Kyselina ferulová v kozmetike – prečo ju vyhľadávať v pleťových prípravkoch?

Kyselina ferulová v kozmetike – prečo ju vyhľadávať v pleťových prípravkoch?

Kozmetické prípravky sú zmesou najrôznorodejších účinných látok s odlišnými účinkami na pleť a pokožku. Je výhodné sa v niektorých obľúbených kozmetických zložkách aspoň trochu vyznať a mať v nich prehľad. Vďaka tomu si totižto ľahšie vyberieme kozmetiku, ktorá nám bude vyhovovať a ktorá prinesie požadované výsledky. Mnohé zložky majú výborné hydratačné vlastnosti, ďalšie pomáhajú bojovať proti starnutiu pleti a iné zase napomáhajú riešiť špecifické problémy pleti, ako napríklad vyrážky, hyperpigmentácie, rozšírené póry či nadmerné mastenie pleti.

V kozmetike sa využívajú napríklad aj rôznorodé kyseliny. Snáď tou najznámejšou je kyselina hyalurónová, perfektná látka na hydratáciu a elimináciu známok starnutia pleti. Spomenúť môžeme aj BHA či AHA kyseliny, ktoré pôsobia ako účinné exfolianty a majú i mnohé ďalšie účinky.

Poznáte však aj takzvanú kyselinu ferulovú? Táto kozmetická zložka nie je až taká známa, no pre jej účinky sa ju rozhodne spoznať oplatí. Aké má účinky a ktorej pleti prospeje najviac?

Poznáte kyselinu ferulovú?

Kyselina ferulová je organická zlúčenina, ktorú radíme medzi takzvané hydroxyškoricové kyseliny, čo je skupina aromatických karboxylových kyselín. Ide o fenolickú zlúčeninu, ktorá je prítomná v stenách niektorých rastlinných buniek a ktorá v rastlinách vzniká ako fytochemikália, podobne ako iné kyseliny z rovnakej skupiny – napr. kyselina kávová, kyselina kumarová či kyselina škoricová. 

Kyselina ferulová dostala názov podľa latinského názvu rodu rastlín Ferula, u nás feruľa alebo ločidlo, v ktorých sa hojne vyskytuje. 

Kde nájdeme kyselinu ferulovú?

Kyselina ferulová sa prirodzene v rôznych formách vyskytuje v mnohých rastlinách, hlavne v semenách, listoch alebo kôre, kde plní napríklad ochrannú funkciu a tiež slúži pri výrobe ďalších aromatických zlúčenín. Nájsť ju môžeme napríklad v bunkovej stene pšenice, kukurice, ryže, arašidov, kávových zŕn, amarantu, taktiež v ovocných plodoch, ako sú pomaranče a iné citrusy, jablká alebo ananás či v zelenine, napríklad v špenáte, špargli alebo mrkve.  

Táto kyselina sa teda nachádza v mnohých potravinách, ktoré bežne konzumujeme. Prítomná je však aj v mnohých liečivých bylinkách, ako je napríklad angelika čínska (Angelica sinensis) či zemežlč menšia (Centaurium erythraea).

Kyselina ferulová si pre svoje jedinečné vlastnosti našla uplatnenie okrem iného v kozmetickom priemysle. Nájdeme ju v pleťových krémoch a sérach, produktoch na vlasy, opaľovacích prípravkoch či dezodorantoch. Pre tieto účely sa najčastejšie získava napríklad z ryžových otrúb a rôznych obilnín. 

Kyselina ferulová ako významný antioxidant a pomocník proti starnutiu

K najvýznamnejším účinkom kyseliny ferulovej patrí v prvom rade antioxidačné pôsobenie. Táto zlúčenina predstavuje silný antioxidant, a to silnejší než je vitamín E, vitamín C alebo betakarotén. Zároveň sa však s menovanými látkami výborne dopĺňa.

Antioxidanty majú pre pleť a pokožku tela obrovský význam. Napomáhajú bunky, a to aj bunky kože, chrániť pred voľnými radikálmi, ktoré ich poškodzujú a spôsobujú ich rýchlejšie alebo predčasné starnutie. Kyselina ferulová pomáha predchádzať tvorbe voľných radikálov na povrchu pokožky.

Ich tvorbu podporujú viaceré činitele, ako je napríklad fajčenie či pôsobenie UV žiarenia. Táto zložka v kozmetike zvyšuje fotoochranu pleti a pomáha minimalizovať poškodenie pokožky spôsobené slnkom. Vďaka tomu, že kyselina ferulová pôsobí ako antioxidant a bojuje proti voľným radikálom, napomáha teda bojovať proti poškodeniu pleti a jej starnutiu.

Odporúčame: ​Hnedé fľaky na koži – príčinou môže byť melazma. O čo ide?

Ďalšie účinky kyseliny ferulovej na pokožku

Keďže kyselina ferulová prispieva k prevencii starnutia pleti a ochrane pred ultrafialovým žiarením, často sa využíva v kozmetických prípravkoch na elimináciu známok starnutia pleti, ako aj produktoch na opaľovanie. Má však aj mnohé ďalšie vlastnosti. Podporuje správne funkcie bunkových membrán a stimuluje obranné mechanizmy pokožky. Jej výbornou vlastnosťou je, že dokáže zosilniť účinnosť vitamínov C či E na pokožku. 

Kyseline ferulovej možno pripísať i tieto priaznivé účinky na pleť a pokožku:

  • prispieva k prevencii a minimalizovaniu vrások,

  • podporuje regeneráciu pokožky,
  • podporuje tvorbu kolagénu a elastínu – zabezpečuje teda vypnutie, pevnosť a pružnosť pokožky,
  • pokožku zosvetľuje a prejasňuje – bojuje proti pigmentovým škvrnám a farebným nezrovnalostiam na pleti spôsobeným slnkom, ale aj stareckým škvrnám,
  • celkovo zlepšuje stav a farbu kože.

Spomenúť môžeme, že kyselina ferulová sa niekedy uplatňuje aj vo farmaceutickom priemysle. Predmetom výskumov a štúdií je jej vplyv na prevenciu rakoviny kože, ako aj liečbu diabetu, vysokého tlaku a iných zdravotných problémov.  

Môže mať kyselina ferulová nežiaduce účinky?

Prípravky s vysokým obsahom kyseliny ferulovej sú ideálne pre zrelú pleť s prvými i hlbšími vráskami, povädnutú pleť, ktorej chýba pevnosť a elasticita, ako aj sivú či na pohľad unavenú pleť. Skvelo sa však táto zložka uplatní aj pri starostlivosti o aknóznu pleť či pleť s jazvami. V prípade veľmi citlivej pokožky je vhodné prípravky s kyselinou ferulovou otestovať najskôr na menšom kúsku kože, podobne ako pri skúšaní iných nových produktov na starostlivosť o citlivú pleť. 

Kyselina ferulová je vo všeobecnosti dobre znášanou kozmetickou zložkou. Avšak, na pozore sa treba mať v prípade alergie na obilniny a otruby, teda na rastlinný zdroj, z ktorého je daná látka získavaná. Precitlivenosť alebo nežiaduca reakcia sa môže prejaviť v podobe začervenania pleti, žihľavky či svrbenia. I v prípade alergií sa odporúča produkty s touto kyselinou najskôr odskúšať na menšom kúsku kože.

Odporúčame: ​Opunciový olej – najluxusnejší olej pre pleť, telo i vlasy. Stojí za to, vyskúšať ho?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 26.01.23 08:25

MS
karma
100.00

Ešte som zatiaľ o tejto kyseline a jej využití v kozmetike nepočula.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 26.01.23 16:08

MM
karma
100.00

zasa som múdrejšia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní