Vieš, kde býva Santa Claus? Spoznaj jedno z najčarovnejších miest na svete

Vieš, kde býva Santa Claus? Spoznaj jedno z najčarovnejších miest na svete
  • 10.12.2022
  • Michaela Kožáková

Najkrajšie sviatky v roku sú za dverami a s nimi i žiariaca vianočná výzdoba, vôňa kapustnice a horúceho punču, veselý smiech a spoločné chvíle strávené s tými najbližšími. My dospelí už síce na Ježiška alebo Santa Clausa neveríme. Spomínate si však na tie chvíle, keď ste písali list Ježiškovi a túžobne očakávali, že si váš vytúžený darček nájdete pod vianočným stromčekom? 

Ak sa chcete vrátiť do čias detstva a zažiť toho pravého ducha Vianoc, určite by ste mali navštíviť Dedinku Santa Clausa s množstvom atrakcií, ktoré ponúkajú autentický vianočný zážitok, ktorý nikde inde nezažijete. Alebo sa pohodlne usaďte a spoznajte s nami jedno z najkrajších vianočných miest na našej planéte.

Neprehliadni: Kde zažiť tú pravú atmosféru a ktoré vianočné trhy v Európe by si nemala vynechať?

Santa

Zdroj: INSTAGRAM/visitrovaniemi

Kde sa nachádza Santova dedinka?

Počuli ste už o Laponsku? Tento škandinávsky región priťahuje davy cestovateľov, ktorí hľadajú rozprávkovú zimnú dovolenku plnú úchvatných zážitkov. Hlavným mestom je Rovaniemi a presne tam sa nachádza kúzelná Santova dedinka. Tu žije Santa Claus i so svojimi sobmi a usilovnými elfmi.

Počas druhej svetovej vojny však bolo fínske mesto Rovaniemi takmer zničené. To sa však zmenilo v roku 1950, keď ho navštívila prvá dáma Eleanor Rooseveltová, aby skontrolovala jeho úsilie o obnovu. Predtým, ako sem mala zavítať, úradníci postavili chatu niekoľko kilometrov severne od mesta, priamo na polárnom kruhu. Táto chatka dodnes stojí v dedine Santa Clausa.

Legenda hovorí, že Santov pôvodný domov sa nachádza na tajnom odľahlom mieste vo Fínsku, ktoré pozná len pár vyvolených ľudí. Laponská tradícia tvrdí, že starého pána s dlhou bielou bradou v červenom kabáte a so sobom videli prvýkrát v roku 1927 na hranici Fínska s Ruskom. Ruská strana si prisvojila Deda Mráza, fínska zase Joulupukki. 

V roku 1985 sa niekoľko podnikateľov rozhodlo otvoriť Santovu kanceláriu priamo v Rovaniemi, aby tam po celý rok mohol vítať deti, a zároveň využili potenciál oblasti a prilákali množstvo turistov.

Na základe stúpajúcej popularity a prílevu návštevníkov z celého sveta bola v roku 2010 otvorená dedinka Santa Clausa a ustanovená za jeho oficiálne rodné mesto.

Dedina Santa Clausa

Zdroj: INSTAGRAM/santaclausholidayvillage

Kedy navštiviť Santovu dedinku?

Do Santovej dedinky sa môžete vybrať počas celého roka. Avšak najlepší čas na návštevu Santa Claus Village v Rovaniemi je, samozrejme, počas Vianoc. Celé Laponsko je pokryté mäkkým snehom, chalúpky v dedinke sú krásne vysvietené, vianočné dekorácie zdobia všetko navôkol a soby so psími záprahmi čakajú na zvedavých návštevníkov. 

Ideálnym je tiež obdobie od decembra do marca, kedy sa môžete oddávať rôznym outdoorovým a indoorovým aktivitám. Polárna žiara a snehové podmienky sú najlákavejšími atrakciami a ponúkajú nezabudnuteľné zážitky.

Nevýhodou čarovného zimného obdobia je veľmi krátky deň. Začína okolo 10:00 a končí už okolo 14:00 hodiny. V lete síce nebudete musieť vyčkávať v dlhokánskych radoch, v dedinke ale nebude sneh, takže si neužijete tú pravú vianočnú atmosféru.

Pozri aj: Najčarovnejšie decembrové destinácie: Dopraj si ku koncu roka nezabudnuteľný zážitok

Laponsko

Zdroj: INSTAGRAM/dolaponska

Zaujímavosti a atrakcie v Santovej dedinke

  • Stretnutie so Santa Clausom je najväčším lákadlom pre najmenších. Každý deň v čase od 9:00 do 19:00 môžete zavítať do Santovej obývačky a posedieť si na jeho kolenách, ako dlho chcete. Pripravte sa však na dvoj až trojhodinové čakanie.
  • Každý rok viac ako pol milióna detí napíše listy na Santovu adresu a škriatkovia triedia poštu podľa krajiny pôvodu. Zájsť na hlavnú poštu Santa Clausa je nevyhnutnosťou. Ide o skutočnú poštu prevádzkovanú fínskou národnou poštovou službou Posti. Každý list odoslaný z tejto pošty dostane špeciálnu poštovú pečiatku so Santom a jeho sobmi, ktorá nie je nikde inde k dispozícii. Svoj list môžete odovzdať aj Santovi osobne. 
  • Priamo pri Santovom dome môžete prekročiť Polárny kruh. V Infocentre dostanete do pasu pečiatku ako dôkaz. 
  • V areáli dedinky sa nachádza ľadový bar a reštaurácia Snowman World. Takmer všetko je tu vyrobené z ľadu – dokonca aj poháre na pitie.
  • Zajazdiť si môžete na snežnom skútri a tiež môžete navštíviť Rudolphových bratrancov na sobej farme.
  • Nevynechajte ani Elfskú univerzitu a nájdite všetkých z 26 elfov rozmiestnených po celom parku.
  • Zájdite do dielničky so suvenírmi a staňte sa oficiálnym Santovým pomocníkom. Môžete si tu vytvoriť svoje vlastné tričko alebo sviečku.
Soby

Zdroj: INSTAGRAM/santaclausholidayvillage

Pošta

Zdroj: INSTAGRAM/santaclausmainpostoffice

Santova dedina

Zdroj: INSTAGRAM/snowmanworldlapland

Santa Claus

Zdroj: INSTAGRAM/santaclausvillage_rovaniemi

Zdroj foto: INSTAGRAM.com/santaclausholidayvillage, INSTAGRAM.com/visitrovaniemi

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Elena Švachová 11.12.22 22:35

karma
109.00

Ak by som mala možnosť, išla by som ho navštíviť a zažiť dokonalú vianočnú atmosféru. Je to krásne, rozprávkové.

  • 1
Odpovedať

Gabriela Kožejová 13.12.22 07:53

GK
karma
-1.00

Nádherné prostredie. Milujem sneh takže by som šla hneď.

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 11:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 11:17

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní