cibuľa nechýba v žiadnej kuchyni. Či už je to žltá, biela alebo červená vždy nás dokáže pri krájaní rozplakať. Avšak jej nezameniteľnú a výraznú chuť oceníme v mnohých jedlách či šalátoch. 

Cibuľový sirup, cibuľový čaj, cibuľový koláč, cibuľa na zníženie teploty, cibuľa pri posteli proti vírusom a baktériám, cibuľa s medom či cibuľa na kašel alebo iné neduhy – táto aromatická zelenina je skutočne skvelým pomocníkom pri rôznych zdravotných problémoch. Dá sa však využiť i inými zaujímavými spôsobmi, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Poďte sa s nami na pár z nich pozrieť. A neváhajte ich aj vyskúšať.

Neprehliadni: Oregano nielen ako korenina – spoznaj účinky oreganového oleja!

Čo lieči cibuľa?

Cibuľa je odpradávna pestovaná ako potravina. Podľa dostupných zdrojov sa k nám dostala pravdepodobne z Ázie, zo Stredného východu. V mnohých dokumentoch sa uvádza, že Egypťania si uctievali cibuľu a vnímali ju ako symbol nesmrteľnosti. 

Cibuľa je obľúbená pre svoju jedinečnú chuť, ktorú dodáva takmer každému jedlu. Výborná je dusená, varená, grilovaná a skvelou pochúťkou je i karamelizovaná cibuľa. Okrem toho je tiež známa svojimi liečivými účinkami. 

Ako cibuľa pôsobí na náš organizmus:

  • dezinfikuje nos, ústa a hltan
  • vďaka obsahu vitamínu C a alicínu bojuje proti rakovine
  • znižuje hladinu cukru v krvi 
  • pomáha predchádzať ochoreniam cievneho systému, zmierňuje ochorenia žíl
  • lieči hemoroidy
  • zlepšuje zdravie mozgu
  • napomáha zdravému rastu vlasov a nechtov
  • pomáha pri prevencii zápalu a pri liečbe alergií 

Cibuľa do ponožiek

Počuli ste už o triku zvanom cibuľové ponožky? Ak vás trápi chrípka a prechladnutie, mali by ste ho vyskúšať. Cibuľové ponožky majú silný čistiaci efekt. Uvoľňujú hlien a spoľahlivo zmiernia bolesti. Cibuľa na nohách môže cez reflexné zóny rozvinúť svoj účinok na celé telo.

Príprava cibuľových ponožiek nie je vôbec náročná. Rozkrájajte nadrobno jednu veľkú cibuľu. Rozložte si ju na ľanovú alebo bavlnenú šatku, roztlačte ju a ohrejte na obrátenej pokrievke hrnca. Šatku si dajte na chodidlo tak, aby sa pokrájaná cibuľa dotýkala chodidla. Natiahnite si hrubé ponožky a udržujte nohy v teple. Tento cibuľový zábal nechajte pôsobiť celú noc.

Cibuľa proti komárom

Cibuľa výborne funguje aj ako prírodný repelent na komárov. Nakrájajte ju na krúžky, vložte do misky s vodou a umiestnite napríklad do altánu alebo na terasu. Takýmto spôsobom ľahko odoženiete otravné komáre. 

Cibuľa má tiež antibakteriálne vlastnosti, čo znamená, že jej šťava pomôže pri bodnutí hmyzom, zmierni podráždenie a začervenanie.

Cibuľa na škvrny od potu

Vedeli ste, že cibuľa vám pomôže odstrániť škvrny od potu na oblečení? Ako na to? Stačí ak na ne nakvapkáte šťavu z cibule, necháte ju chvíľu pôsobiť a ako obvykle oblečenie vyperiete. 

Ak premýšľate nad tým, ako vyčistiť tenisky alebo inú obuv, ani v tomto prípade cibuľa nesklame. Tá totiž zvládne aj iné nečistoty, najmä na svetlých odevoch a topánkach. Vezmite cibuľu a jednoducho s ňou prejdite podrážku, látku alebo kožu. Chvíľu ju nechajte pôsobiť a potom ručne vyšúchajte handričkou namočenou v obyčajnej vode. V prípade odevu ho znova klasicky vyperte v práčke. 

Pozri aj: Baza čierna a jej benefity: Tu sú skvelé tipy na jej použitie

Cibuľa na čistenie grilu

Užitočné vlastnosti cibule môžete využiť rôznymi zaujímavými spôsobmi v každodennom živote. Leto je tu a všetci máme radi grilovačky s priateľmi a radi si pochutnáme na grilovaných kuracích špízoch či iných špecialitách. Umývanie a čistenie grilu však nepatrí medzi obľúbené činnosti nikoho z nás.

Skúste i v tom prípade využiť cibuľu. Polovicu cibule napichnite na vidličku a pomocou nej po grilovaní utrite uhlík na rošte. Všestranná cibuľa zneutralizuje nepríjemný zápach, ale aj odstráni uhlíkové usadeniny. Po skončení stačí rošt opláchnuť pod vodou.

Cibuľa na domácich miláčikov

Stáva sa aj vám, že váš domáci miláčik všetko obhrýza, čo mu príde pod labky? Ak sa váš pes alebo kocúr ešte nenaučili, čo všetko nesmú hrýzť ani škriabať a kam všade nesmú chodiť, umiestnite na tieto miesta zopár plátkov cibule. Mačky a psy neznášajú pach tejto aromatickej zeleniny. Označeným miestam sa budú vyhýbať.

Cibuľa proti hrdzi

Cibuľa je výborným pomocníkom i pri odstraňovaní hrdze. Či už ide o nože, grilovacie kliešte,  hrdzu na kolesách bicykla či záhradnom nábytku alebo iných predmetoch. Vezmite cibuľu a rozkrojte ju. Miesta, ktoré sú napadnuté hrdzou poriadne ňou vyšúchajte a nechajte pôsobiť. Následne opláchnite vodou a utrite dosucha. Cibuľa dokonca pomôže prinavrátiť zašlému príboru lesk.

Cibuľa vyčistí sieťky na okná

Vyčistiť sieťky na okná a pritom ich nepoškodiť je skutočne namáhavé. Navyše s rozmernejšími rámami sa horšie manipuluje, keď ich chcete osprchovať. Sieťky totiž neslúžia len proti hmyzu, ale tiež sa na nich zadržiava prach, pavučiny a iné nečistoty. Vyskúšajte ich potrieť rozkrojenou cibuľou. Budú čisté a cibuľová aróma prispeje i k odpudzovaniu hmyzu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní