Cukrovka 2. typu: Koho ohrozuje najviac a aká je prevencia ochorenia?

Cukrovka 2. typu: Koho ohrozuje najviac a aká je prevencia ochorenia?

Cukrovka 2. typu je postrachom čoraz mladších ročníkov, pričom každoročne pribúdajú stále noví pacienti. Podnietiť rozvoj tohto ochorenia pritom môže viacero faktorov. Nezanedbateľný vplyv má napríklad životný štýl jedinca. Tento druh cukrovky sa môže navyše spájať s ďalšími zdravotnými komplikáciami aj skracovaním dĺžky života. V nasledujúcom článku vám prezradíme, kto je týmto ochorením najviac ohrozený a akých preventívnych opatrení by sa mal držať každý z nás.

O aké ochorenie ide?

Cukrovka 2. typu alebo aj diabetes mellitus 2. typu je jedno z najrozšírenejších metabolických ochorení. Tento zdravotný stav je charakteristický zvýšenou hladinou cukru v krvi, čo je spôsobené tým, že telo postupne získava rezistenciu na účinky inzulínu. Narozdiel od cukrovky 1. typu sa v tomto prípade u postihnutého zvyčajne nachádza dostatok spomínanej látky. Problémom je práve znížená citlivosť buniek tela na inzulín a teda aj jeho nedostatočná účinnosť. Inzulín je pritom pre telo veľmi dôležitý. Podnecuje prenikanie glukózy do buniek a tým aj reguláciu hladiny cukru v krvi. 

Cukrovka 2. typu trápi mužov i ženy, a to najmä vo veku od 40 do 45 rokov. Na toto ochorenie vás môže upozorniť niekoľko typických príznakov. Charakteristickým prejavom je najmä zvýšený smäd. U postihnutého sa tiež môže objaviť veľmi časté močenie, únava či rozličné infekcie pokožky aj ústnej dutiny. Rovnako môže dôjsť k postupnému priberaniu na váhe. Výnimkou však nie sú ani prípady, kedy sa u človeka v začiatkoch ochorenia neprejavili žiadne symptómy aj niekoľko rokov. 

Odporúčame: Neuveríš, čo dokáže voda z uvarenej ryže: Odteraz ju už nevylievaj!

rizikové faktory cukrovky

Zdroj: Shutterstock®

Čo môže vplývať na rozvoj choroby?

Na rozvoj cukrovky 2. typu majú veľmi veľký vplyv genetické faktory. Vyššie riziko vzniku choroby majú osoby, u ktorých sa v rodine toto ochorenie už vyskytlo, pričom nezáleží na type cukrovky. Ohrozenie sa tiež zvyšuje s pribúdajúcim vekom. Nezanedbateľným aspektom, ktorý sa výrazne podpisuje pod rozvoj ochorenia, je aj stravovanie a celkový životný štýl jedinca. Riziková je strava, zložená z nadmerného množstva nezdravých cukrov a tukov, najmä transmastných kyselín. Škodlivé sú aj nevhodné diéty, ktoré nie sú založené na racionálnom stravovaní.

Nebezpečné je, ak sa k nezdravej strave pripája i nedostatok pohybu. Zlá životospráva a deficit pohybových aktivít následne ide ruka v ruke s nadváhou a obezitou. S cukrovkou pritom výrazne súvisí aj nadmerná telesná hmotnosť. Nebezpečné je najmä ukladanie tuku v oblasti pása. K celkovému rozvoju ochorenia a zhoršovaniu zdravotného stavu tiež môže prispievať vysoký krvný tlak a cholesterol či dlhodobý stres.     

liečba cukrovky

Zdroj: Shutterstock®

Aká je liečba cukrovky 2. typu?

Po diagnostikovaní cukrovky 2. typu lekár stanovuje vhodnú liečbu, ktorá však závisí od konkrétneho pacienta. Jej cieľom je najmä udržiavanie primeranej hladiny glukózy v krvi a predchádzanie ďalším zdravotným komplikáciám. Vo všeobecnosti však liečba zvyčajne spočíva v kontrolovaní zdravotného stavu pomocou liekov. Nevyhnutná je tiež úprava životosprávy. Zlepšiť stav pomôže dodržiavanie vhodne naplánovanej diéty, cvičenie, sledovanie si hmotnosti i riešenie problémov s cholesterolom a vysokým krvným tlakom.

Liečbu cukrovky neradno podceňovať. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k zhoršeniu stavu a výskytu ďalších ťažkostí. Túto chorobu môžu sprevádzať napríklad kardiovaskulárne ochorenia, mozgová príhoda či poruchy zraku. Jednoduchšia, ako liečba cukrovky, je však jednoznačne prevencia ochorenia. Tá v sebe zahŕňa najmä zdravé stravovanie. Telu pomôže strava, bohatá na zeleninu a ovocie aj zníženie príjmu živočíšnych nasýtených tukov. Zabudnúť nemôžeme na dostatok pohybu či obmedzenie konzumácie alkoholu a cigariet. 

Odporúčame: Rutín - zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní