DIY ekologické pracie prostriedky – vyrob si ich sama a ušetri!

DIY ekologické pracie prostriedky – vyrob si ich sama a ušetri!

Pranie patrí medzi rutinné činnosti, ktoré človek príliš neobľubuje, no život si bez nich predstaviť nevie. Priznajme si, vôňa čerstvo vypranej bielizne je viac než príjemná. Pracie prostriedky, najmä rôzne pracie gély a aviváže, často volíme podľa lákavej vône.

Takéto prostriedky však často obsahujú chémiu a zložky, na ktoré môže zareagovať najmä citlivá pokožka. Reakcia na nevyhovujúci prostriedok sa prejaví najčastejšie formou nepríjemného svrbenia, podráždenej kože a kožného výsypu.

Ušetrite na pracích prostriedkoch, ktoré idú do peňazí a zvoľte pre svoje zdravie ekologickejšiu cestu. Neverili by ste, ako ľahko si viete ekologické pracie prostriedky pripraviť doma. Za minimum času, ingrediencií a peňazí.

Odporúčame: Vieš, ako často prať pyžamo? Zhodnúť sa nevedia ani odborníci!

vyrob si vlastné pracie prostriedky

Zdroj: Shutterstock®

Domáci prášok na pranie

Prášok je pre pranie nevyhnutným základom. Na jeho výrobu vám postačia iba dve ingrediencie – 1 balenie ľubovoľného mydla (voľte podľa svojich preferencií, pre citlivú pokožku je vhodné jemné detské mydlo) a 1 kilogram práškovej sódy na pranie (zoženiete v každej drogérii). Mydlo nastrúhate najemno a zmiešate spolu so sódou na pranie. Prášok na pranie uskladňujte v uzatvárateľnej dóze a dávkujte podľa potreby. Na bežné pranie vám postačí jedna až dve lyžice prášku, na silno zašpinenú bielizeň použite tri lyžice.

prášok na pranie

Zdroj: Shutterstock®

Domáci gél na pranie

Možno patríte medzi tých, ktorí na pranie uprednostňujú pred práškom prací gél. Na výrobu asi 10 litrov budete potrebovať 10 litrov horúcej vody, 1 mydlo na pranie (zoženiete v drogérii), 250 – 300 gramov práškovej sódy na pranie a obľúbený esenciálny olej. Postup je veľmi jednoduchý. Mydlo na pranie najemno nastrúhate a rozpustíte v polovici horúcej vody. Po úplnom rozpustení pomaly pridávate práškovú sódu na pranie. Napokon pridáte zvyšnú časť vody a poriadne tekutinu premiešate. Po vychladnutí gélu môžete pridať 10 – 15 kvapiek esenciálneho oleja (napríklad levanduľový, ylang-ylang, pomarančový,...).

Pozri aj: Biblia prania: Vieš, ako prať oblečenie a iný textil správne?

gél na pranie

Zdroj: Shutterstock®

Domáca aviváž

Aviváž je pri praní akousi čerešničkou na torte. Práve ona zabezpečí, že vypraná bielizeň bude ešte dlho voňať sviežosťou a príjemnou vôňou. Výhodou tej doma robenej je to, že poznáte všetky pridané ingrediencie. Aviváž vyrobíte asi z 3 dcl vody, 3 dcl octu a 15 kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Tekutinu poriadne premiešajte a uskladňujte ideálne v sklenenej fľaši. Na bežnú dávku prania vám postačia asi 2 lyžice. Pred použitím je aviváž vhodné vždy premiešať.

Odporúčame: Aviváž – áno či nie? Ako prať športové oblečenie podľa odborníkov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 26.02.21 22:01

karma
100.00

Skvelá inšpirácia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní