Cukrovka 1. typu: Prečo vzniká a čo by sme o nej mali vedieť?

Cukrovka 1. typu: Prečo vzniká a čo by sme o nej mali vedieť?

Metabolickému ochoreniu, ktoré je spravidla sprevádzané zvýšenou hladinou cukru v krvi, sa bežne hovorí cukrovka. Odborne toto ochorenie nazývame diabetes mellitus. Je však potrebné zmieniť, že toto ochorenie sa delí na dva základné typy. Existuje totiž cukrovka 1. typu a cukrovka 2. typu. Tieto ochorenia môžu mať niektoré symptómy spoločné, no je ich potrebné dôsledne odlišovať. Ide totiž o rozdielne choroby, ktoré vznikajú na základne úplne iných príčin. Cukrovka 2. typu je charakteristická postupne získanou rezistenciou tela na účinok inzulínu, čiže je inzulín, ktorý by mal regulovať hladinu cukru v krvi, nedostatočne účinný. K rozvoju tohto typu cukrovky výrazne prispieva životný štýl jedinca. Čo však spôsobuje cukrovku 1. typu a aké sú príčiny tohto ochorenia? Zistite viac v našom článku!

Čo je cukrovka 1. typu?

Cukrovka 1. typu, taktiež diabetes mellitus 1. typu, predstavuje metabolické ochorenie, pri ktorom dochádza v organizme k poruche premeny glukózy na energiu. Pri tomto type cukrovky dochádza k čiastočnému alebo úplnému deficitu inzulínu, respektíve k poruche jeho tvorby a sekrécie. Práve inzulín napomáha v tele regulovať hladinu glukózy, respektíve cukru v krvi. Cukrovku 1. typu spravidla radíme medzi autoimunitné ochorenia. Pre ochorenia z tejto kategórie je charakteristické, že u chorého jedinca dochádza k nadmernej či nesprávnej činnosti imunitného systému, ktorý začne napádať niektoré štruktúry vlastného tela. Vo väčšine prípadov je príčinou cukrovky 1. typu práve takáto abnormálna aktivita imunitného systému.

V tomto prípade imunitný systém napáda bunky v pankrease, konkrétne v takzvaných  Langerhansových ostrovčekoch, ktoré za bežných okolností produkujú dostatok potrebného inzulínu, ktorý pomáha meniť stravou prijatú glukózu na energiu. Z dôvodu deštrukcie buniek pankreasu je narušená syntéza inzulínu a v tele tento hormón následne chýba. Presné príčiny spustenia nesprávnej činnosti imunitného systému, vedúcej k rozvoju cukrovky 1. typu, nie sú úplne známe. Hovorí sa hlavne o vplyve genetickej predispozície, medzi rizikové faktory možno pridať i vplyvy prostredia. V niektorých prípadoch môže byť príčina úplne neznáma a ochorenie nemusí súvisieť s autoimunitným procesom.

Odporúčame: Adenóm hypofýzy: Ako sa môže prejavovať nádor na podmozgovej žľaze?

prejavy cukrovky

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú charakteristické príznaky?

Cukrovka 1. typu predstavuje zriedkavejší typ cukrovky ako diabetes 2. typu. Približne len do 10 % všetkých cukrovkárov má diagnostikovaný práve diabetes 1. typu. Tento typ cukrovky sa pritom spravidla začína rozvíjať v detskom a mladom veku, čím sa rovnako odlišuje od cukrovky 2. typu, ku ktorej vzniku neraz dochádza až po 40. roku života. Diabetes 1. typu za začína objavovať medzi 5. až 15. rokom života, zriedkavejšie však aj neskôr. Toto metabolické ochorenie je charakteristické zvýšenou glykémiou, čiže hladinou cukru v krvi, čo môže viesť k rozvoju rôznych sprievodných symptómov. Možno ešte spomenúť, že tento typ cukrovky sa zvykne rozvíjať rýchlejšie a príznaky bývajú výraznejšie, pokojne sa vyskytnú v priebehu pár týždňov.

Jedinci s cukrovkou často pociťujú nadmerný smäd, čo je jeden z najcharakteristickejších príznakov diabetu. Ďalej sa môže objaviť časté močenie alebo u menších detí aj časté nočné pomočovanie, pocity sucha v ústach, neustály hlad a nadmerná chuť do jedla, ale aj celková slabosť a nadmerná únava. Typickým príznakom je aj zapáchajúci dych, ktorý je cítiť po acetóne. Taktiež môže dochádzať k značnému úbytku hmotnosti bez zjavnej príčiny, objavovať sa môžu bolesti brucha či pocity na zvracanie. Medzi príznaky, hlavne v neskorších fázach ochorenia, môžeme pridať i problémy so zrakom alebo dýchaním a spomalené hojenie rán.  

liečba cukrovky

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba?

Cukrovka 1. typu predstavuje spravidla celoživotné ochorenie, ktoré nie je možné úplne vyliečiť. Správna liečba je však nevyhnutná a veľmi dôležitá, v opačnom prípade totiž môže dochádzať k vzniku rôznych komplikácií. Tie sa často rozvíjajú hlavne z dôvodu dlhodobo zvýšenej hladiny cukru v krvi. Vážnou komplikáciou cukrovky je napríklad diabetická retinopatia, ktorá je pomerne častou príčinou slepoty. Pod pojmom diabetická neuropatia sa zase skrýva ochorenie sprevádzané poškodením nervov, ku ktorému spravidla vedie práve dlhodobo zvýšená glykémia. Spomenúť môžeme aj diabetickú nefropatiu, čo je vážne poškodenie obličiek. Pri cukrovke 1. typu sa však nemusia objaviť len problémy spojené so zvýšenou glukózou v krvi, ale aj presne opačný problém. Pojem hypoglykémia označuje stav, kedy hladina cukru v krvi klesá pod spodnú hranicu normy, čiže je veľmi nízka.

Príčinou tohto stavu môže byť napríklad podanie vyššej dávky inzulínu či nedostatok prijatého jedla po podaní inzulínu, nevhodná liečba aj nadmerná fyzická aktivita alebo konzumácia alkoholu. Medzi prejavy hypoglykémie radíme malátnosť, nadmerné potenie, zmätenosť, bledosť kože, nervozitu. Rýchly pokles cukru môže viesť až k bezvedomiu a ohrozeniu života. Táto komplikácia je veľmi vážna, prvou pomocou je pre pacienta podanie potraviny či nápoja s vysokým obsahom jednoduchých cukrov. Liečba cukrovky 1. typu spravidla zahŕňa primárne podávanie inzulínu prostredníctvom špeciálnych inzulínových pier, ktoré si pacient sám aplikuje do podkožia. Okrem toho je potrebná úprava stravy a dodržiavanie diéty nariadenej lekárom. Dôsledná liečba výrazne znižuje riziko rozvoja rôznych komplikácií a prispieva k zlepšeniu kvality života pacienta s týmto typom cukrovky. 

Pozri aj. Čo je vírus? Ktoré ochorenia vírusy spôsobujú a ako sa ochrániť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 22.04.21 06:32

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 22.04.21 10:39

MC
karma
109.00

Nepríjemná choroba s ktorou sa musíme dlhodobo popasovať.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 22.04.21 15:38

PV
karma
113.00

Ked to človek číta , až zimomriavky.. Máme v rodine cukrovkárov , no dúfam, že mňa to obíde. Zdravie je najdôležitejšie .. Stále to hovorím , stále píšem , ale je to naozaj pravda ..

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 22.04.21 21:07

JK
karma
100.00

Choroba na celý život mam v rodine 7 ročný Jakubko

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 23.04.21 12:35

ZS
karma
100.00

Život s cukrovou nie ľahký namä pre drti.

  • 1
Odpovedať

Juraj Podmanický 23.04.21 19:12

JP
karma
109.00

Každý si nesieme ten svoj pomyselný kríž. Niektorí v podobe zvýšeného cukru, iných neposlúcha srdce a cievy, ďalších vnútornosti, niektorí sú alergici, iní astmatici atď. Je veľmi málo tých šťastných, čo si môžu povedať, že ich nič netrápi a možno ich aj trápi iba sa z určitého dôvodu nepriznajú. Keď už nič zo spomenutého, tak v súčasnosti určite najnovší strašiak koronavírus. Nezáviďme si a buďme prajnejší k iným, nie iba k sebe a určite sa veľa toho zmení k lepšiemu.

  • 1
Odpovedať

Ingrid Štefanová 23.04.21 21:22

karma
94.00

mam 2 typu a tazko ju kompenzovat,ked je okrem jedla dost faktorov co ovplyvnuju hladinu cukru v krvi ako napr stres,lieky,bolest a pod

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 23.04.21 22:43

IM
karma
100.00

dakujem za info

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní