Ako na kvalitný spánok? Čo všetko o ňom potrebuješ vedieť?

Ako na kvalitný spánok? Čo všetko o ňom potrebuješ vedieť?

Trápia vás prebdené noci či problémy so zaspávaním? Kvalitný spánok vám zabezpečí, že si vaše telo poriadne oddýchne a vy naberiete dostatok sily a energie do ďalšieho dňa. 

Pripravili sme si článok, v ktorom vám poradíme, ako docieliť kvalitný spánok, vďaka ktorému sa váš život zlepší pozitívnym smerom vo všetkých oblastiach. Ako docieliť kvalitný spánok? Poradíme vám!

Nedostatok spánku a zlá kvalita spánku – aké sú zdravotné riziká?

Dostatok spánku (približne sedem a pol až osem hodín za noc) je dôležitý pre duševné a fyzické zdravie. Nedostatok kvalitného spánku vedie k väčšiemu pocitu únavy. Ospalosť narúša kognitívne funkcie, čo môže viesť k poruchám učenia u detí, zhoršeniu pamäti u ľudí všetkých vekových kategórií, zmenám osobnosti či k depresiám.

Ľudia, ktorí toho málo naspia, majú ťažkosti s rozhodovaním, sú podráždení a majú kratšie reakčné doby, takže sú vystavení väčšiemu riziku automobilových a pracovných úrazov. Málo spánku môže tiež nepriaznivo ovplyvniť život prispením k rozvoju obezity, cukrovky či rôznych srdcových chorôb.

Pozri tiež: Domáce zvieratá k malým deťom: Ktoré sú vhodné a ktorým povedať nie?

zásady kvalitného spánku

Zdroj: Shutterstock®

Vytvorte si optimálne prostredie na spánok

Spálňa patrí k tým najdôležitejším a najvyužívanejším miestnostiam každého domova. Zaistite, aby bola vaša spálňa pohodlná, tichá a neboli v nej rôzne rušivé prvky. Ak neviete zaspať pri svetle či nejakom hluku, siahnite po špuntoch do uší či maske na oči, ktoré vám pomôžu tieto problémy minimalizovať.

Dôležité však nie je len samotné prostredie, kde spíte, ale aj vaše vnútorné nastavenie. Nikdy nechoďte spať s negatívnymi myšlienkami. Uvidíte, že na druhý deň sa zobudíte dostatočne vyspatý a svieži.

Tipy na zdravé návyky pre zlepšenie kvality spánku:

  • Stanovte si pravidelný spánkový rozvrh pre zdravý kvalitný spánok
  • Vytvorte si relaxačnú rutinu pred spaním
  • Obmedzte stimulanty a alkohol
  • Vytvorte si pohodlné prostredie na spanie
  • Zabudnite na elektroniku pred spaním
  • Zahrňte cvičenie do vášho denného režimu (nie ale tesne pred spánkom)
  • Snažte sa vyhnúť veľkým jedlám pred spaním

Odporúčame: Perilový olej – zázrak pre dýchacie cesty. Dokáže aj niečo viac?!

čo vplýva na kvalitu spánku

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšiť spánok pomôže kvalitná posteľ

Posteľ je jedným z hlavných a kľúčových kusov nábytku každej spálne. Nepoužívajte svoju posteľ na nič iné ako na spánok a intímne chvíle. Vo svojej spálni sa nepozerajte na televíziu, nejedzte, nepracujte a nepoužívajte počítač či telefón. Nech už hľadáte novú jednolôžkovú, manželskú, rozkladaciu, posteľ z drevodekoru či čalúnenú, tak na Postele-spalne.sk si vyberie z ich širokej ponuky naozaj každý.

Pri kúpe novej postele majte na pamäti, že je ideálne zadovážiť si aj kvalitný matrac. V e-shope Postele-spalne.sk nájdete rôzne typy matracov vyrobených z najmodernejších materiálov, ktoré vám poskytnú dokonalé podmienky na spánok. Nezabudnite na matracový chránič, ktorý predĺži jeho životnosť a matrac vám bude slúžiť dlhé roky.

Veľa ľudí nekladie pri kúpe postele dôraz na vhodné a kvalitné rošty. Nerobte rovnakú chybu aj vy a vyberte si z ponuky roštov na Postele-spalne.sk. Všetky rošty sú vyrábané z kvalitného dreva a ich nosnosť závisí od výberu typu roštu.

Zaujme ťa: Dizajnérka Ivana Mentlová: Česká kráľovná minimalizmu a nadčasovosti

tipy pre kvalitný spánok

Zdroj: Shutterstock®

Čo narúša zdravý spánok a negatívne ovplyvňuje kvalitu?

  • Kofeín a iné stimulujúce látky: Vyhýbajte sa kofeínu (nachádza sa v káve, čaji, čokoláde, kole a niektorých liekoch proti bolesti), alkoholu, nikotínu a iným chemickým látkam, ktoré narúšajú spánok. Alkohol môže zdanlivo uľahčiť zaspávanie, no rozhodne následne narúša spánok.
  • Stres a úzkosť: Príliš veľa stresu alebo úzkosti môže spôsobiť problémy so zaspávaním a prerušiť spánkový cyklus.
  • Nesprávna spánková hygiena: Nedostatok stanoveného spánkového rozvrhu, príliš veľa stimulantov alebo alkoholu pred spaním, a nevhodné prostredie na spanie môžu viesť k narušeniu spánku.
  • Príliš veľa obrazovky: Používanie elektronických zariadení ako sú smartfóny, tablety alebo televízory tesne pred spaním môže narušiť produkciu melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu spánku a bdelosti.
  • Nesprávna strava: Príliš ťažké jedlo pred spaním alebo konzumácia veľkých množstiev kofeínu môže viesť k problémom so zaspávaním a rušiť spánkový cyklus.
  • Nedostatok pohybu: Sedavý životný štýl môže spôsobiť problémy so zaspávaním a znížiť celkovú kvalitu spánku.
  • Fyzické alebo emocionálne nepohodlie: Bolesť, nepohodlie alebo emocionálne problémy môžu narušiť spánkový cyklus a viesť k nezdravému spánku.
  • Rušivé prostredie: Prítomnosť svetla, hluku alebo nepríjemných teplôt v spálni môže narušiť spánok a ovplyvniť jeho kvalitu.
  • Spánkové poruchy: Rôzne spánkové poruchy, ako je nádcha, chrápanie, narkolepsia alebo bezdôvodné pohyby nôh počas spánku, môžu viesť k narušeniu spánkového cyklu a znížiť kvalitu spánku.

Ak máte ťažkosti so zaspávaním, so spánkom alebo ak sa napriek zdanlivo primeranej noci spánku cítite ospalí a unavení, môžete trpieť poruchou spánku.

Aplikujte do svojho života nielen naše tipy na kvalitný spánok, ktoré sme spomenuli v tomto článku, ale vyhľadajte aj odbornú pomoc.

TIP: Vankúš Sleep&Glow pre spánok bez vrások

Vedeli ste o tom, že spánok v niektorých polohách môže podnecovať rýchlejší rozvoj vrások na tvári? Riziková je v tomto smere poloha spánku na boku. Počas spánku v takejto polohe časť vašej tváre (napríklad líca a čelo) môže byť stlačená o vankúš alebo posteľ. Tlak a trenie na pokožke môžu viesť k tvorbe vrások na miestach, ktoré sú vystavené tomuto tlaku.

Tento tlak môže byť zvlášť výrazný, ak spíte na rovnakom boku opakovane v priebehu dlhého obdobia. Prevenciou pred vznikom spánkových vrások je napríklad spánok na chrbte, ktorý je považovaný za najzdravšiu spánkovú polohu. Avšak, dnes sú napríklad dostupné aj vankúšiky zamerané na boj so spánkovými vráskami.

Vankúš Omnia značky Sleep&Glow je špeciálne ergonomicky tvarovaný vankúš, ktorý je určený na spánok na chrbte aj boku, pričom pomáha zmierňovať riziko vzniku spánkových vrások, ako aj ranných opuchov tváre. Tento vankúš minimalizuje zvrásnenie a utláčanie pokožky počas spánku, pretože vďaka svojmu tvaru znižuje kontakt medzi tvárou a vankúšom. 

Článok aktualizovaný 19.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 27.10.20 06:22

ĽŠ
karma
100.00

Rady, ktoré určite dopomôžu ku kvalitnému spánku.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 27.10.20 09:01

KK
karma
105.00

Veľmi dôležité je vnútorné nastavenie.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 27.10.20 17:12

MM
karma
100.00

pravidelnosť, zdravá únava, pobyt na čerstvom vzduchu, pozitívne myslenie sú zárukou dobrého spánku

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 27.10.20 17:25

karma
106.00

Veľmi dobre napísané, niet nad kvalitný a dostatočne dlhý spánok, ktorý v neposlednom rade je aj základom dobrej imunity. No tak ako jeho nedostatok aj nadbytok škodí zdraviu.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 31.10.20 09:03

MC
karma
109.00

fyzická námaha ,dobra myseľ, a kvalitná posteľ je predpoklad pre dobrý spánok.

  • 0
Odpovedať

Mária Sivová 20.03.24 07:39

MS
karma
100.00

Pred spánkom vždy počúvam Podcasty. Tie ma zaručene uspia.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní