Toto sú látky potrebné pre rast vlasov. Nechýba ti žiadna z nich?

Toto sú látky potrebné pre rast vlasov. Nechýba ti žiadna z nich?

Vlasy sú jednoducho povedané koruna krásy. Mať na hlave hustú hrivu je pritom dozaista snom nielen žien, ale i mužov. Na kvalitu aj množstvo vlasov však vplývajú najrozličnejšie faktory. Asi najvýznamnejším z nich je genetika, s ktorou pravdepodobne nič nespravíme. Ak nám príroda do vienka nenadelila husté vlasy, ktoré sú schopné dosiahnuť nevídanú dĺžku, zmeníme to len veľmi ťažko. Vlasom však v každom prípade môžeme dopriať také podmienky, aby sa im darilo čo najviac a boli v čo najlepšej možnej kondícii.

Vhodné je používať kvalitnú a šetrnú kozmetiku a eliminovať tepelné úpravy vlasov. Korunu krásy však môžeme podporiť i zvnútra. Na to, aby ľudský vlas rástol, bol zdravý, pevný a odolný, potrebuje veľké množstvo rozličných látok, a to najmä vitamínov, minerálov či stopových prvkov. Rovnako sa nezaobíde bez bielkovín. V nasledujúcom článku vám preto ponúkame prehľad látok, ktoré sú nevyhnutné pre rast vlasov. Taktiež vám prezradíme, ako si ich účinne doplníte v strave.

Odporúčame: Babičkine superpotraviny: Brusnice - skvelá voľba pre močové cesty aj akné!

bielkoviny

Zdroj: Shutterstock®

1. Bielkoviny

Bielkoviny, nazývané tiež proteíny, radíme spolu so sacharidmi a tukmi medzi základné živiny v potrave človeka. Tieto prírodné látky zložené z aminokyselín sú významným stavebným materiálom ľudského tela. Sú nevyhnutné pre tvorbu enzýmov aj hormónov a nachádzajú sa v svalstve, kostiach, pokožke či nechtoch. Rovnako sú súčasťou vlasov, a preto ich nedostatok môže mať výrazne negatívny vplyv na ich rast a celkový stav. Bielkoviny si doplníte mäsom, mliečnymi výrobkami, semienkami, orechmi aj strukovinami.

2. Biotín

Pre rast vlasov je nevyhnutná i prítomnosť mnohých vitamínov v organizme. Jedným z najdôležitejších je hlavne biotín, čiže vitamín B7, ktorý je známy aj ako vitamín krásy. Okrem vlasov sa totižto stará aj o zdravie a krásu pokožky i nechtov. Ak vás trápi strata vlasov alebo ich zlá kvalita, neváhajte si biotín doplniť. Medzi najlepšie zdroje tejto látky radíme mandle, pekanové či vlašské orechy, vajcia, ryby, avokádo aj banány.

vitamín C

Zdroj: Shutterstock®

3. Vitamín C

Vitamín C je známy predovšetkým pozitívnymi účinkami na imunitný systém človeka. Vedeli ste však, že túto látku potrebujú aj naše vlasy? Spomínaný vitamín je totižto silným antioxidantom. Organizmus chráni pred oxidačným stresom, ktorý vplýva na predčasné starnutie a ktorý môže prispieť k rýchlejšiemu šediveniu či vypadávaniu vlasov.

Vitamín C je navyše nápomocný pri tvorbe stavebnej bielkoviny zvanej kolagén. Dostatok kolagénu podporuje dobrý stav chrupaviek, nechtov, kože aj vlasov. Céčko si doplníte citrusmi, šípkami, paprikou, jahodami aj brokolicou.

Pozri aj: Ocot ako liek: Neuveríš, s čím všetkým ti pomôžu octové podkolienky!

zinok

Zdroj: Shutterstock®

4. Zinok

Ako sme spomenuli už v úvode článku, ľudské vlasy potrebujú pre svoj rast aj minerálne látky. Jedným z najdôležitejších minerálov je hlavne zinok, ktorý sa nachádza v tekvicových semenách, ustriciach, hovädzom mäse i kakau. Táto látka priaznivo ovplyvňuje stav vlasových folikulov a bojuje proti strate vlasov. Práve ich vypadávanie je jedným z charakteristických prejavov nedostatku zinku. Na deficit toho minerálu vás však upozornia aj kožné problémy či zhoršenie zraku.

5. Selén

Ďalším významným minerálom je selén, ktorý taktiež napomáha stimulovať rast vlasov. Navyše je silným antioxidantom, podobne ako spomínaný vitamín C. Jeho nedostatok človek rýchlo spozoruje v podobe zhoršenej kvality vlasov aj pokožky. Medzi najlepšie zdroje selénu patria para orechy, ryby, vajcia či hovädzie a kuracie mäso. Pri tejto látke však platí, že všetkého veľa škodí. Nadbytok selénu sa prejavuje nielen problémami s vlasmi, ale aj tráviacimi či psychickými ťažkosťami.

železo

Zdroj: Shutterstock®

6. Železo

Nemôžeme zabudnúť ani na železo. Tento biogénny prvok má v ľudskom organizme celý rad dôležitých funkcií. Predovšetkým je súčasťou hemoglobínu, čiže červeného krvného farbiva, ktoré je nevyhnutné pri transporte kyslíka do buniek. Hoci je asi najčastejším prejavom nedostatku železa anémia, čiže chudokrvnosť, zistilo sa, že deficit tejto látky môže mať negatívny vplyv aj na vlasy a môže viesť k ich vypadávaniu. Tento minerál je bohato zastúpený v strukovinách, listovej zelenine, cvikle aj mäse a vnútornostiach.

Odporúčame: Rybí kolagén: Zázrak, ktorý ťa opäť postaví na nohy. A nielen to!

Inca Collagen

Zdroj: Shutterstock®

7. Kolagén

Už vyššie sme uvideli, že vitamín C je potrebný pri tvorbe kolagénu, ktorý podporuje chrupavky, je nápomocný pri riešení rôznych kožných problémov, no navyše je potrebný aj pre naše vlasy. Kolagén predstavuje bielkovinu, ktorá napomáha pri raste vlasov a ich regenerácii. Má antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým pomáha bojovať proti voľným radikálom v organizme poškodzujúcich nie len vlasové folikuly, ale tiež spôsobujúcich vypadávanie vlasov.

Hydrolyzovaný kolagén je výsledkom enzymatického rozkladu kolagénového proteínu, extrahovaný a dehydrovaný na biely prášok. Spracováva sa tzv. studenou technológiou, vďaka čomu Inca Collagen predstavuje „živý“ kolagén, ktorý si navyše zachováva biologickú štruktúru. V takejto forme je ľahšie stráviteľný a vstrebávaný do organizmu, čím je účinnejší ako kolagén obsiahnutý v potravinách. Bio-Aktívny kolagén svoju jedinečnosť preukazuje tým, že si po svojom spracovaní zachováva štruktúru trojitej špirály, ktorá je typická len pre bielkoviny živých organizmov. Vďaka tomu je podobná ako ta ľudská, čím dochádza k lepšiemu pôsobeniu na samotný ľudský organizmus. 

Kolagén svojimi účinkami posilňuje vlasové folikuly, pomáha zlepšovať rast vlasov a zároveň môže prispieť k zväčšeniu ich objemu, a to zväčšením priemeru vlasov – teda môžeme povedať, že kolagén posilňuje vlasovú štruktúru a napomáha vlasom, aby sa stali pevnejšími a hrubšími. Morský kolagén Inca Collagen, ktorý v jednej dávke obsahuje až 3000 mg kolagénu, je ľahko rozpustný vo vode, je bez príchute a farbív, čím nezaťažuje organizmus. Zároveň pôsobí z jeho vnútra čím sú jeho účinky rýchlejšie a výsledky viditeľnejšie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 14.12.18 05:27

ĽŠ
karma
100.00

Nie každému príroda nadelila v tomto smere, určite však, minimálne vďaka týmto látkam si môžeme sami pomôcť; dobrý článok!

  • 2
Odpovedať

viktor labakann 14.12.18 10:42

karma
85.00

Pred chvílou, som čítal o plešatení. Rád by som upozornil, na jednu maličkosť, ktorá veľmi, veľmi môže ublížiť hlave, čo sa týka vypadávania vlasu. Zamyslite sa, ako si dávate na hlavu šampón, je jedno aký. Chytíte flakón a dávate na hlavu jej obsah a chyťte si teraz hlavu a zistíte áno presne tam vám tie vlasy vypadávajú.

Šampón je žieravina a po čase vám nahlodá korienky a začne tá vaša okrasa pĺznuť.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 14.12.18 19:02

MM
karma
100.00

v mojom prípade bola príroda skúpa, vlastne k celej široko rozvetvenej rodine

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 15.12.18 20:16

ZS
karma
100.00

hm keby toto stacilo... ale bohvie od coho ma clovek redsie vlasy...

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 17.12.18 14:51

karma
127.00

Dobré tipy, na ktoré potraviny sa treba viac zamerať.

  • 0
Odpovedať

Majka Frnová 21.12.18 07:11

MF
karma
-1.00

vlasy koruna krásy - ale treba sa o ne pravidelne starať

  • 0
Odpovedať

Marta Haburčáková 21.12.18 08:47

MH
karma
-1.00

velmi pekný článok a myslím si ze pár vitamínov mi chýba

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 28.12.18 21:57

MZ
karma
-1.00

Žiaľ, nezdedila som leviu hrivu, ale mne najviac robia problémy hormóny.. Stačí mierna odchýlka od normálu a už idú dole nechty aj vlasy :(.. Zopár spomínaných vitamínov užívam občas a môžem odporučiť :)

  • 0
Odpovedať

Jana Pitonakova 13.01.19 22:09

JP
karma
100.00

ja som sa dala na používanie prípravkov MILVA, ich šampony mi naozaj pomohli ... vlasy rýchlejšie rastu a zároveň menej vypadávajú

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 03.03.19 19:00

MD
karma
132.00

Kedysi som mala veľmi husté vlasy. Trvalá a dlhoročná ťažká anémia mi ich riadne preriedila. Posledné roky som mala vlasy ako krep, bez života, suché a rástli mi len do dĺžky po lopatky, viac už nie. Skúšala som všeličo, ale najviac mi pomohli doplnky výživy na vlasy z lekárne a užívanie kolagénu. Zrazu mi vlasy začali rásť ako z vody, narástli mi po pás, zmenili kvalitu, sú lesklejšie a ťažšie. A dokonca sa mi spomalilo šedivenie.

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 12.04.19 14:49

karma
127.00

Nevedel som, že treba toho až toľko.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní