Rýchla cibuľová polievka pre tých, ktorí jej chuť ocenia

Rýchla cibuľová polievka pre tých, ktorí jej chuť ocenia

    • Zdieľaj:
  • 1

Niekto dokáže cibuľu jesť ako jablko. Jednoducho sa s chuťou do nej zahryznú a vychutnávajú si jej celkom výraznú chuť, ktorá nie je úplne každému po vôli. Podobne to je aj s cesnakom a napríklad takou cesnakovou polievkou, ktorá neosloví hneď každého. No keď sa jedná o opečenú cibuľu alebo cesnak, ich chuť je úplne iná, je jemnejšia a lahodnejšia. A tak to je aj v prípade tejto klasickej cibuľovej polievky, ktorú možno aj vy poznáte ako našu tradičnú cibuľačku.

Tá naša sa náramne podobá na francúzsku cibuľovú polievku s tým rozdielom, že táto francúzska sa prelieva do keramických misiek, na vrch ktorých sa ukladá plátok syra. Polievka sa tak dáva ešte následne zapiecť do rúry. Poďte však spolu s nami ochutnať našu tradičnú cibuľačku.

cibuľačka

Zdroj: Shutterstock®

Na cibuľovú polievku potrebujeme:

  • 800 g cibule
  • 1 lyžica bravčovej masti (možno nahradiť olejom a maslom)
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 liter vývaru
  • soľ a čierne korenie
  • bagetky, olivový olej a syr na strúhanie

Cibuľu si očistíme a nakrájame na približne 1 cm široké kolieska. Do hrnca si dáme bravčovú masť (tú môžete nahradiť olivovým olejom zmiešaným s maslom) a polovicu cibule dáme opražiť. Cibuľu pražíme dovtedy, kým nechytí zlatistý nádych. Keď sa začne cibuľa pripekať, pridáme k nej aj zvyšnú cibuľu. Takto dosiahneme zaujímavú kombináciu chutí samotnej cibule.

Akonáhle cibuľa zmäkne, pridáme kryštálový cukor a necháme ho rozpustiť. Cibuľu následne poprášime hladkou múkou a poriadne miešame dovtedy, kým múka nepohltí časť masti. Pridáme 1/3 vývaru, aby cibuľa neprihorela. Necháme chvíľu dusiť, pridáme zvyšný vývar, podľa potreby osolíme a okoreníme. Polievku necháme na sporáku prebublávať približne 20 minút.

Medzitým si pripravíme bagetky k polievke. Bagety nakrájame na šikmé kúsky, ktoré preložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nastrúhaným syrom. Bagetky grilujeme približne 5 minút pri 200 °C. Hotovú polievku podávame s opečenými bagetkami. Prajeme vám dobrú chuť!


    • Zdieľaj:
  • 1
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 30.11.21 07:03

ĽŠ
karma
100.00

Vďaka za pripomenutie, už som dlhšie nepripravovala.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Hypertyreóza a jej prejavy: Čo spôsobuje nadmerne aktívna štítna žľaza?
Zdravie

Hypertyreóza a jej prejavy: Čo spôsobuje nadmerne aktívna štítna žľaza?

  • 1
  • 22.12.2021
Kúzelné čítanie plné vedomostí a zábavy: Kde vznikla myšlienka tvorby hovoriacich kníh?
Rozhovory

Kúzelné čítanie plné vedomostí a zábavy: Kde vznikla myšlienka tvorby hovoriacich kníh?

  • 2
  • 23.09.2021
Každý krok sa počíta: Ekologický bedeker pre vašu domácnosť
Domácnosť

Každý krok sa počíta: Ekologický bedeker pre vašu domácnosť

  • 2
  • 28.12.2021
TOPlist