Polievka z červenej šošovice: Zamiluje si ju celá rodina!

Polievka z červenej šošovice: Zamiluje si ju celá rodina!
  • 03.04.2021
  • Michaela Kožáková

Červená šošovica nie je žiadnou novinkou. V kuchyniach mnohých gazdiniek sa však ešte úplne neudomácnila. Skôr siahame po tej klasickej, z ktorej pripravujeme chutné prívarky, polievky či pyré. Šošovica by určite nemala chýbať na našom jedálničku a najmä tá červená, ktorá je nabitá vlákninou, minerálmi, vitamínmi. Vyznačuje sa vysokým obsahom bielkovín, a preto je obľúbená u ľudí, ktorí nejedia mäso a mliečne výrobky. Je skvelým zdrojom vápnika, fosforu, zinku a vitamínov skupiny B a C. Nenájdete v nej takmer žiadne tuky. Ak si myslíte, že najviac železa obsahuje špenát, tak sa mýlite. Červená šošovica ho obsahuje viac. Okrem toho, táto zdravá potravina má v sebe tiež veľké množstvo antioxidantov, ktoré spomaľujú proces starnutia. Červená šošovica patrí medzi strukoviny, ktoré by rozhodne mali byť zahrnuté v jedálničku vašich detí, pretože je ľahšie stráviteľná a nemá výraznú chuť ako iné strukoviny.

Ak si vy aj vaša rodina radi pochutnáte na polievkach, určite vyskúšajte recept na merçimek çorbası – polievku z červenej šošovice, ktorá je mimoriadne obľúbená v Turecku.

Pozri aj: Zapekané plnené šampiňóny – chutná klasika, ktorá nikdy neomrzí

Polievka

Zdroj: shutterstock

Čo potrebujeme?

  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 cibuľu 
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 mrkvu 
  • 1 zemiak 
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžičku čierneho korenia
  • 1,5 šálky červenej šošovice
  • 6 pohárov horúcej vody (alebo vývaru)
  • citrónovú šťavu

Začneme tým, že šošovicu poriadne umyjeme vo vlažnej vode. Zemiak, cibuľu, cesnak, mrkvu očistíme a nahrubo nakrájame. Do hrnca si dáme olej, cibuľu, cesnak a trochu orestujeme. Po chvíli pridáme mrkvu, zemiak a znova niekoľko minút posmažíme. Potom do hrnca dáme  šošovicu, premiešame a zalejeme vodou. Pridáme korenie a varíme do zmäknutia. Ak je už zelenina i šošovica mäkká, odstavíme hrniec zo sporáka a zmes rozmixujeme mixérom tak, aby nám vznikla hustá, krémová polievka. Nakoniec ju dochutíme soľou a korením. Polievku podávame s chlebom a pre ešte výraznejšiu chuť môžeme pridať niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Mária Chromíková 03.04.21 15:52

MC
karma
109.00

mám rada krémové polievky ,určité bude dobrá.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 03.04.21 18:49

MR
karma
104.00

červenú šošovicu mám rada, tento recept určite stoji za vyskúšanie

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.04.21 06:04

ĽŠ
karma
100.00

Výborná, pripravujem podobným spôsobom.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.04.21 09:40

KK
karma
109.00

robievam takú z červenej aj zo žltej šošovice

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 04.04.21 10:37

DB
karma
117.00

Robievam tuto polievku podobne, je naozaj lahodná, aj deti ju zbožňujú

  • 0
Odpovedať

Patrik Podmanický 04.04.21 16:11

PP
karma
96.00

Polievka je základ a tá na obrázku vyzerá veľmi lákavo už iba chrumkavú pätku z chlebíka a do večera bez jedla vydržím.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 04.04.21 17:13

MM
karma
100.00

varím podobnú

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.04.21 20:27

karma
109.00

Červenú šošovicu pridávam do zeleninovej polievky.Pred dovarením vhodím hrsť umytej šošovice a varím ešte asi 5 minút,lebo červená šošovica je mäkká po chvíli varenia.Vyskúšam aj krémovú,také tiež máme radi.Polievka u nás nesmie chýbať ani jeden deň.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 06.04.21 12:41

ZS
karma
100.00

Vyzerá ako z hokaida, môže byť dobrá

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 18.02.22 06:07

JK
karma
100.00

Robíme klasickú šošovicovu polievku túto so ešte nejedol

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní