Škodia podcasty ľudskému zdraviu? Zisti, čo hovorí veda

Škodia podcasty ľudskému zdraviu? Zisti, čo hovorí veda

Zdá sa, že fenomén menom podcast postupne preberá svet trávenia voľného času ľudí. Existuje totiž viac ako 1,5 milióna podcastov, ktoré spoločne vyprodukovali viac ako 34 miliónov epizód. Samozrejme, že čím je fenomén silnejší, prepadá mu i čoraz viac fanúšikov.

Podcasty sa naozaj stávajú bežnou súčasťou našich ciest autom či hromadnou mestskou dopravou, počúvame ich pri športe a zapíname si ich napríklad aj pred spaním či pri starostlivosti o domácnosť. Ako však dobre vieme, všetkého priveľa škodí. Škodia však podcasty aj ľudskému zdraviu

Zábava pre intelektuálov

Nie je žiadnym tajomstvom, že podcastom v posledných rokoch prepadá čoraz viac ľudí. Istý prieskum, ktorý bol vykonaný v prvej polovici roka zhodnotil, že až 36 % respondentov počúvalo minimálne jeden z podcastov v uplynulom mesiaci. Rebríček, ktorý z výskumu vznikol pritom poukazuje, že najvášnivejšími poslucháčmi podcastov sú Juhokórejčania, Španieli a tiež Íri.

Podcasty sú pritom považované za intelektuálnejšiu formu zábavy v porovnaní s televíziou, sociálnymi sieťami a tiež internetom vo všeobecnosti, a to aj preto, že majorita poslucháčov podcastov sú vzdelaní a tiež úspešní ľudia

Zaujme ťa: Intímne detaily, ktoré by ste nemali zdieľať s najlepšou kamoškou

aké podcasty počúvať

Zdroj: Shutterstock®

Mozog bez odpočinku

Vedci sa teda aj vďaka podcastovej popularite snažili prísť na to, ako ich počúvanie vplýva na organizmus. Ukázalo sa, že pri počúvaní podcastov nám uniká čas akosi rýchlejšie, dokážeme pri nich zvládať viacero činností naraz, minimalizujeme čas strávený pred akoukoľvek formou obrazovky a v neposlednom rade je výhodou aj to, že podcasty neslúžia len ako zábavný, ale aj edukačný a informačný formát.

Aj tu však prichádza veľké ALE, pretože nič nie je dokonalé. Neurológovia totiž vidia najväčší problém v tom, že pri počúvaní podcastov je náš mozog v neustálej pohotovosti a je to rovnaký efekt ako počúvanie iného zvukového obsahu, teda hudby či rádia. Pravdou teda zostáva, že neprestajné dávkovanie informácií musí mozog aj nejako spracovať, a túto činnosť robí najmä v pokoji, teda vtedy, keď nepozeráte telku, nescrollujete cez Facebook či Instagram a nepočúvate hudbu ani podcast.

najlepšie podcasty

Zdroj: Shutterstock®

Aj podcasty s mierou

Na tému podcasty sa, prirodzene, urobilo viacero prieskumov. Jeden zo Spojených štátov zistil, že až 12 percent Američanov počúva podcasty viac ako 10 hodín týždenne. Až 36 percent z respondentov zasa tejto audio zábave venovalo v priemere od 3 do 10 hodín v priebehu siedmich dní. To znamená, že u niektorých ľudí by sa dalo povedať, že podcasty sú ich prácou na polovičný úväzok.

A práve tu vedci a odborníci odporúčajú zvoľniť a množstvo podcastov obmedziť. Aj keď sa možno zdá, že počúvaním podcastov sa učíme, náš mozog ich nápor nemusí zvládať čo je v konečnom dôsledku kontraproduktívne. Mali by sme mu preto dať čas, aby informácie z médií spracoval, a to len tak v pokoji vnímajúc svet okolo seba.

Odporúčame: Poznáš Sacha Inchi olej? Odhaľ jeho jedinečné vlastnosti!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Chromíková 25.11.20 08:04

MC
karma
109.00

Treba si vyberať aké podcasty si vypočujem ,nemusím všetky.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.11.20 12:14

ĽŠ
karma
100.00

Všetkého priveľa škodí.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.11.20 17:00

AK
karma
100.00

Podcasty vôbec nesledujem ani mi nechýbajú.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 26.11.20 11:21

KK
karma
105.00

Nesledujem takéto a im podobné veci.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní