Opunciový olej – najluxusnejší olej pre pleť, telo i vlasy. Stojí za to, vyskúšať ho?

Opunciový olej – najluxusnejší olej pre pleť, telo i vlasy. Stojí za to, vyskúšať ho?

Rôzne panenské oleje lisované z rôznorodých rastlín predstavujú skvelých pomocníkov na starostlivosť o pleť a pokožku tela. Vďaka svojmu zloženiu a prospešným látkam majú blahodarný vplyv na kožu. Dokážu ju hydratovať, vyživiť a podporiť jej regeneráciu. Mnohé napomáhajú zmierňovať prejavy starnutia pleti, iné zase účinne tlmiť rôzne kožné problémy. Veľa žien si pri starostlivosti o pleť zamilovalo napríklad arganový, šípkový či jojobový olej i mnohé iné. 

K tým najluxusnejším a najcennejším olejom na svete patrí takzvaný opunciový olej. Poznáte opuncie? Viete, aké majú oleje z týchto kaktusov účinky a ako dokážu pomôcť pleti či vlasom?

Poznáte opuncie?

Opuncie predstavujú rod rastlín z čeľade kaktusovité. Ich pôvod možno hľadať v Amerike, pričom územie ich prirodzeného výskytu sa tiahne od Kanady až po južné pobrežia Južnej Ameriky. Po objavení Ameriky sa tieto kaktusy rozšírili aj do iných častí sveta, napríklad oblasti Stredomoria. S priamym pestovaním opuncií sa však začalo najmä v Mexiku.

Dnes patrí k najväčším pestovateľom Mexiko, USA, Bolívia, Taliansko, India či južné oblasti Afriky. Najvýznamnejším druhom je opuncia figová, latinsky Opuntia ficus-indica. Pestuje sa predovšetkým pre svoje plody, často nazývané kaktusové figy. Konzumujú sa čerstvé ako ovocie, taktiež sa z nich vyrábajú džemy, alkoholické nápoje, tekuté sladidlá aj rôzne iné potraviny.

Mladé stonkové segmenty opuncie sa využívajú aj ako zelenina, sušené mleté opuncie sa zase používajú ako múka. Zo semien sa lisuje spomínaný olej, ktorý sa využíva vo farmaceutickom aj kozmetickom priemysle. 

Odporúčame: ​Prečo pokožka svrbí, keď sa vonku ochladí a príde zima? Svrbenie tela má mnoho príčin!

Prečo je opunciový olej tak vzácny?

Opunciový olej, nazývaný aj kaktusový či nopálový olej, je často označovaný ako ten najcennejší a najvzácnejší olej. Patrí k najkvalitnejším a najdrahším kozmetickým olejom na svete. Fľaštička opunciového oleja s objemom 30 ml vás môže stáť 30 až 100 eur, no pokojne aj viac. Cena závisí od mnohých faktorov a môže byť významným ukazovateľom kvality oleja. 

Prečo je opunciový olej tak drahý? Na cenu má vplyv najmä náročnosť jeho výroby. Náročný je zber a spracovanie tŕnistých plodov, problémom je tiež to, že semená sú malé a obsahujú málo oleja. Na liter čistého za studena lisovaného oleja je potrebných okolo 20 až 30 kíl maličkých semien, pričom na ich získanie je potrebná približne 1 tona plodov opuncie (cca 800 až 1200 kg). Zrelé plody sa rozpolia a vyberajú sa z nich drobné semená, z ktorých sa následne lisuje olej. 

Zloženie opunciového oleja

Kvalitné za studena lisované oleje zo semien opuncie obsahujú množstvo živín a cenných látok. Panenský opunciový olej je z viac ako 80 % tvorený esenciálnymi mastnými kyselinami. Vysoký podiel z nich tvoria hlavne omega-6 mastné kyseliny, napríklad kyselina linolová. Tieto zložky sú nevyhnutné pre zdravie a dobrý stav pokožky. Podporujú jej hydratáciu, pevnosť a pružnosť. V zložení nájdeme i omega-9 mastné kyseliny. 

Ďalej v kaktusovom oleji nájdeme vitamín E, ktorý je rovnako dôležitý pre kožu aj vlasy. Tento vitamín účinne podporuje hojace procesy v pokožke. Olej rovnako obsahuje viaceré látky s antioxidačnými účinkami, ktoré bunky kože chránia pred poškodením voľnými radikálmi a predčasným starnutím. Silným antioxidantom je i spomenutý vitamín E. 

Aké má opunciový olej účinky?

Opunciové oleje sú vhodné prakticky pre všetky typy pleti akéhokoľvek veku. Benefity prinášajú suchej aj mastnej pleti, zrelej pleti či citlivej a problematickej pleti. Vďaka svojmu zloženiu sa výborne starajú o zdravie a krásu pleti a vlasov, no majú aj viacero mimoriadnych účinkov, vďaka čomu sú jedinečné. Olej zo semien opuncie je výborným pomocníkom v boji proti starnutiu pleti, no okrem vrások dokáže eliminovať mnohé iné kozmetické problémy, ktoré ženy i mužov bežne trápia. 

Tento rastlinný olej má protizápalové, zjemňujúce aj regeneračné vlastnosti. Upokojuje, hydratuje a vyživuje. Do pleti sa ľahko a rýchlo vpíja, no zároveň na nej vytvára jemný ochranný film, ktorý bráni stratám vlhkosti. Nezanecháva však na pokožke nepríjemný pocit mastnoty. 

Účinky opunciového oleja:

  • vyhladzuje vrásky okolo očí a úst a zjemňuje línie,

  • prispieva k prevencii vrások,
  • pleť celkovo vyhladzuje a vypína,
  • upokojuje začervenanie a preventívne pôsobí proti iritácii pleti,
  • zlepšuje vzhľad kruhov a vačkov pod očami,
  • napomáha sťahovať rozšírené póry, 
  • pomáha regulovať tvorbu kožného mazu,
  • zlepšuje stav zjazvenej pokožky a stareckých škvŕn,
  • pomáha proti šupinám na pokožke,
  • zmierňuje prejavy ružienky,
  • zlepšuje vzhľad suchých a poškodených vlasov,
  • znižuje lámavosť vlasov,
  • dodáva vlasom lesk
  • bráni lámavosti nechtov.

Odporúčame: ​Vitamín E v ľudskom tele – môže škodiť jeho nedostatok či nadbytok?

Opunciový olej na pleť a telo

Ako sme spomenuli vyššie, opunciový olej je predovšetkým skvelou voľbou na starostlivosť o pleť. Nezáleží na tom, či máte pleť mastnú alebo suchú, prípadne vás trápia nejaké kožné ochorenia. Z kaktusového oleja dokáže každá pleť vyťažiť to najlepšie. Použiť ho však možno i na celé telo či nechty. 

  • Pleť – pre ošetrenie pokožky tváre sa odporúča 1 až 2 razy denne nanášať na čistú pleť malé množstvo oleja (1 – 2 kvapky). Olej rozohrejeme medzi prstami a s ľahkosťou nanesieme na tvár, krk a dekolt. Jemným vklepávaním možno olej aplikovať do problematických partií, napríklad do očného okolia. Pri nanášaní na tvár môžete malé množstvo oleja taktiež pridať napríklad do obľúbeného séra.
  • Telo – opunciový olej možno pridať k inému oleju a použiť na masáž tela. Taktiež môžete olejom ošetrovať jazvy na pokožke, zlepší to ich vzhľad. Ďalším spôsobom využitia je aplikácia na postihnuté miesta, napríklad na suché miesta na tele, strie, celulitídu, prípadne miesta postihnuté kožným ochorením. Opunciový olej je tiež skvelý na ošetrenie suchých rúk či starostlivosť o tehotenské bruško. Pár kvapiek môžete pridať do kúpeľa alebo obľúbeného telového mlieka. 
  • Nechty – opunciový olej je dobré pravidelne vtierať do pokožky okolo nechtov a na nechty. Odstráni sa problém so zádermi, nechty sa vyživia a posilnia. 

Opunciový olej na vlasy

Nielen pokožka, ale aj vlasy dokážu ťažiť z jedinečných účinkov opunciového oleja. Ak vás trápia suché vlasy, štiepiace sa končeky, vlasy bez lesku, prípadne sa vám vlasy zle rozčesávajú, skúste práve kaktusový olej. Nemusíte sa obávať, že by tento olej zanechal vlasy mastné a ťažké. Práve naopak, pri pravidelnom používaní budú zdravšie a krajšie. 

Možnosti použitia opunciového oleja na vlasy:

  • ošetrenie končekov (pravidelne po každom umytí vlasov) – pár kvapiek oleja rozohrejeme v dlaniach a nanesieme priamo na končeky suchých vlasov,
  • vlasový zábal (1 až 2 razy týždenne) – olej aplikujeme po celej dĺžke vlasov, jemne rozčešeme a zabalíme do uteráka, po pol hodine vlasy umyjeme obvyklým spôsobom so šampónom aj kondicionérom.

Odporúčame: ​Citrónová tráva: Ako na jej pestovanie, prípravu čaju aj využitie oleja?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

igor peto 30.10.22 15:52

IP
karma
116.00

zaujímavé ešte som o tomto oleji nepočul

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:37

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 22:37

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 06.12.22 18:50

karma
-1.00

Už som o ňom počula no nemala som ho vyzerá lákavo

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:48

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 15:48

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní