Zázrivá ako z Perinbaby – atraktívna dovolenka v zime

Zázrivá ako z Perinbaby – atraktívna dovolenka v zime

Drevenice, lyžovačka, turistika, wellness, romantika, oheň v kozube či betlehem – to je dovolenka v zime v malebnej dedinke Zázrivá v regióne Orava. V tomto ročnom období tu býva Perinbaba štedrá. Zasnežené kopce a doliny pôsobia ako z rozprávky. Vitajte v kraji, ktorý inšpiroval umelcov a nesie sa v znamení lásky a to nielen tej filmovej - Jukuba a Alžbetky.

Stala sa dámou kinematografie. Len si spomenúť, v ktorom filme sme ju videli. Bol to Jánošík od Friča? Oskarové Želary? Tisícročná včela či seriál Škriatok? Domáci by vám vedeli rozprávať o Zázrivej v obrazoch. Pritiahla už desiatky filmárov. Uchvátila aj režiséra Juraja Jakubiska, ktorý vo svojej kultovej rozprávke Perinbaba povýšil moc lásky nad falošnosťou a zákernosťou. Možno aj kvôli tomu je také ľahké a prirodzené zamilovať sa do Zázrivej.

Pozri aj: Tip na mrazivý výlet: Vyber sa na Zamkovského chatu a k Vodopádom Studeného potoka

Rozsutec

Zdroj: Jánošíkov dovor (drevenice a wellness)

Harmónia v prírode

Je atraktívna a priam očarujúca aj v zime.  Strážia ju vrchy a kopce Malej Fatry, Kysuckej vrchoviny a Oravskej Magury. Požehnaná prekrásnou prírodou a zachovalými drevenicami láka nielen filmárov ale predovšetkým tisíce turistov. Tí sem celoročne prichádzajú za aktívnym odpočinkom, horským ovzduším a wellnessom.

Nájdete tu veľa okúzľujúcich zátiší a množstvo turistických chodníčkov. Niektoré z nich vedú na hrebene Malého a Veľkého Rozsutca (1610m), iné zase do Jánošíkových dier, Štefanovej či na Šípkovú. Ten, kto má rád aktívny odpočinok, si tu určite príde na svoje. Spoznávať tento kraj môžete po svojich, ale možnosti sú rôzne.

Za zimnými športmi

Perinbabu tu netreba prosiť, aby nasnežila. Snehu je hojne až do jari. Zázrivá je preto ako stvorená pre milovníkov zimných športov. V časti Zázrivá-Havrania je lyžiarske Ski centrum Kozinec, ktorého zasnežené svahy uspokoja aj náročných lyžiarov. Navyše lyžovačka vyjde aj o polovicu menej ako vo vychytených lyžiarskych strediskách na Slovensku. Možnosti parádnej lyžovačky, snowboardingu a skialpinizmu sa núkajú aj vo Vrátnej doline a na Kubínskej holi. Nudiť sa tu nebudú ani bežkári.

Odporúčame: Zakázané miesta našej planéty, kde sa ti nepodarí dostať ani za milióny eur

Hojdačka Havrania

Zdroj: Jánošíkov dovor (drevenice a wellness)

Svet z hojdačky

Keď sneh pokryje krajinu, krásny výhľad na zasnežené vrcholy Malej Fatry vám dopraje hojdačka v Havranej. Môžete sa ku nej vyviesť autom, keď budete pokračovať autom smerom na Oravskú Lesnú. V zimnom období sa odporúča nechať auto dole v Havranej a prejsť sa po svojich. Z diaľky uvidíte kopce Kozinec, Osnica, Stoh ako aj krásavcov Malý a Veľký Rozsutec, ktoré sú pre turistov zaujímavým cieľom aj v zime.

V posvätnej atmosfére

Pokiaľ má byť zima v Zázrivej so všetkým, čo k nej patrí, tak nesmie chýbať ani posvätnosť. Nájdete tu romantický Kostol Všetkých svätých, ktorý bol postavený v barokovom štýle a slúžil oddaným od roku 1796. Pokorený a zničený živlom oheň chátral od roku 1934. V tomto miléniu sa ho podarilo čiastočne zrekonštruovať a stal sa zátiším na fotografiách zamilovaných párov a novomanželov. Domáci ho poznajú pod názvom Starý kostol a hľadajte ho v centre obci na cintoríne.

Neprehliadni: 7 architektonických divov Slovenska: Tieto rozhodne stoja za návštevu!

drevený betlehem

Zdroj: Jánošíkov dovor (drevenice a wellness)

Betlehem celoročne

Rezbár Jozef Šíma vytvoril z desiatok vyrezávaných postavičiek nádherný betlehem. Tento umelecký skvost zdobí interiér horského Wellness rezortu Jánošíkov dvor a dotvára dizajn reštaurácie v dobovej drevenici, ktorú tamojší nazvali Terasa Smej Sa! K obdivu je celoročne a vy si tak šálku horúceho čaju a výborné slovenské špeciality môžete vychutnať pod betlehemom každý deň v roku.

Pozri tiež: Preceňované turistické atrakcie, ktorým sa radšej vyhnite

Zázrivá

Zdroj: Jánošíkov dovor (drevenice a wellness)

Unikátny Jánošíkov wellness na Orave

Wellness rezort Jánošíkov dvor poznajú v Zázrivej už 15 rokov. Začínal ako malý penzión. Časom sa rozrástol a najnovšie v ňom otvorili nádherné dizajnové wellness centrum. V neporušenej prírode v okolí majestátneho Rozsutca sa tak môžete zregenerovať v horskom prostredí pod lesom.

Jánošíkov wellness je originálny svojím umeleckým dizajnom. Regionálni umelci sa postarali o príťažlivú dekoráciu v podobe obrazov, fotografií a sôch. Wellness centrum disponuje 5timi saunami, 2mi ochladzovacími bazénmi, 3mi relaxačnými vírivými vaňami, odpočívacími miestnosťami s krbom či s výhľadom na hory v okolí Malého Rozsutca a privátnou wellness zónou. Pre návštevníkov je k dispozícii bar s občerstvením aj vonkajšia terasa. Naviac pre tých, ktorí sa radi rozmaznávajú, sú v ponuke masáže, pivné a bylinkové kúpele. Atmosféru dokonalého pôžitku dotvára vôňa éterických olejov a relaxačná hudba.

Zima na Oravu nikdy nezabudne a v Zázrivej sa obzvlášť snaží, prichádza skoro a nechce sa jej odísť. Teplomer tu sto dní v roku ukazuje nanajvýš nulu a ešte aj v prvých jarných týždňoch sa tu nie raz môžete tešiť zo zasnežených kopcov.  Na tomto mieste zažijete kopec zábavy a navyše v drevenici pod lesom sa budete cítiť ako v rozprávke Perinbaba.

Jánošíkov Dvor - wellness

Zdroj: Jánošíkov Dvor


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Reibergerová 17.01.23 14:33

MR
karma
114.00

fakt ako v rozprávke

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 18.01.23 09:05

KK
karma
105.00

nie som milovníčkou zimy a ani zimných športov, ale pohľad na takúto krásu, je to naozaj ako z rozprávky

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 18.01.23 13:45

karma
106.00

Nádhera ... určite sa tam pozrieme.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.01.23 21:12

karma
109.00

Máme to tam pochodené...Zázrivá, Terchová, Veľký a Malý Rozsutec, Jánošíkové diery - rebríky, Vrátnu dolinu, bývali sme v Štefanovej v Chate pod lampášom. Bolo to na jeseň a bolo tam taktiež krásne. Celkom rada by som si to zopakovala aj v zime :-)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 20.01.23 16:30

IM
karma
100.00

Musí tam byt krásne

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 21.01.23 20:45

karma
-1.00

Netreba behať kade tade veď aj Slovensko je krásne máme tu čo obdivovať

  • 0
Odpovedať

Renáta Mularčíková 24.01.23 19:06

RM
karma
100.00

⭐ ღ✿Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ✿ღ ღ ⭐Krásne ,ako z rozprávky Mrázik. :) ♥

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní