5 tipov, ako zariadiť detskú izbu - nechaj si poradiť od experta

5 tipov, ako zariadiť detskú izbu - nechaj si poradiť od experta
  • 11.09.2023
  • Michaela Kožáková

Rovnako ako pri navrhovaní každého priestoru, tak aj pri navrhovaní detskej izby ide o pochopenie toho, ako bude priestor využitý, aké sú praktické alebo funkčné potreby priestoru a akú atmosféru chcete vytvoriť.

Za jednu z komplikácií pri navrhovaní detskej izby je požadovaná flexibilita, preto je nevyhnutné vytvoriť koncept, ktorý rastie s dieťaťom. Deti totiž rastú nielen fyzicky, ale menia aj svoje názory a záujmy. Detská izba pre chlapca či detská izba pre dievčatá - v prvom rade by ste mali klásť dôraz na bezpečnosť a potreby vašich detí.

Ako zariadiť detskú izbu? Ako na ideálnu detskú izbu, ktorá bude praktická, štýlová i nadčasová? Čím vybaviť detskú izbu, aby sa v nej vaše dieťa cítilo príjemne a pohodlne? Na čo si pri zariaďovaní detskej izby dávať pozor? Prinášame vám zopár rád od expertov, ktoré vám pomôžu vytvoriť vysnívanú detskú izbu pre vašu ratolesť.

Neprehliadni: Páčia sa ti macramé doplnky? Tieto kúsky by si si isto hneď zavesila do bytu!

Zóny detskej izby a efektívne využitie priestoru

Detská izba predstavuje zložitý priestor pretože by mal obsahovať spálňu, pracovňu a herňu zároveň. Tieto tri zóny by mali byť plnohodnotným priestorom, v ktorom sa vaše dieťa cíti bezpečne, pohodlne a šťastne. Detskú izbu by ste mali zariaďovať s vedomím toho, že deti v nej mnohokrát prežívajú dôležité míľniky svojho života. Nábytok, detské postele a zariadenie pre deti musí byť prispôsobený ich veku. 

Moderná štýlová izba by mala byť rozdelená na pomyselné zóny i u mladších detí, ktoré si osvoja správne návyky, ako to, že detská izba neslúži len na vyvádzanie, ale aj na oddych a neskôr na študijné povinnosti.

Herná zóna by mala odrážať charakter a vybavenie podľa záujmov dieťaťa. Pracovná zóna by mala byť vybavená kvalitným písacím, pracovným stolom, stoličkou a dostatočným úložným priestorom. Oddychová zóna by mala poskytovať priestor pre kvalitný spánok a relax. Pri zariaďovaní detskej izby a delení na jednodtlivé zóny nezabúdajte najmä na bezpečnosť detskej izby. 

Dizajn zameraný na dieťa a zariaďovanie detskej izby

Dizajn zameraný na dieťa znamená, že svoje dieťa privediete do procesu navrhovania ako rovnocenného partnera, pričom zohľadníte jeho perspektívy, nápady a názory. Takýmto spôsobom môžete vytvoriť detskú izbu, ktorú vaše dieťa bude milovať a tým aj dosiahnete, že sa bude o svoj priestor starať, zaujímať a udržovať ho uprataný a úhľadný.

Priestor

Zdroj: PINTEREST/shopltk.com

1. Priestor pre socilizáciu

Deti milujú také detské izby, na ktoré sú hrdé, priestory, kde sa môžu hrať alebo sa stýkať s priateľmi, bez ohľadu na ich vek. Pri navrhovaní a zariaďovaní detskej izby pre veľmi malé dieťa, premýšľajte nad rámec práve teraz a zvážte, ako bude miestnosť využívať o dva, štyri alebo šesť rokov.

Výborným riešením je vysúvacia spodná posteľ pre hostí alebo kreslo, ktoré teraz používate na rozprávky pred spaním, ktoré sa neskôr zmení na posteľ pre kamaráta či hosťa. Vytvorte svojmu dieťaťu priestor na hry a zábavu, poskytnite mu miesto na hranie a uloženie hračiek, myslite na miesto na učenie a pracovný kútik. 

Nadčasovosť

Zdroj: PINTEREST/https://tr.pinterest.com/pin/34480753390750789/

2. Nadčasovosť, kvalita a zariadenie detskej izby

Detská postieľka, poschodová posteľ či detský nábytok tvoria základ detskej izby. Mnohokrát zariadenie izby pre deti nie je lacnou záležitosťou. Investujte preto do kusov nábytku s dlhou životnosťou a stavte na prvky nabité osobnosťou, ako sú doplnky, umenie, posteľná bielizeň alebo iné zariadenie do interiéru detskej izby, ktoré má nadčasový dizajn a dlhú životnosť.

Nábytok a dekorácie

Nakupujte všestranné a ikonické kusy nábytku, ktoré vydržia roky a len tak ľahko nevyjdu z módy. Či už ide o zariadenie malej detskej izby, efektívne využitie priestoru izby pre vaše dieťa, nábytok a dekorácie, myslite na to, ako bude detská izba vyzerať o pár rokov, keď vaše dieťa vyrastie. Návrhy detských izieb na stránke Pinterest a ďalších zahraničných stránkach sú skutočne pútavé a krásne, ale určite neplánujte každých pár rokov investovať do kompletnej prerábky izby.

Farby

Zdroj: PINTEREST/kidsinteriors.com

3. Farby do detskej izby

Detská izba pre bábätko, izba pre dievča, izba pre predškolákov, detská izba pre chlapca, montessori detská izba, detská izba v podkroví, štýlová detská izba - pri zariaďovaní detskej izby je dôležité vybrať tú správnu farebnú paletu. Samozrejme je na vás či zvolíte tapety do detskej izby s rôznymi motívmi ako je safari, dinosauri či obľúbené rozprávkové postavičky alebo skôr stavíte na škandinávsky štýl, ktorý je charakteristický jednoduchosťou a nadčasovosťou.

Vymaľovanie detskej izby

Vyhnite sa nevhodným farbám do interiéru, ako je červená či žltá. Voľte skôr jemné, neutrálne farby, ktoré môžete doladiť doplnkami, nábytkom a ďalším zariadením. 

Pozri aj: Fotograf upozorňuje na nezdravé stravovanie detí vo svete svojským štýlom. Tie fotky musíš vidieť!

Úložný priestor

Zdroj: PINTEREST/craftsyhacks.com

4. Dostatok úložného priestoru

Deti sú zberatelia, tvorcovia, stavitelia a umelci a na všetky svoje záľuby potrebujú dostatok úložného priestoru. Ak zariaďujete detskú izbu, určite je to jeden z dôležitých aspektov, ktoré by ste mali mať na zreteli. Či už ide o malú detskú izbu alebo detskú izbu väčších rozmerov, priestor v detskej izbe by mal byť premyslený a rozložený tak, aby sa doň zmestilo všetko, čo dieťa potrebuje.

Detská izba pre chlapca, detská izba pre dievčatá

Moderná detská izba môže byť kombináciou miešania praktického úložného priestoru s otvorenými policami, zákutiami a výstavnými plochami, kde môžu mladšie deti hrdo predvádzať svoje výtvory. Dnes môžete nájsť množstvo druhov, typov a prevedení úložných priestorov, od policových systémov, pútavých škatúľ až po zaujímavé skrinky, ktoré odrážajú vek a záľuby detí.

Kreativita

Zdroj: PINTEREST/kidsinteriors.com

5. Buďte kreatívni

Pri zariaďovaní detskej izby buďte kreatívni. Detské izby sú miestom, kde sa môžete vyhrať s farbami, vzormi, textíliami a zabaviť sa s priestorom. Vymaľovanie detskej izby, doplnky v detskej izbe v podobe vakúšov, prikrývok, kobercov, svetlá v detskej izbe, tapety do detskej izby - pri týchto detailoch môžete skutočne popustiť uzdu fantázie a staviť na prvky, ktoré evokujú sny o cestovaní a dobrodružstvách vašich detí.

Ak premýšľate nad tematickou nástennou maľbou, voľte radšej tapetu, pretože deti rýchlo vyrastú z vášne pre dinosaurov alebo pirátov a prerábka detskej izby bude potom pre vás jednoduchšia. Zvážte farby do detskej izby, ktoré sú neutrálne a s ktorými sa vám bude ľahšie v budúcnosti pracovať. 

Izba

Zdroj: PINTEREST/theeverymom.com

Izba

Zdroj: PINTEREST/hgtv.ca

Izba

Zdroj: PINTEREST/kidsinteriors.com

Izba

Zdroj: PINTEREST/istome.co.uk

Izba

Zdroj: PINTEREST/kidsinteriors.com

Izba

Zdroj: INSTAGRAM/istome.co.uk

Izba

Zdroj: PINTEREST/91magazine.co.uk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 11.09.23 06:14

ĽŠ
karma
100.00

Výborné tipy!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní