Darujte veci, ktoré úž nenosíte. Aupark a Nosene vás motivujú k ekologickému šatníku.

Darujte veci, ktoré úž nenosíte. Aupark a Nosene vás motivujú k ekologickému šatníku.

V súvislosti s medzinárodným týždňom, ktorý upozorňuje na súčasný stav odevného priemyslu nielen v kontexte trvalej udržateľnosti – Fashion Revolution Week – prízvukuje módna destinácia hlavného mesta spolu s NOSENE podporu zodpovednejšieho prístupu k svojmu šatníku. Nielen svojich návštevníkov povzbudzuje Aupark Bratislava k pretriedeniu obsahu skrine a jeho posunu ďalej. Vami už zabudnuté či nevyužívané oblečenie nájde svoj nový príbeh u iného šťastného majiteľa alebo pomôže tým, ktorí to najviac potrebujú. Vyradené kúsky zo svojho šatníka je možné priniesť priamo do Auparku Bratislava, v rámci zberného miesta NOSENE.

Najudržateľnejšie obchodné centrum na Slovensku s prestížnym ocenením BREEAM In-Use hodnotenie „double excellent“ sa dlhodobo angažuje v otázke trvalej udržateľnosti. Za posledné obdobie urobil Aupark Bratislava významné opatrenia smerom k zníženiu produkcie odpadov a emisií, zvýšeniu ekologickej hodnoty okolia alebo k zvýšeniu efektívnosti využitia vody. Podporil taktiež výrazne rozvoj cyklodopravy a elektromobilitu. Aktuálne poskytuje až 33 nabíjacích staníc pre elektromobily. Okrem toho používa šetriace LED osvetlenie a jeho súčasťou je zelená strecha, kde si svoje miesto našli i včely. Aktuálne sa nákupné centrum viac angažuje aj v otázke samotných odevov a ich triedenia, ku ktorému povzbudzuje nielen svojich návštevníkov.

Odporúčame:  Hriešne dobré nákupy – cesta k malým radostiam

Spolupráca s NOSENE

V súvislosti s týždňom Fashion Revolution Week povzbudzuje Aupark Bratislava v spolupráci s NOSENE k pretriedeniu šatníkov. Naskytá sa tak vám i vašim blízkym ideálna príležitosť nielen pomôcť planéte, ale urobiť zároveň i radosť tým, u ktorých si vaše nevyužívané oblečenie nájde nový domov. Mnohokrát ide o ľudí, ktorí sú v sociálnej tiesni alebo sa stali obeťami násilia. „Triedenie odevov a maximálne využitie textilných materiálov vnímame ako jednu z ďalších možností, ako pomôcť našej planéte k jej zelenším zajtrajškom. Preto by sme týmto radi motivovali širokú verejnosť k tomu, aby doniesla nepoužívaný či nechcený obsah svojho šatníka k nám do Auparku Bratislava, do zberného miesta NOSENE, “ informuje Veronika Košická, riaditeľka nákupného centra Aupark v Bratislave.

Pritom, takéto nechcené kúsky oblečenia mám doma snáď každý z nás. Prozaicky visia v šatníku, no ani nepamätáme, kedy sme ich mali naposledy na sebe. Svoje o tom vie, aj Katarína Hutýrová, spoluzakladateľka neobyčajného second handu NOSENE, ktorý šíri ekologické myšlienky, učí ľudí čo je to upcyklovanie a pomáha obetiam násilia. Každý mesiac tak posúva známy second hand pekné a použiteľné oblečenie, ktoré však nie je vhodné pre umiestnenie v rámci predajne NOSENE, na pomoc občianskym združeniam či neziskovým organizáciám. „Oblečenie, ktoré nenosíme, je v mnohých prípadoch ešte v stave, kedy vie opäť žiariť a robiť radosť iným ľuďom. A to aj v prípade ak už má čo to za sebou. Pretože to, čo nie je využiteľné na ďalšie použitie, robí radosť a pomáha ľuďom tak, aby sme ich nedegradovali. Preto na pomoc ľuďom posielame pekné použiteľné oblečenie, nie zničené či nepoužiteľné kúsky. Zároveň je módny priemysel druhým najväčším znečisťovateľom životného prostredia, ktoré pociťujeme aj u nás vo forme klimatických zmien,“ približuje Katarína.

Aupark predajňa Nosene

Zdroj: Aupark Nosene

Na zmar nevyjde ani jediný kus

Svoje miesto a využitie si tak nájde každý jeden kus darovaného oblečenia. Nemusíte sa preto obávať, že prinesením vášho oblečenia do zberného miesta sa odevy nedostanú tam, kam majú – na pomoc druhým, na ďalšie využitie alebo na recykláciu. Prispejte aj vy svojím dielom a pomôžte pekne a s úctou sa obliecť ľuďom v núdzi, či potešte iného človeka kúskom, ktorý vám už síce nič nehovorí, ale jemu urobí pekný deň. Navyše, prispejete tak k znižovaniu hromadenia textilného odpadu. Stačí ho priniesť do zberného miesta NOSENE, ktoré nájdete ako je Aupark šatňa, schodmi smerom na parkovisko. Pre tých, ktorí prichádzajú autom – podzemné parkovisko 1.PP zelená zóna. Oblečenie môžete darovať každý deň (okrem sviatkov) v čase 11:00 – 20:00 hod.

Cestou k úspechu je rozumný pohľad na svoj šatník

Okrem samotného triedenia a posunu oblečenia ďalej, sú tu i iné cesty, ako byť zodpovedný voči planéte, a pritom si zachovať vkus a štýl. „V súčasnosti je veľmi dôležité, aby sme uvedomelo nakupovali nove kúsky do nášho šatníka. Jednou z možností je aj nepodliehať módnym trendom sezóny ale naopak, vyberať si nadčasové oblečenie a vytvoriť si v šatníku takzvané jeho základné piliere, ktoré sa budú ľahko a dobre navzájom kombinovať. Za takéto základy šatníka určite môžeme považovať klasické malé čierne, baloniaki kašmírový, alebo vlnený sveter. Dbajte aj na to, z akého materiálu je daný kúsok vyrobený. Ak budete investovať do jedného kvalitného, vydrží vám dlhšie obdobie a nebudete potrebovať desať ďalších a podobných. Vy aj vaša peňaženka budete šťastnejší, pretože takýto kúsok vydrží v šatníku dlhšie a neopotrebuje sa tak rýchlo,“ radí Alex Lindov, módny štylista Auparku Bratislava.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 28.04.21 18:55

MM
karma
100.00

dobrý nápad, ale v našej veľkej rodine sa vždy nájde vhodný nositeľ

  • 0
Odpovedať

Dana Hanusková 13.05.22 13:23

DH
karma
-1.00

tak ako ja nakupujem v secondhandoch tak je super nápad recyklovať svoje oblečenie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní