Poznáš udon rezance? Pripravené na tieto 3 spôsoby si ich zamiluješ

Poznáš udon rezance? Pripravené na tieto 3 spôsoby si ich zamiluješ

    • Zdieľaj:
  • 5

V rôznych kuchyniach naprieč celým svetom nájdeme nespočetné množstvo pokrmov, ktoré rozhodne stoja za ochutnanie. Každá kuchyňa je v niečom špecifická, opiera sa o iné ingrediencie a prináša kombinácie iných chutí. Dokonca i v rámci jednej krajiny môžeme nájsť odlišnosti v príprave jedál v závislosti od konkrétnej oblasti.

Špeciality ktorej svetovej kuchyne sú tou vašou šálkou kávy? Pochutnáte si najradšej na talianskej kuchyni? Alebo neodmietnete francúzske či grécke dobroty? A možno sa vždy obzeráte po niečom ešte exotickejšom. 

Dnes tu máme niečo pre milovníkov ázijskej kuchyne. Ázijská kuchyňa predstavuje pomerne široký pojem, keďže zahŕňa pokrmy z rôznych krajín. Jej súčasťou je rozmanitá čínska kuchyňa, ale aj indická, kórejská či japonská. Ak majú niečo viaceré ázijské kuchyne spoločné, tak sú to rozhodne rezance. Tie sa naprieč Áziou pripravujú na rôzne chutné spôsoby. Počuli ste už o udon rezancoch? Tie musíte vyskúšať! 

Poznáte udon rezance?

Pod pojmom udon sa ukrývajú hrubé rezance z pšeničnej múky, vody a soli. Vzhľadom pripomínajú špagety, no udon rezance sú omnoho hrubšie (cca 2 až 4 mm) a po uvarení sú svetlejšie a ohybnejšie. Ich pôvod nie je presne známy, no najbežnejšie sú využívané hlavne v japonskej kuchyni, ale aj v Číne.

Tieto japonské rezance sú dnes dostupné aj u nás, a to na internete, v niektorých väčších supermarketoch a hlavne v obchodoch s ázijskými potravinami. Voliť možno z klasických sušených cestovín, alebo aj predvarených, ktoré sú vákuovo balené a ktoré stačí povariť len pár minút. 

Odporúčame: Najlepšie cibuľové chutney (čatní), ktoré musíš ochutnať

Udon rezance na mnoho spôsosov

V krajine svojho pôvodu a v niektorých ďalších ázijských kuchyniach sa udon rezance pripravujú na mnoho spôsobov. Prakticky v každom regióne by sme našli sčasti odlišné recepty s udon. Buď sa používajú ako rezance do polievok, alebo bývajú súčasťou hlavného jedla. K najtradičnejším pokrmom z udon rezancov patrí kake udon, čo je polievka, ktorá pozostáva z udon rezancov v mierne ochutenom vývare. Doň sa obvykle pridáva nasekaná jarná cibuľka. 

Okrem polievok sa udon rezance podávajú s rôznymi druhmi mäsa alebo morských živočíchov, tofu, tiež so zeleninou alebo vaječnou omeletou. Takýmto pokrmom je napríklad yaki udon, čo sú pražené udon cestoviny s mäsom a zeleninou v sójovej omáčke. 

Zaujímavosťou je, že tunajší obyvatelia v zime preferujú udon rezance ako súčasť horúcich pokrmov, v lete ich zase podávajú studené. Ak ste udon cestoviny ešte neskúšali, alebo hľadáte recepty s týmto druhom rezancov, skúste niektorú z nasledujúcich inšpirácií. Dáte prednosť udon rezancom s kuracím teriyaki, zeleninovým udon rezancom s tofu a arašidovým maslom alebo miso polievke s udon rezancami?

Kuracie teriyaki udon rezance

Suroviny na rezance:

  • 2 balenia udon rezancov

  • čerstvý koriander

  • 2 strúčiky cesnaku

  • zázvor (asi 2 cm koreňa)

  • 1 väčší kus kuracích pŕs

  • 1/3 žltej papriky

  • 1/3 červenej papriky

  • 1 malá cuketa

  • 1 malý pór

  • 1 mrkva

  • 3 malé šalotky

  • 1/2 limetky

  • biely a čierny sezam

  • olivový olej

Suroviny na omáčku:

  • 80 ml sójovej omáčky
  • 3 PL medu
  • 1 PL hnedého cukru
  • čierne korenie a soľ
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1 strúčik cesnaku
  • zázvor (asi 2 cm koreňa)

Postup prípravy: 

  1. Papriky, pór, cuketu aj mrkvu nakrájame na pásiky rovnakej dĺžky a šalotku na osminky. Kuracie prsia nakrájame na pásiky. 

  2. Teriyaki omáčku pripravíme zmiešaním sójovej omáčky, medu, hnedého cukru, soli, korenia, škrobu, pretlačeného cesnaku a nastrúhaného zázvoru. 
  3. Udon rezance uvaríme podľa návodu na obale.
  4. Na woku si rozpálime olej. Zľahka na ňom orestujeme nasekaný koriander s nadrobno nakrájaným cesnakom a zázvorom. Po tridsiatich sekundách pridáme kuracie prsia. 
  5. Následne do woku prihodíme žltú a červenú papriku, cuketu a pór. Ochutíme šťavou z limetky. 
  6. Po chvíli pridáme šalotku a mrkvu, následne aj uvarené udon rezance. 
  7. Premiešame a zalejeme teriyaki omáčkou. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia omáčky. 
  8. Pred podávaním posypeme rezance sezamom a pridáme aj pár lístkov koriandra. 

Zeleninové udon rezance s tofu a arašidovým maslom

Suroviny:

  • 1 cibuľa

  • 1 jarná cibuľka
  • 200 g červenej kapusty
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 250 g udon rezancov
  • 70 g arašidového masla
  • 30 ml sójovej omáčky
  • 2 PL sezamového oleja
  • 1 PL sezamových semienok
  • 1 ks tofu
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 g chilli
  • 3 PL medu

Postup prípravy: 

  1. Tofu si najskôr nakrájame na väčšie kocky a opražíme ho na oleji. 

  2. Kapustu s mrkvou a jarnou cibuľkou nakrájame na tenké pásiky.
  3. Udon rezance uvaríme podľa návodu na obale. 
  4. Pripravíme si omáčku zmiešaním sezamového oleja, arašidového masla, medu, chilli a sójovej omáčky. 
  5. Cibuľu a cesnak nadrobno nasekáme a opražíme na oleji. Pridáme kapustu a mrkvu a chvíľu restujeme. Následne pridáme aj udon rezance, tofu a všetko zalejeme pripravenou omáčkou.
  6. Povaríme asi 5 minút. Pred podávaním posypeme jarnou cibuľkou, sezamom a tenkými pásikmi uhorky. 

Odporúčame: ​Domáce langoše, ktoré chutia ako zo stánku na trhoch

Miso polievka s udon rezancami

Suroviny: 

  • 1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru

  • 4 PL miso pasty (najlepšie hnedej)
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 2 PL sezamovej pasty tahini
  • zázvor (asi 2 cm koreňa)
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 balenie udon rezancov
  • 1 tofu
  • 1 hrsť shiitake húb (ak sú sušené, je ich potrebné vopred namáčať)
  • 5 červených reďkoviek na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Do hrnca nalejeme vývar a pridáme doň tenké plátky zázvoru a zelené časti jarných cibuliek. Dáme variť.

  2. V pohári si rozmiešame miso pastu, sezamovú pastu a sójovú omáčku. Zmes pridáme do polievky, necháme zohriať a vývar scedíme. 
  3. Udon rezance uvaríme podľa návodu na obale. 
  4. Na panvici si na 1 PL olivového oleja opražíme tofu nakrájané na kocky. 
  5. Na druhej PL olivového oleja osmažíme shiitake.
  6. Do misiek vložíme rezance, pridáme opražené huby a tofu a nasekané biele časti jarnej cibuľky. Všetko zalejeme horúcim vývarom a ozdobíme prúžkami reďkovky. 

Odporúčame: Jesenné brusnicové cookies: Plnené a dokonalo chutné!


    • Zdieľaj:
  • 5
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Darina Božiková 07.12.22 14:35

DB
karma
111.00

ešte som tieto rezance nejedla, ale všetko môže byť dobré a stojí za vyskúšanie.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 08.12.22 06:31

ĽŠ
karma
100.00

Výborné rezance, vďaka za recepty!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 08.12.22 17:31

MM
karma
106.00

mňam, až sa mi slinky zbiehajú

  • 0
Odpovedať

Jana Havranová 10.12.22 20:48

JH
karma
-1.00

Mňam, ukladám si článok do záložiek a čoskoro vyskúšam ;)

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 12.12.22 16:07

karma
-1.00

Ešte som ich nejedla rada vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Kaviár v kozmetike – prečo ho bude milovať i vaša pleť a kde ho nájsť?
Pleť

Kaviár v kozmetike – prečo ho bude milovať i vaša pleť a kde ho nájsť?

  • 0
  • 04.11.2022
Nevhodne zvolené účesy dokážu napáchať veľa škôd. Tieto nám pridávajú roky!
Pre ženy

Nevhodne zvolené účesy dokážu napáchať veľa škôd. Tieto nám pridávajú roky!

  • 1
  • 23.01.2023
Beauty poradňa GERnétic: Starostlivosť o citlivú pleť
Poradňa

Beauty poradňa GERnétic: Starostlivosť o citlivú pleť

  • 0
  • 23.01.2023