Každodenná starostlivosť o suchú pokožku. Čo si treba zapamätať?

Každodenná starostlivosť o suchú pokožku. Čo si treba zapamätať?

Suchá pokožka je zvyčajne nepružná, tenká, jemná a ľahko sa podráždi. Suchá pokožka je výsledkom porúch hydrolipidového hospodárstva pokožky. Hladina lipidov v pokožke je taká nízka, že epidermálna vrstva neplní správne svoju ochrannú funkciu. Nedostatok lipidov spôsobuje, že pokožka je menej pružná, matná a drsná. Základom starostlivosti o suchú pokožku je jej hydratácia a premasťovanie.

Suchá pleť sa vyznačuje tým, že rýchlejšie vznikajú mimické vrásky, najmä v okolí očí. Je veľmi citlivá na vonkajšie faktory.

Jednou z príčin suchej pokožky je genetika. Na to nemáme vplyv. Ale iné príčiny už máme pod kontrolou a môžeme sa pokúsiť zmierniť príznaky suchej pokožky. Určite medzi ne patrí strava chudobná na živiny a nenasýtené mastné kyseliny, ale aj rôzne ochorenia, ktoré by mal kontrolovať lekár (psoriáza, cukrovka). Nesprávna starostlivosť o pokožku, časté používanie solárií, náhle zmeny teplôt, suchý vzduch, pôsobenie UV žiarenia, to všetko prispieva k tomu, že s príznakmi suchej pokožky bojujete.

Pozri aj: Kyselina ferulová v kozmetike – prečo ju vyhľadávať v pleťových prípravkoch?

Starostlivosť o suchú pokožku krok za krokom

Prvým krokom v starostlivosti o suchú pokožku je samozrejme hydratácia. Na tento účel sa oplatí kúpiť si na deň hydratačné krémy, ktoré ju hydratujú a umožnia jej nadobudnúť niekdajší lesk. To však nie je koniec. Oplatí sa dbať aj na nočné premasťovanie, vďaka ktorému si pokožka dokáže udržať vlhkosť. Pri suchej pokožke je veľmi dôležité siahnuť po kozmetike, ktorá obsahuje látky so silným hydratačným a regeneračným účinkom. Oplatí sa hľadať zložky ako kyselina hyalurónová, ceramidy, peptidy, aloe vera, alantoín, pantenol, trehalóza a probiotiká. Pripravili sme pre vás ukážkový plán základnej starostlivosti o suchú pokožku na báze kozmetiky, ktorú vám poskytne naša drogéria.

Jemné čistenie suchej pokožky je prvoradé. Vďaka správnym prípravkom nenarušíte hydrolipidovú bariéru a zároveň ju efektívne umyjete a pripravíte na ďalšie kroky starostlivosti bez pocitu napnutia.

Medzi čistiacou kozmetikou hľadajte oleje a maslá (vyrábajú sa dokonca aj pre suchú pokožku, pretože jej poskytujú jemnosť a komfort), jemné peny a gély.

Aby ste sa zbavili zrohovatenej epidermy, oplatí sa raz týždenne vykonať enzýmový peeling, ktorý navyše osvieži a dodá lesk.  Suché tónovanie pleti obnoví správne pH, upokojí ju a pripraví na vstrebávanie účinných látok obsiahnutých v sére a kréme. Pomáha udržiavať vlhkosť v epiderme hneď po fáze umývania. Sérum, ktoré možno použiť podľa potreby ráno aj večer, bude špecializovanou kozmetikou, ktorá bude pôsobiť na dodatočné potreby pleti, napr.: rozjasní, odstráni zafarbenie či jemné linky a vrásky.

Krém na suchú pokožku

Krém na tvár, aplikovaný samostatne alebo prostredníctvom sérum, pôsobí ako ochranný a upokojujúci obklad na suchú pokožku. Oplatí sa použiť ten s bohatou textúrou, ktorá ho zanechá v pohodlí. Očný krém vám dodá svieži a oddýchnutý vzhľad. Keďže pokožka pod očami nemá mazové žľazy, potrebuje podporu vo forme výživného prípravku na ochranu pred vysušovaním a vznikom jemných liniek a vrások. Počas dňa je povinnosťou natrieť sa krémom s filtrom ako posledný krok starostlivosti. Vaša pokožka sa vám za takúto starostlivosť poďakuje. Suchej pleti prospeje aj pravidelné používanie masky cielenej na jej potreby. Toto je čerešnička na torte, ktorá pomôže a okamžite upokojí.

Zaujme ťa aj: Nevhodne zvolené účesy dokážu napáchať veľa škôd. Tieto nám pridávajú roky!

Čoho sa vyvarovať?

Ak je vaša pokožka suchá, vyhnite sa kozmetike na báze alkoholu. Kozmetika obsahujúca alkohol môže spôsobiť podráždenie a odlupovanie epidermy. Nešúchajte si tvár. Skúste sa vzdať kozmetických vložiek. Po umytí tvár jemne osušte uterákom. Nepoužívajte kozmetiku s matným efektom. Vsaďte na kozmetiku určenú na starostlivosť o suchú pleť, ktorá obsahuje zložky so silným hydratačným a výživným účinkom. Po očistení tváre vždy naneste hydratačný krém. Ak sa o ňu nestaráte, môže zvýšiť suchosť a prispieť k predčasnému starnutiu pokožky. Vyhnite sa soláriám a klimatizovaným miestnostiam.

Pozri aj: Ako často používať retinol? Pozor, prílišné používanie môže skôr uškodiť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní