Krémová cviklová polievka s kozím syrom

Krémová cviklová polievka s kozím syrom

Čas od času padne vhod pripraviť si aj niečo iné, než len klasický vývar s domácimi rezancami, poprípade tými kúpnymi. A tak hľadáme a objavujeme nové chute a možnosti, ktoré by ľahko zapadli do nášho receptára s receptami. Objavili sme tak tekvicovú polievku, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Dokonca aj taká brokolicová, paradajková či špenátová polievka dokáže potešiť chuťové poháriky. Objavujeme, skúšame a v podstate prichádzame na to, že polievka sa dá pripraviť takmer z čohokoľvek. A verte či nie, aj z cvikly.

Červená repa je dokonca kokteilom pre zdravie i krásu. Cvikla je totižto bohatá na množstvo vitamínov i minerálov. Zo všetkého môžeme spomenúť hlavne vitamín C, E a B1. Z minerálov je to napríklad kremík, draslík, železo, horčík, vápnik, meď. Bohatá je, samozrejme, aj na kyseliny, a to kyselinu listovú či šťaveľovú. Doprajte si ju teda v rôznej podobe a napríklad aj v podobe lahodnej cviklovej polievky.

polievka z červenej repy

Zdroj: Shutterstock®

Na cviklovú polievku potrebujeme:

  • 3 uvarené cvikly
  • 2 stredne veľké sladké zemiaky (bataty) alebo klasické zemiaky
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 800 ml zeleninového vývaru (alebo vodu)
  • 200 ml kokosového mlieka (môžete nahradiť aj smotanou)
  • soľ, čierne korenie, mletý zázvor
  • kozí syr
  • bylinky na ozdobu

Začnite tým, že si dáte uvariť cviklu. Po uvarení ju nechajte vychladnúť a očistíte.

Nakrájame si cibuľu, ktorú orestujeme na olivovom oleji do sklovitá. Pridáme na kocky nakrájanú cviklu a rovnako aj bataty alebo klasické zemiaky. Mierne orestovanú cviklu a bataty zalejeme vývarom, dochutíme soľou, korením, mletým zázvorom a necháme variť približne 10 minút alebo kým bataty úplne nezmäknú.

Po dovarení polievku rozmixujeme dohladka, pridáme kokosové mlieko na zjemnenie a necháme chvíľku pobublať na zapnutom sporáku. Hotovú polievku dozdobíme na kocky nakrájaným kozím syrom a bylinkami podľa vlastného výberu – najlepšia je však petržlenová vňať. Prajeme dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Darina Božiková 06.10.22 16:42

DB
karma
114.00

nuž červenú repu mám rada vo forme šalátov, či už z varenej, alebo surovej repy, ale pri pohľade na túto polievku sa mi zježili vlasy a bŕŕŕ, hovorím NIE!!!!

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 12:07

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní