Opuncia – ozdob svoju domácnosť týmto pôvabným kaktusom

Opuncia – ozdob svoju domácnosť týmto pôvabným kaktusom

Opuncie sú pomerne známe ako jedlé kaktusy. Niektoré druhy majú skutočne jedlé plody, ktoré možno konzumovať ako zdravé šťavnaté ovocie. V dnešnom článku sa však nebudeme zaoberať plodmi opuncie, ktoré sú dozaista vítané v každom jedálničku, ale práve samotnými rastlinkami. Tieto kaktusy sú vskutku jedinečné svojím unikátnym a pôvabným vzhľadom, ktorý môže skrášliť každú domácnosť. Ako pestovať opuncie v interiéri? Je ich možné umiestniť v záhrade? 

Poznáte opuncie?

Opuncia, latinsky Opuntia, predstavuje rod rastlín z čeľade kaktusovité (Cactaceae), ktorý zahŕňa cez 300 druhov. Pôvod opuncií možno hľadať v tropických oblastiach Strednej Ameriky, respektíve v Mexiku. Práve na tomto území majú tieto kaktusy i v súčasnosti najväčšiu tradíciu, pričom tu nájdeme najrozsiahlejšiu škálu rôznorodých druhov. Opuncie sa však prirodzene vyskytovali naprieč celým americkým svetadielom, a to od Kanady po Ohňovú zem pri južnom cípe Južnej Ameriky. Neskôr sa opuncie rozšírili napríklad do Stredozemia, na sever Afriky či do Indie aj Austrálie, pričom dnes rastú vo viacerých tropických a subtropických oblastiach aj ako burina.  

Opuncie sú typické svojím veľmi špecifickým vzhľadom, ktorým sa značne odlišujú od iných kaktusov. Nemajú totiž tvar akejsi ostnatej gule či valčeka, ale ich telo tvorí niekoľko na seba nadväzujúcich článkov, ktoré sú spravidla ploché. Ich vzhľad (dĺžka ostňov, farba kvetov, tvar článkov) sa môže mierne líšiť v závislosti od konkrétneho druhu. Opuncie si našli rôznorodé využitie. Spomínané plody sú konzumované ako ovocie, najmladšie stonkové segmenty sa zase používajú ako zelenina. Tiež môžu plniť funkciu krmiva, farbiva, okrasnej rastliny, dokonca našli uplatnenie vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle. 

Druhy opuncií:

  • ​Opuntia ficus-indica / opuncia figová – pravdepodobne najznámejší druh, primárne pestovaný pre svoje plody, ale aj na okrasné účely v interiéri,
  • Opuntia microdasys – obľúbený ako izbová rastlina, pre svoj vzhľad je kaktus prezývaný aj zajačie uši (z anglického bunny ears cactus),
  • Opuntia fragilis – opuncia krehká – kaktus malého vzrastu, ktorý je typický oválnejšími krehkými článkami, vyskytuje sa v severnejších oblastiach, je mrazuvzdorný, 
  • Opuntia erinacea veľmi odolný druh s dlhými ostňami, ktorý sa rýchlo rozrastá,
  • Opuntia humifusa – tvorí ploché a mierne tŕnisté články, rýchlo sa rozrastá a vytvára súvislejšie porasty, tiež dobre mrazuvzdorná, 
  • Opuntia violacea – mráz znáša horšie, má mohutnejší vzrast a články sfarbujúce sa počas zimy do fialova.

Odporúčame: Cyklámen patrí medzi najkrajšie kvitnúce rastliny. Zdobí tvoju domácnosť?

starostlivosť o opunciu

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o opuncie v byte

V našich domácnostiach sa stretávame najmä s dvomi vyššie spomenutými druhmi opuncií, a to klasickou opunciou figovou a opunciou microdasys. Tieto druhy nie je problém nájsť na internete či v predajniach s kvetinami. Kaktusy sú vo všeobecnosti považované za nenáročné izbové rastliny, a to platí i pre tieto opuncie. Vhodné sú i pre úplných začiatočníkov. Pri starostlivosti stačí dodržiavať iba pár základných zásad:

  • umiestnenie – opuncia obľubuje dostatok slnečných lúčov a teplo, v lete zakoreneným kaktusom prospieva letnenie (teplota 20 až 30 °C), počas zimy je vhodnejšie svetlé a chladnejšie miesto (teplota 10 až 18 °C),
  • vlhkosť ovzdušia – stačí aj nízka, neobľubuje veľké vlhko,
  • zálievka – obmedzená (podobne ako u iných kaktusov), rastlinu mierne zalievame po vyschnutí substrátu, cez zimu postačí len raz mesačne, 
  • hnojenie – počas vegetačného obdobia postačí raz za 6 až 8 týždňov,
  • presádzanie  – podľa potreby raz za pár rokov do o trochu väčšej nádoby,
  • substrát – hlinito-piesčitá pôda, hlavne veľmi ľahká a s dobrou drenážou pre odtok prebytočnej vody. 

Opuncia a rozmnožovanie

Pri opunciách sa najčastejšie uplatňuje rozmnožovanie stonkovými odrezkami (vegetatívne množenie), rozmnožovanie semenami je náročné a zdĺhavé, preto sa s ním často ani nestretávame. Na rozmnoženie možno použiť článok, respektíve segment rastliny, ktorý odlomíme, alebo aj ktorý sa nám nechtiac podarí zlomiť pri manipulácii s kaktusom. Opuncia je totiž krehkejšia, a tak sa to môže ľahko stať. 

Reznú plochu odrezaného alebo odlomeného článku je najskôr potrebné nechať dôkladne zaschnúť, inak by po zasadení hrozil rozvoj infekcie. Túto plochu je tiež možné posypať stimulačným práškom či iným podobným prípravkom na rýchle zakorenenie zo záhradkárstva. Na reznej ploche sa začnú tvoriť malé hrbolčeky, čo sú zárodky nového koreňového systému. Potom novú malú rastlinku zasadíme do dobre priepustnej zeminy, respektíve substrátu na rozmnožovanie a necháme zakoreniť. Trvať do môže vyše mesiaca. 

Opuncie v záhrade

Opunciami je možné skrášliť i svoju záhradu. V tomto prípade však volíme odolnejšie a dostatočne mrazuvzdorné druhy. Mnohé sú odolné až do teplôt od -15 alebo -20 °C, niekedy do -30 °C. Dobrou voľbou sú druhy Opuntia fragilis, Opuntia erinacea či Opuntia humifusa. V záhrade im nájdite hlavne svetlé stanovište chránené pre vetrom s priepustnou pôdou a dobrou drenážou, aby neboli v premočenej pôde.

Zálievka spravidla ani nie je potrebná, vodu by exteriérové opuncie mali dobre získať aj zo zrážok. Mierne zavlažiť je však možné kaktusy v lete počas dlhých suchých horúcich dní. Vhodné druhy opuncií vedia na stanovišti dobre prečkať zimu bez špeciálnej pomoci, podmienkou je však suchá pôda. Opuncia počas zimy neznesie dážď či sneh, preto je ju lepšie prikryť. 

Odporúčame: Výber a nákup izbových rastlín: Ako na to a aké chyby neurobiť?

pestovanie opuncie

Zdroj: Shutterstock®

Opuncia pre krásu

Ako sme spomenuli v úvode, opuncie našli uplatnenie aj v kozmetickom priemysle. Z tohto kaktusu sa vyrábajú extrakty, ktoré sa neraz pridávajú do rôznych kozmetických produktov, ako aj veľmi cenený opunciový olej. Ten sa spravidla lisuje za studena zo semien plodov, pričom vykazuje priam blahodarný vplyv na pokožku. Patrí medzi najdrahšie oleje na svete. Používať ho možno pri starostlivosti o pleť aj pokožku tela. Opunciový olej má výrazné anti-agingové vlastnosti, preto je skvelou voľbou pre zrelú pleť.

Omladzuje pleť, vyhladzuje vrásky a podporuje pružnosť kože. Je plný cenných esenciálnych mastných kyselín aj vitamínu E. Pleť chráni pred voľnými radikálmi a spomaľuje jej starnutie. Olej z opuncie je skvelý na ošetrenie citlivého okolia očí, ako aj ďalších partií so zvýšeným výskytom vrások, ako je krk a dekolt. Okrem toho napomáha pri redukcii tmavých kruhov a vačkov pod očami a sťahuje póry. Vyživí a upokojí však aj celú pokožku tela. Rýchlo sa vstrebáva a na koži nezanecháva pocit mastnoty. Skúsite rozmaznať olejom z krásnej opuncie svoju pokožku i vy?

Odporúčame: TOP voňavé izbové rastliny: Ktoré rozvoňajú tvoj domov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 19.11.21 06:19

ĽŠ
karma
100.00

Účinky oleja z opuncie ma prekvapili, vďaka za článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní