Tradičné francúzske Crème brûlée s chrumkavou krustou na vrchu

Tradičné francúzske Crème brûlée s chrumkavou krustou na vrchu

    • Zdieľaj:
  • 77
  • 7

Francúzsky dezert, ktorý sa na prvý pohľad môže zdať až príliš komplikovaný, no opak je pravdou. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie vám viac ako hodinu času. Ide o smotanový dezert s chutnou cukrovou krustou na vrchu, ktorá mu dodáva lahodnú chuť a zaujímavý vzhľad. Najlepšie je, keď krustu (karamel) prelomíte, zmiešate so smotanovým krémom a vložíte do úst – hotové nebíčko v ústach!

Tento dezert je ideálne pripraviť vtedy, keď sa vám zvýšili žĺtky a vy neviete, čo s nimi. Vedzte, že týmto dezertom nepohrdne nik a dokonca ani ten najväčší kritik vo vašej rodine. Zaobstarajte si originál nádobky na tento dezert alebo iné, ktoré je možné použiť do rúry. Poďme si teda spolu spraviť tento tradičný francúzsky dezert.

francúzsky dezert

Zdroj: Shutterstock®

Na Crème brûlée budete potrebovať (4 porcie):

  • 4 žĺtky
  • 400 ml 33 % smotany
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk alebo 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • cukor na posypanie

Rúru si predhrejeme na 170 °C. Do hrnca nalejeme smotanu, do ktorej pridáme semiačka z vanilkového struku, no ak sa rozhodnete pre vanilkový extrakt, tak ten sa pridáva až do vymiešanej zmesi. Smotanu teda dajte ohriať, avšak pozor, nemala by vrieť. Žĺtky zmiešajte s cukrom a vymiešajte. Následne pridajte vanilkový extrakt (ak ste nesiahli po vanilkovom struku) a zmes vymiešajte. Vymiešanú zmes prelejte do mištičiek na pečenie, poprípade do jednej väčšej misky. Medzitým si dajte do rýchlovarnej kanvice zovrieť vodu. Misky poukladajte do vyššieho plechu a zalejte vodou – pozor, tá sa nesmie dostať do mištičiek! Plech následne vložte do rúry a Crème brûlée pečte približne 35 – 40 minút. Po upečení nechajte dezert vychladnúť a po vychladnutí sa pustite do tvorby krusty. Tú vytvoríte tak, že povrch posypete kryštálovým cukrom a pomocou flambovacej pištole ho skaramelizujete. Ak nemáte pištoľ, tak alternatívou je zapečenie pod grilom – nastavte grilovanie a šupnite do rúry. Prajeme príjemné maškrtenie!


    • Zdieľaj:
  • 77
  • 7
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Lucia Valková 28.04.21 05:32

LV
karma
109.00

Tak toto je lahôdka..

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 28.04.21 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Výborný dezert!

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 28.04.21 12:04

ZS
karma
104.00

Mňam mňam

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 28.04.21 13:02

MR
karma
120.00

chutný dezert

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 28.04.21 19:00

MM
karma
108.00

ešte som ho nerobila, treba to napraviť

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 29.04.21 12:52

JK
karma
108.00

Ešte som ho nejedol

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 29.04.21 23:16

ĽU
karma
100.00

vyzerá dobre

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Cvičenie pre úplných začiatočníkov: Nepotrebuješ žiadne náčinie, len chuť cvičiť!
Cvičenie

Cvičenie pre úplných začiatočníkov: Nepotrebuješ žiadne náčinie, len chuť cvičiť!

  • 136
  • 4
  • 09.01.2021
TOP voňavé izbové rastliny: Ktoré rozvoňajú tvoj domov?
Domácnosť

TOP voňavé izbové rastliny: Ktoré rozvoňajú tvoj domov?

  • 57
  • 8
  • 28.04.2021
Najlepšie cvičenie na chudnutie: 3 týždne a máš postavu ako lusk!
Cvičenie

Najlepšie cvičenie na chudnutie: 3 týždne a máš postavu ako lusk!

  • 70
  • 3
  • 26.04.2021
TOPlist