Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka

Tekvicový banana bread: Jesenná obmena banánového chlebíka

Existuje množstvo spôsobov, ako si počas jesene vychutnať tekvicu. V prvom rade nedáme dopustiť na hokkaido polievku, ale aj také muffiny s tekvicovým pyré stoja za vyskúšanie. Ďalšou možnosťou, ako zužitkovať tekvicu je tekvicové rizoto, nátierka alebo práve banánový chlebík, ktorý bude mať vďaka tekvici znamenitú chuť. Banány dodajú chlebíku sladkosť a tekvica zaujímavé spestrenie. Oplatí sa ho určite vyskúšať.

tekvicový chlebík

Zdroj: Shutterstock®

Na tekvicový banana bread potrebujete:

  • ¾ šálky vlašských orechov (voliteľné)
  • 8 lyžíc masla
  • 1 ½ šálky múky
  • 1 lyžicu tekvicového korenia
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • ¾ lyžičky kóšer soli
  • 2 zrelé banány
  • 1 väčšie vajíčko
  • ¾ šálky tekvicového pyré
  • ½ šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky trstinového cukru
  • 1 lyžicu vanilkového extraktu

Rúru si dáme vyhriať na 180 °C a formu na pečenie chlebíka natrieme olejom. Ak máte radi vlašské orechy, tak ich rozložte na plech a vložte do rúry, aby sa trochu opiekli a rozvoňali. Nechajte ich v rúre približne 5 minút a následne ich vyberte. Nechajte ich vychladnúť a následne ich jemne nožom nasekajte. Ak vlašské orechy radi nemáte, tak ich do banánového chlebíka pridávať nemusíte.

Maslo si dajte roztopiť (buď na sporáku alebo ho vložte do mikrovlnnej rúry). Po roztopení ho nechajte chvíľku vychladnúť. Medzitým si zmiešame múku, tekvicové korenie, prášok do pečiva, soľ a sódu bikarbónu.

Banány si pomocou vidličky rozmačkáme a pridáme k nim roztopené a vychladené maslo, vajíčko, tekvicové pyré, cukor, vanilkový extrakt a miešame dovtedy, kým sa všetko úplne nespojí. Do tejto mokrej zmesi začneme postupne zapracovávať suchú zmes a napokon aj nasekané orechy – zopár si môžete nechať na dozdobenie banánového chlebíka. Hotové cesto vylejeme do pripravenej formy, posypeme vlašskými orechmi a dáme piecť do vyhriatej rúry. Tekvicový banana bread pečieme dovtedy, kým sa nezačne odťahovať od okrajov formy – približne 55 až 60 minút. Po upečení necháme 10 minút odstáť a následne vyklopíme. Pred podávaním nechajte banana bread poriadne vychladnúť. Prajeme vám dobrú chuť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Reibergerová 04.10.21 23:24

MR
karma
104.00

rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 05.10.21 07:16

ĽŠ
karma
100.00

Výborný, pripravujeme podobným spôsobom.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 05.10.21 22:22

karma
109.00

Zaujímavý chlebík,určite chutí vynikajúco.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 06.10.21 13:03

DB
karma
117.00

Krásna farba chlebíka a chuť bude tiež veľmi dobrá

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 06.10.21 15:51

karma
108.00

Toto by som vyskusala. Tekvicovu polievku aj omacku zboznujem.

  • 0
Odpovedať

Jana Havranová 10.10.21 00:56

JH
karma
-1.00

super recept...v našich končinách nie sme zvyknutí na takéto koláčiky, ale tento určite idem vyskúšať! len som sa ešte nestretla s tekvicovým korením, takže budem improvizovať ;)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní