TOP voňavé izbové rastliny: Ktoré rozvoňajú tvoj domov?

TOP voňavé izbové rastliny: Ktoré rozvoňajú tvoj domov?

Aké izbové rastliny pomáhajú skrášliť a zútulniť váš domov? Možno sa spoliehate na kvitnúce izbové rastliny, ktoré vnesú do interiéru nielen sviežu zelenú, ale vďaka svojim kvetom ho oživia rôznorodými farbami. A možno obľubujete nenáročné izbové rastliny, ktoré nevyžadujú toľko pozornosti, ako sú napríklad aj sukulentykaktusy.

A čo tak uvítať u seba doma izbovky, ktoré domácnosť nielen skrášlia, ale aj krásne rozvoňajú? Ktoré prírodné osviežovače ovzdušia možno privítať aj u seba doma? V článku sme si pre vás pripravili niekoľko tipov na rastliny, ktoré potešia nielen oči, ale aj čuchové bunky. 

Pozri aj: Mini záhradka v skle: Ako si ju pripraviť a aké kvety do nej použiť?

pluméria

Zdroj: Shutterstock®

Pluméria

Začneme krásnou plumériou (latinsky Plumeria). Jej pôvod možno hľadať v Indii, no neskôr sa dostala aj do oblasti Karibiku či Afriky. Dnes je rozšírená takmer po celom svete. Pluméria je často prezývaná havajský kvet. Ide o okrasný krík a vždyzelený sukulent, ktorý je charakteristický svojimi kvetmi s voskovým vzhľadom.

Bývajú biele, žlté, oranžové i ružovkasté a šíria veľmi príjemnú vôňu. U nás možno plumériu pestovať v črepníku ako izbovú rastlinu, prípadne v skleníku a počas leta i vonku. Obľubuje slnečné stanovište. 

vencovec

Zdroj: Shutterstock®

Vencovec

Medzi krásne voňavé rastliny možno zaradiť aj vencovec, respektíve najznámejší druh vencovec kvetnatý (latinsky Stephanotis floribunda). Patrí medzi popínavé rastliny, ktoré vyháňajú aj metrové výhonky. Pochádza z Madagaskaru. Vencovec má menšie kožovité listy vajcovitého tvaru. Počas leta sa objavujú na rastline biele kvety, ktoré sú nielen veľmi pekné, ale aj voňajú.

Vencovec však nie je najľahší na pestovanie. Od jari vyžaduje hojné zalievanie a slnečné stanovište chránené pred priamymi slnečnými lúčmi. Aby krásne kvitol, mal by byť počas vegetačného obdobia aj pravidelne hnojený.

Pozri aj: Vďačný potosovec zlatý: Ako zabezpečiť, aby sa mu doma darilo?

levanduľa

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľa

Levanduľu možno pestovať i vonku, no taktiež sa jej bude dariť i v kvetináči v interiéri. Váš domov pritom skrášli nielen nádhernými fialkovými kvetmi, ale taktiež osvieži dokonalou vôňou, ktorá je navyše príjemne upokojujúca. Levanduľu preto radíme i medzi rastliny vhodné do spálne. Vôňa levandule má relaxačné účinky a podporuje dobrý spánok.

Pestovať môžete rozličné druhy levandule, ktoré sa okrem iného líšia i veľkosťou kvetov. Známa je levanduľa lekárska (inak úzkolistá), levanduľa zúbkatá (prezývaná francúzska) či levanduľa hlávkovitá (prezývaná španielska).

Pozri aj: Jedinečné riasogule: Sú to najmenej náročné rastliny na svete?

gardénia

Zdroj: Shutterstock®

Gardénia

Ak chcete vo svojom domove privítať nejaký voňavý kvietok, skúsiť to môžete aj s gardéniou. Známy druh gardénia jazmínovitá, latinsky Gardenia jasminoides, predstavuje tropický vždyzelený ker, ktorý je charakteristický bielymi až krémovými kvetmi s úžasnou sladkou vôňou, pripomínajúcu vôňu jazmínu.

Na kvety sa môžete tešiť už od mája a pravidelne sa objavujú až do septembra. Zvädnuté kvietky je však potrebné pravidelne odstraňovať pre podporu rastu nových. Gardénia obľubuje dostatok rozptýleného svetla a pravidelnú zálievku. 

Odporúčame: Vintage štýl a jeho veľký návrat: Trend, ktorý ťa dostane na prvý pohľad!

eukalyptus

Zdroj: Shutterstock®

Eukalyptus

Nielen kvitnúce izbové rastliny dokážu rozvoňať interiér. Spomenúť môžeme aj eukalyptus. Ide o rýchlorastúci strom z Austrálie. Táto drevina môže bežne v prírode dorastať do veľkých rozmerov. Eukalyptus je však možné u nás pestovať i v kvetináči v interiéri. Z rastliny sa do okolia šíri úžasná svieža mentolová vôňa.

Vôňa sa tiež uvoľňuje pri pošúchaní guľatých lístkov medzi prstami. Tie sú charakteristické modrastým, šedým až strieborným nádychom. Eukalyptus potrebuje veľa svetla, zároveň je dobre prispôsobený na dlhšie obdobia sucha. Časté zalievanie môže viesť k hnitiu koreňov. 

Jazmín mnohokvetý

Jazmín mnohokvetý, latinsky Jasminum polyanthum, predstavuje popínavú rastlinu, ktorú možno v našich končinách pestovať vonku aj v interiéri. Jazmín je známy svojou úžasnou vôňou, ktorá zastáva miesto aj v parfumérskom priemysle. Pre pestovanie vnútri zvoľte rastline svetlé stanovište, nie však na priamom slnku. Cez zimu nenechávajte rastlinu úplne vyschnúť, teplo z radiátorov jej môže škodiť. Nádherne vynikne v závesnom kvetináči. V interiéri možno pestovať aj ďalšie druhy, ako napríklad Jasminium sembac alebo Jasminum officinale.

TIP: Medzi ďalšie rastliny pestované aj v interiéri, ktoré voňajú, patria niektoré druhy orchideí (napr. Oncídium twinkle), hoja vosková, citrusové stromčeky (napr. citrónovník bergamotový) alebo bylinky (napr. mäta, rozmarín, medovka).

Aktualizovaný článok: 12.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 28.04.21 07:22

ĽŠ
karma
100.00

Krásne rastliny, ktoré potešia nielen oči, ale aj čuchové bunky.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 28.04.21 14:12

KK
karma
109.00

nemám v interiéry takéto voňavé kvety, ale chcela by som vyskúšať Eukalyptus

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 28.04.21 15:57

MR
karma
114.00

vďaka vám viem, aký kvet si najbližšie kúpim

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 28.04.21 17:50

karma
107.00

Nemam doma,ale su to krásne rastlinky.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 28.04.21 18:57

MM
karma
100.00

jazmín mi vyschol, nezvládol na jeseň prenos dovnútra a gardéniu sa snažím pestovať tiež s malým úspechom

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 29.04.21 08:42

ZS
karma
100.00

Mne osobne vencovec smrdí.

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 29.04.21 23:18

ĽU
karma
100.00

pekné rastliny

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 29.04.21 23:35

karma
109.00

Krásne...Tá Pluméria je nádherná,aj Vencovec a Gardénia. Doma mám Levanduľu.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 30.05.21 19:59

JK
karma
100.00

Krásne rastlinky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní