Taká polievka dokáže v niektorých prípadoch zasýtiť, ale zároveň aj rozohriať, čo v tomto zimnom období padne vždy vhod. A keď milujete mrkvu a vaše deti tiež, tak v tomto prípade svojmu telu doprajete aj nejaké tie živiny naviac. Mrkva je totižto cennou surovinou, ktorá je zásobárňou antioxidantov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov a rovnako aj vlákniny. Obsahuje predovšetkým vitamín A, vitamín E, vitamíny skupiny B, vitamín C a rovnako aj vitamín K. Tiež je v mrkve obsiahnuté nezanedbateľné množstvo kyseliny listovej a askorbovej.
Táto koreňová zelenina je najlepšia v surovom stave, ale mnohí odborníci odporúčajú práve jej varenú formu. Totižto v takej forme ju dokáže naše telo lepšie spracovať a dokonca mnohí odborníci uvádzajú, že po tepelnej úprave dokáže naše telo lepšie vstrebávať zložky v nej obsiahnuté. Tak si ju vychutnajte plnými dúškami v tejto jednoduchej krémovej mrkvovej polievke.
Vyskúšaj aj: RECEPT: Cuketovo-feniklová polievka pre labužníkov
Na mrkvovú polievku potrebujete:
- 3 stredne veľké mrkvy
- ½ cibule
- 150 ml smotany na varenie
- ½ l vývaru (môže byť aj voda)
- 1 lyžica olivového oleja
- plátok masla
- soľ, mleté čierne korenie, karí korenie
- kúsok čerstvého zázvoru
Ako túto polievku pripraviť? Verte či nie, je to veľmi jednoduché. V prvom rade si očistíte cibuľu, mrkvu a rovnako aj zázvor. Cibuľu nakrájajte na menšie kúsky a hoďte ju spolu s maslom a olivovým olejom do rozohriateho hrnca. Kým sa bude cibuľa pražiť, nakrájajte si mrkvu na kolieska a rovnako ju orestujte. Po miernom orestovaní zalejte vývarom alebo vodou, dochuťte soľou, čiernym korením, karí korením a pridajte aj kúsok čerstvého zázvoru (radšej menej, keď polievku budú konzumovať aj deti).
Varíme dovtedy, kým mrkva nebude mäkká. Po dovarení rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a ešte chvíľu povaríme. Ak je to potrebné, tak polievku ešte dochutíme potrebným korením. Hotovú polievku môžete podávať s krutónikmi.