Adenóm hypofýzy: Ako sa môže prejavovať nádor na podmozgovej žľaze?

Adenóm hypofýzy: Ako sa môže prejavovať nádor na podmozgovej žľaze?

Podmozgová žľaza, čiže hypofýza, je žľaza s vnútorným vylučovaním a je súčasťou endokrinnej sústavy človeka. Ukrýva sa pod medzimozgom a je spojená s jeho časťou hypotalamom, s ktorým spolupracuje. Hormóny hypofýzy pritom ovplyvňujú produkciu hormónov iných žliaz. V podstate riadia činnosť štítnej žľazy, pohlavných ústrojov či nadobličiek. V hypofýze sa však tvorí napríklad i veľmi dôležitý rastový hormón a má i ďalšie funkcie. V súvislosti s podmozgovou žľazou sa môže vyskytnúť niekoľko zdravotných problémov, napríklad poruchy tvorby hormónov či rozvoj nádorov. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na takzvaný adenóm hypofýzy. O aké ochorenie ide a ako sa prejavuje?

Čo je adenóm hypofýzy?

Pod pojmom adenóm hypofýzy rozumieme nádor prednej časti podmozgovej žľazy, čiže nádor adenohypofýzy. Označenie adenóm pritom naznačuje, že nádor vzniká z buniek žľazového epitelu. Tieto druhy nádorov sú vo väčšine prípadov nezhubné, teda benígne a rovnako je to aj v prípade adenómu hypofýzy. Adenóm hypofýzy je pritom najčastejším nádorovým ochorením danej časti mozgu a celkovo môže tvoriť okolo 10 až 15 percent zo všetkých intrakraniálnych, čiže vnútrolebečných nádorov. Presné príčiny vzniku a rozvoju tohto nádoru nie je možné úplne stanoviť.

Podobne ako u všetkých nádorov, aj adenóm sa spravidla začína rozvíjať v dôsledku nejakej genetickej mutácie v DNA, respektíve na podklade defektu v genetickej informácii, vplyvom čoho dochádza k nekontrolovateľnému množeniu daných buniek a začiatku nádorového bujnenia. Tento proces nie je možné nejako zvlášť ovplyvniť, no hovorí sa o rizikových faktoroch, ktoré k nemu môžu viesť a môžu pôsobiť ako spúšťače či zvyšovať riziko vzniku nádoru. V tomto prípade ide napríklad o fajčenie, vplyv žiarenia či rôznych chemických aj karcinogénnych látok (napríklad v potravinách), rovnako rolu môže zohrávať dedičnosť.

Odporúčame: Ako na lepší spánok počas choroby? Tu je 7 vecí, ktoré určite pomôžu!

nádor na hypofýze

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa ochorenie prejavuje?

Adenóm hypofýzy spravidla nepredstavuje agresívne nádorové ochorenie. Ide zvyčajne o pomaly rastúci nádor a aj sprievodné príznaky nastupujú pozvoľna. V dôsledku nádoru na hypofýze a jeho konkrétneho umiestnenia môže dôjsť hlavne k ovplyvneniu produkcie jej hormónov, a to najčastejšie k zvýšeniu ich hladiny. Rôzne sprievodné symptómy ochorenia tak zvyčajne súvisia s nadbytkom týchto hormónov. Vo všeobecnosti sa môžu u jedinca začať častejšie objavovať bolesti hlavy, nadmerná únava, svalová slabosť či bolesti kĺbov. V dôsledku nadprodukcie hormónu prolaktínu sa u žien mimo materstva objavuje tvorba materského mlieka aj poruchy menštruačného cyklu, u mužov zase zníženie libida či rast pŕs. Taktiež môže vplyvom adenómu hypofýzy dôjsť k nadprodukcii rastového hormónu, čiže somatotropínu.

V dôsledku toho vzniká gigantizmus u detí a mladých v období pred dokončením rastu alebo u dospelých takzvaná akromegália. V prípadne gigantizmu sú charakteristickými príznakmi extrémny rast do výšky (jedinec môže vyrásť do výšky vyše dvoch metrov). Jedinec má väčšiu hlavu aj výraznú dolnú čeľusť či hlboký hlas. U dospelých s akromegáliou sa objavuje nadmerný rast koncových častí tela. Osoby majú veľké ruky či nohy, výrazné nadočnicové oblúky či uši aj pery. Taktiež môže adenóm hypofýzy spôsobiť nadprodukciu ACTH hormónu, teda takzvaného kortikotropínu. V dôsledku tohto stavu môže dôjsť k rozvoju takzvanej Cushingovej choroby. V tomto prípade sa u pacienta môžu objaviť zmeny v rozložení tuku – zväčší sa napríklad brucho. Objavuje sa aj únava, poruchy menštruačného cyklu či zmeny na koži.

liečby adenómu hypofýzy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa adenóm hypofýzy lieči?

Ako sme spomenuli už vyššie, adenóm hypofýzy spravidla nepredstavuje agresívny a rýchlo rastúci nádor a nie je zhubný. Komplikácie v súvislosti s týmto ochorením môžu nastať najmä vtedy, keď nie je nádor odstránení a spôsobuje ďalšie zdravotné ťažkosti. Časom sa môžu objaviť poruchy obličiek, problémy so srdcom či videním. Liečbu preto neradno podceňovať. Dôležitá je pritom včasná diagnostika. V rámci nej sa u pacienta zisťujú hladiny jednotlivých hormónov. Pri zobrazovacom vyšetrení mozgu, napríklad magnetickej rezonancii, je možné vyšetriť stav hypofýzy, respektíve objaviť samotný nádor na nej.

Potrebné môže byť aj očné vyšetrenie, ktoré odhalí prípadný výpadok zorného poľa a poukáže na útlak zrakovej dráhy. Totiž, pokiaľ je nádor príliš veľký, môže tlačiť práve na očné nervy. Liečba je veľmi individuálna. Závisí hlavne od umiestnenia nádoru, jeho veľkosti či konkrétnych zdravotných ťažkostí, ktoré sa v dôsledku ochorenia u pacienta vyskytli. V mnohých prípadoch sa pristupuje v prvom rade k chirurgickému odstráneniu nádoru, napríklad cez nosnú dutinu. Liečba býva tiež farmakologická. Môžu sa podávať liečivá, ktoré napríklad tlmia nadprodukciu konkrétnych hormónov a ich účinok. V prípade úspešného zákroku a vhodnej liečby je prognóza na uzdravenie pomerne dobrá.

Odporúčame: Prírodná liečba žalúdočných vredov: Jediná šťava, ktorú odporúčajú aj vedci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 11.10.22 06:19

karma
-1.00

To som áno netušila že aj takáto choroba je

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní