Sen, v ktorom nemôžeš chodiť - TOTO sú dôvody, prečo sa ti sníva

Sen, v ktorom nemôžeš chodiť - TOTO sú dôvody, prečo sa ti sníva
  • 09.09.2023
  • Michaela Kožáková

Sny predstavujú vnútorné svety, ktoré nám môžu veľa prezradiť o našom živote, túžbach, schopnostiach a skúsenostiach. Všetky sny znamenajú niečo, ale nie vždy sú príjemné a ani ich interpretácia nemusí byť pozitívna.

Nekonečný pád, dusenie sa, nočná mora, sen, v ktorom nemôžete hovoriť, strata kontroly, byť nahý v sne, sen o tom, že sa nemôžete zobudiť, zomieranie - takéto javy a scenáre v našich snoch nám dokážu nahnať zimomriavky po celom tele a privodiť nám strach či úzkosť. 

Pomerne veľa ľuďom sa sníva o tom, že nemôžu chodiť. Snívalo sa vám, že vás niekto naháňa a vy ste sa nemohli pohnúť? Aký význam sa skrýva za takýmto snom? Aké sú jeho príčiny?

Neprehliadni: Stratiť sa v sne môže byť odrazom vašej neistoty, ale má i pozitívny význam

Čo je to spánková paralýza?

Spánková paralýza, niekedy tiež nazývaná spánková obrna, je dočasná strata normálnej funkcie svalov počas spánku. Osoba, ktorá ju prežíva, pritom zostáva pri plnom vedomí. Spánková paralýza je tiež klasifikovaná ako parasomnia alebo abnormálne správanie počas spánku. K paralýze najčastejšie dochádza pri zaspávaní, krátko po zaspaní alebo pri prebúdzaní.

Jednoducho povedané, ide o stav, pri ktorom sa dostavuje pocit znehybnenia celého tela. Človek, ktorý ju prežíva, nemôže hýbať žiadnou časťou tela a zároveň si uvedomuje, čo sa okolo neho deje. Spánková analýza je sprevádzaná extrémnou úzkosťou a strachom, hoci nejde o život ohrozujúci stav. Ochrnutie zyvčajne trvá niekoľko minút a samo odznie. Môže ju tiež prerušiť iná osoba jemným dotykom alebo pohybom.

Najvyššie riziko vzniku spánkovej paralýzy majú ľudia, ktorí trpia úzkostnými poruchami, majú problémy so zlou kvalitou spánku a užívajú alkohol.

Falošné zobudenie

Falošné zobudenie je definované ako sen, v ktorom osoba sníva o prebudení sa zo spánku, zatiaľ čo v realite stále spí. V priebehu jedného sna sa môžu objaviť aj viaceré falošné prebudenia. Tento fenomén môžete zažiť vtedy, ak vás čaká vzrušujúci deň alebo mávate lucidné sny (Počas lucidného sna má človek nad snom kontrolu a má pocit, že sa nachádza v reálnom svete).

1. Nerozhodnosť

Neschopnosť hýbať sa v sne môže naznačovať nerozhodnosť v bdelom živote. Neschopnosť chodiť môže predstavovať pocit bezmocnosti urobiť vlastné rozhodnutie. Ak sa vám takýto sen prisnil, pravdepodobne budete musieť preskúmať, čo vás vo vašom živote brzdí, a podniknúť kroky, aby ste sa pohli vpred.

Nerozhodnosť môže viesť k životu plnému výčitiek, takže je najlepšie byť k sebe úprimný a uvedomiť si, čo od života chcete. Výklad snov tento sen tiež považuje za impulz k tomu, aby ste si našli nejaký čas pre seba a zistili, čo vlastne chcete.

Takýto sen vám tiež chce naznačiť, aby ste sa nenechali príliš ovplyvniť ostatnými a neprispôsobovali im vaše rozhodnutia. Jednoducho urobte rozhodnutie, na ktoré môžete byť hrdí a ktoré neskôr v živote nebudete ľutovať. 

2. Snívajúci je pod neustálou kontrolou

Ľudia, ktorým sa sníva o tom, že nemôžu chodiť alebo sa nemôžu hýbať, sú pod intenzívnym dohľadom. Možno nie sú schopní robiť vlastné rozhodnutia bez toho, aby boli za to súdení, čo v nich vyvoláva pocit dusenia.

Výklad sna tiež tvrdí, že ľudia, ktorí majú takéto sny, sú vnímaní ako neschopní sa o seba postarať a sú sledovaní pri každom svojom kroku. V konečnom dôsledku je dôležité si uvedomiť, že svoj život riadite sami a nikto iný za vás nemôže rozhodovať.

3. Snívajúci sa cíti stratení

Strata kontroly nad svojím telom a neschopnosť kráčať v sne podľa snáru môže snívajúcemu naznačovať, že potrebuje usmernenie v tom, čo má robiť a kam má ísť ďalej vo svojom bdelom živote.

Tento sen môže byť metaforou k pocitu „byť v slepej uličke". Môžete mať pocit, že ste uviazli a nemôžete urobiť žiadny pokrok. Výklad sna apeluje na potrebu byť vo svojom živote niekým vedení.

Ak ste mali takýto sen, skúste sa obrátiť na niekoho, komu dôverujete, a požiadať ho o pomoc a usmernenie. Venujte pozornosť aj ostatným symbolom vo vašom sne, pretože vám môžu poskytnúť nápovedu k tomu, ktorá konkrétna oblasť vášho života potrebuje pozornosť.

Pozri aj: Búrka v sne: Čo symbolizuje a aký je jej význam?

Význam sna o neschopnosti chodiť rýchlo

Neschopnosť chodiť rýchlo vo sne vás upozorňuje na to, aby ste sa vo svojom bdelom živote pohybovali pomaly a neprehliadali dôležité detaily.

Nevyhnutnosť brať veci pomaly môže byť znakom toho, že snívajúci sa pohybuje príliš rýchlo a nevenuje dostatočnú pozornosť detailom svojho života. Tento sen môže byť varovaním od podvedomia, aby ste spomalili skôr, ako sa stane niečo, čo by ste mohli neskôr ľutovať.

Výklad snov o slabých nohách

Snívalo sa vám o tom, že ste sa vo svojom sne nemohli pohnúť a bežať, pretože ste nevládali a vaše nohy boli slabé? Tento sen má symbolický význam a naznačuje, že vo svojom bdelom živote nie ste schopní sa postaviť na vlastné nohy a potrebujete pomoc druhých. Snívateľ sa cíti závislý na druhých a nemôže sa spoľahnúť sám na seba.

Sen, v ktorom nemôžete vstať

Neschopnosť postaviť sa vo sne na nohy môže znamenať absenciu motivácie v bdelom živote. Možno práve kvôli sklamaniam ste stratili vášeň a motiváciu robiť veci, ktoré vás predtým napĺňali. Môžete mať tiež pocit, že už nie ste schopní vstať a bojovať za to, čo chcete.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 10.09.23 06:02

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavý výklad.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 10.09.23 06:59

MK
karma
100.00

Zaujímavé

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní