Aké sú príčiny nadmernej únavy? Nie je to len nedostatok spánku!

Aké sú príčiny nadmernej únavy? Nie je to len nedostatok spánku!

Ak sa cítime byť unavení, telo nám dáva najavo, že je čas si oddýchnuť. Čo však v prípade, že spánku máme dostatok a aj tak sa cítime pravidelne vyčerpaní a bez energie? Nadmerná únava je príznakom mnohých ochorení, niekedy i skutočne vážnych. Choroby však so sebou zvyčajne prinášajú celý rad rozličných symptómov, preto je potrebné si zmeny vo svojom zdravotnom stave dôkladne všímať a v prípade potreby ich konzultovať s lekárom. V nasledujúcom článku vám prezradíme, aké môžu byť príčiny nadmernej únavy, ktorej dôvodom nie je žiadne ponocovanie!

1. Spánkové apnoe

Nadmerná únava síce nemusí byť spôsobená nedostatkom spánku, no môže so spánkom súvisieť. Pôvodcom pravidelnej vyčerpanosti totiž môže byť takzvané spánkové apnoe. Ide o ochorenie, ktoré je charakteristické opakovanými krátkymi prestávkami v dýchaní počas nočného odpočinku. Táto porucha výrazne znižuje kvalitu spánku. Postihnutí jedinci sú tak cez deň často nevyspatí. Okrem toho býva toto ochorenie sprevádzané aj ďalšími príznakmi, a to napríklad chrápaním či zmenou nálad.

Pozri aj: 13 dôvodov, prečo jesť figy čerstvé, ale aj sušené: Podľahneš im?

chronický únavový syndróm

Zdroj: Shutterstock®

2. Chronický únavový syndróm

Ďalším možným dôvodom nadmernej únavy je aj chronický únavový syndróm. Príčina tejto poruchy nie je úplne známa, no predpokladá sa, že rolu v jej rozvoji hrá oslabenie imunitného systému. Menovaný syndróm spôsobuje u jedinca vyčerpanosť bez zjavného dôvodu. Únava je prítomná aj bez fyzickej aktivity, no po námahe sa ešte zvyšuje. Postihnutého pritom môžu trápiť skutočne dlhé obdobia letargie, ktoré niekedy trvajú viac ako 6 mesiacov. Pridružiť sa môžu i bolesti hlavy či svalov.

3. Anémia

Únava je taktiež jedným z prejavov anémie, čiže chudokrvnosti. Toto ochorenie je charakteristické znížením počtu červených krviniek. Dochádza pri ňom k poklesu hladiny hemoglobínu, teda červeného krvného farbiva. Ten má viazať na seba kyslík a následne ho po tele rozvádzať. Pri anémii tak nastávajú poruchy prenosu kyslíka do tkanív. Sprievodnými symptómami tohto stavu sú následne okrem únavy aj bledosť pokožky, bolesti hlavy, lámavosť nechtov a vlasov aj nechuť do jedla. Chudokrvnosť spoľahlivo odhalí krvné vyšetrenie.

cukrovka

Zdroj: Shutterstock®

4. Cukrovka

Na zoznam chorôb prejavujúcich sa aj únavou radíme tiež cukrovku. Pri tomto metabolickom ochorení glukóza v tele chorého človeka dostatočne nepreniká do buniek, kde by sa za normálnych okolností menila na energiu. Hladina cukru v krvi je tak zvýšená. Pre toto ochorenie je okrem únavy charakteristický aj nadmerný smäd, časté močenie, acetónový zápach z úst či zvýšená chuť do jedla. Konkrétne prejavy však závisia od toho, či ide o cukrovku 1. alebo 2. typu.

5. Ochorenie štítnej žľazy

Neustála vyčerpanosť môže súvisieť aj s problémom so štítnou žľazou. Nadmerná únava je jedným z hlavných prejavov hypotyreózy, pri ktorej dochádza k nedostatočnej činnosti spomínaného orgánu. U postihnutého štítna žľaza neprodukuje dostatok dôležitých hormónov, čo má negatívny vplyv na celý organizmus. Pri hypotyreóze môžeme pozorovať ďalšie prejavy, ako je napríklad vypadávanie vlasov, priberanie na váhe, zimomravosť, suchá pokožka, vysoký krvný tlak alebo v prípade žien i poruchy menštruačného cyklu.

celiakia

Zdroj: Shutterstock®

6. Celiakia

Celiakia predstavuje autoimunitné ochorenie, ktoré je charakteristické trvalou neznášanlivosťou imunitného systému človeka voči gluténu, čiže lepku. Táto choroba súvisí najčastejšie s tenkým črevom, v ktorom dochádza k problémom so vstrebávaním menovanej látky, čo spôsobuje jedincovi viaceré zdravotné ťažkosti. V mnohých prípadoch ide hlavne o tráviace problémy, napríklad hnačku, nadúvanie či pocity na zvracanie. Prejavmi celiakie sú ďalej pokles váhy, suchá či citlivá pokožka a taktiež únava až malátnosť.

Odporúčame: Cievna mozgová príhoda: Ako včas rozpoznať jej príznaky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 21.12.18 06:57

ĽŠ
karma
100.00

Nadmerná únava má naozaj veľa rôznych príčin, v každom prípade je to veľmi nepríjemný stav a preto je potrebné si zmeny vo svojom zdravotnom stave všímať.

  • 3
Odpovedať

Soňa Krátka 21.12.18 20:24

SK
karma
114.00

zaujímavý článok...

  • 1
Odpovedať

Zuzana Václaviková 22.12.18 23:48

karma
-1.00

Sama trpím už niekoľko rokov závažným ochorením, no odkedy som sa začala venovať rekreačne behu, cítim sa neporovnateľne lepšie. Bolo to tesne pred 50kou, a aj to je dôkaz toho, že nikdy nie je neskoro ;-)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 24.12.18 19:23

AK
karma
100.00

takže príčin je veľa

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 25.12.18 20:34

karma
106.00

Únavu pociťujem často, prejavila sa najmä po operácií štítnej žľazy.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.01.19 23:02

JK
karma
100.00

Veru aj ja som často unavená slabá a je za tým zdravotný problém

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 08.02.19 16:45

SK
karma
113.00

Zaujímavý článok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní