Ako často používať retinol? Pozor, prílišné používanie môže skôr uškodiť!

Ako často používať retinol? Pozor, prílišné používanie môže skôr uškodiť!

V kozmetickom priemysle sa používa veľké množstvo rôznych zložiek a aktívnych látok, ktoré nám majú prospievať. Občas však môžeme natrafiť aj na také, ktoré sú škodlivé. Napríklad o silikónoch sa hovorí, že upchávajú póry a škodia aj vlasom.

Medzi aktívne látky v kozmetike, o ktorých počúvame na každom rohu, patrí kyselina hyalurónová, kolagén, bakuchiol, vitamíny a pod. Okrem toho aj retinol, ktorý je akýmsi „zmizikom“ na vrásky. Objavili ste už aj vy túto látku a začlenili ju do starostlivosti o pleť? Ak o tom ešte len uvažujete, je vhodné vedieť, ako často retinol používať.

Je totižto rozdiel, keď na pleť aplikujete hydratačný krém a iné, keď aktívnu látku, ktorá je o niečo viac účinnejšia. Odborníci uvádzajú, že retinol je potrebné používať opatrnejšie.

Pozri aj: Aká bude TOP farba na vlasy pre rok 2023? V kurze ich bude hneď niekoľko

Čo je retinol a ako ho používať?

Retinol je forma vitamínu A, ktorá sa už pomerne dlhú dobu používa v starostlivosti o pleť. Jeho primárnou funkciou je urýchľovanie bunkovej výmeny, čo prispieva k zlepšeniu vzhľadu pleti – retinol pomáha vyhladiť jemné linky i hlbšie vrásky, tiež pomáha zjednotiť tón pleti.

V posledných rokoch zaznamenal obrovský nárast popularity, pretože viac ľudí si uvedomovalo jeho výhody. Dnes do starostlivosti o pleť zaraďujeme rôzne krémy a séra s obsahom retinolu, poprípade čisté formy retinolu.

Vzhľadom na jeho potenciál na podráždenie je dôležité zaraďovať ho do starostlivosti o pleť postupne. Ako často používať retinol?

Dermatológovia uvádzajú, že by ste mali ísť na to pomaly. Najskôr by ste mali retinol používať večer, samozrejme, najnižšiu koncentráciu o veľkosti hrášku. Začnite dvakrát týždenne, avšak nie v dvoch po sebe nasledujúcich dňoch. Doprajte pokožke dostatok času na oddych a regeneráciu. Nezabudnite pleť ošetrovať hydratačným krémom v dní, kedy retinol na pleť neaplikujete. Takýmto spôsobom predídete vysúšaniu pokožky – zamedzíte tvorbe šupiniek, podráždeniu i začervenaniu.

Ak nebudete pociťovať žiadne podráždenie, môžete začať s častejším používaním retinolu. To znamená, že po dvoch týždňoch od prvého použitia môžete retinol na pleť aplikovať každú druhú noc a po ďalších dvoch týždňoch bez akejkoľvek negatívnej reakcie začnite s aplikáciou každý večer.

Podľa dermatológov mastnejšia alebo odolnejšia pleť bude schopnejšia znášať retinol lepšie, preto je možné frekvenciu jeho používania zintenzívniť. Naopak, pri citlivejšej pleti alebo pleti náchylnej na podráždenie, je vhodné retinol do rutiny začleňovať pomalšie. Žiadané výsledky totižto nedocielite tým, že budete retinol používať častejšie, alebo keď hneď siahnete po vysokej koncentrácii.

Ak je vaša pleť citlivejšia, no chcete jej dopriať výhody z používania retinolu, môžete jeho používanie zvyšovať o niečo pomalšie. To znamená, že zvýšenie jeho používania by ste mali robiť každé tri týždne, aby si pokožka zvykla na retinoid a postupne sa aklimatizovala. Snažte sa nezahŕňať do starostlivosti príliš veľa nových aktívnych zložiek naraz, pretože to môže tiež prispieť k väčšej citlivosti vašej pleti.

Zaujme ťa aj: TOP strihy vlasov pre rok 2023 – je v tomto roku čas na zmenu?

Čo sa môže stať, keď na pleť aplikujete veľa retinolu?

Ak budete netrpezlivé a svoju pleť zaťažíte retinolom v o niečo vyššej miere, než je schopná akceptovať, môže sa to odraziť na jej podráždení. Retinol je totižto silná zložka, ktorá môže narušiť kožnú bariéru a tým prispieť k vzniku zápalu. Spočiatku len mierne začervenanie môže nakoniec „prerásť“ až do odlupovania kože.

Ak začnete na svojej pleti pozorovať akékoľvek podráždenie, začervenanie alebo suchosť, retinol na istý čas zo starostlivosti o pleť vyraďte. V takom prípade na pleť nanášajte len hydratačné krémy, aby ste obnovili kožnú bariéru.  

Účinky retinolu

  • V prvom rade bojuje proti vráskam.
  • Stimuluje syntézu kolagénu, ktorý je dôležitý pre udržanie si mladistvého vzhľadu.
  • Pomáha čistiť póry a normalizuje aktivitu mazových žliaz.
  • Redukuje akné.
  • Je nápomocný pri regenerácii kožných buniek.

S akými látkami retinol nekombinovať

  • Kyselina salicylová – spoločná kombinácia môže spôsobiť vysúšanie pokožky, čo v konečnom dôsledku môže viesť k zvýšenej tvorbe kožného mazu.
  • Kyselina glykolová – kombinácia môže spôsobiť väčšie podráždenie i začervenanie pokožky.
  • Benzoylperoxid – v kombinácii s retinolom oxiduje a v krajnom prípade môže spôsobiť popáleniny.

Odporúčame: Šedivý blending: Počula si už o tomto populárnom vlasovom trende?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Janka Komadova 19.01.23 10:03

karma
-1.00

Zas som sa dozvela niečo nové

  • 0
Odpovedať

Katarína Janošcová 23.01.23 09:21

KJ
karma
-1.00

Zaujímalo by ma, či môžem čistý retinol zmiešať s trochou krému, pretože ten môj je príliš hustý a zle sa rozotiera.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 13.03.24 19:59

karma
-1.00

Všetkého veľa škodí a pleť nám to hneď vráti hlavne kto ma veľmi citlivú pleť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní