Poznáš hríby shiitake? Pre toto sa ich oplatí zaradiť do jedálnička!

Poznáš hríby shiitake? Pre toto sa ich oplatí zaradiť do jedálnička!

V našich končinách sú najviac rozšírené hríby, ako šampiňóny či dubáky. Obľúbená je i známa hliva ustricová. Počuli ste však niekedy o hríboch, nazývaných shiitake? Pochádzajú z Ázie a v Japonsku ich pokladajú za elixír, predlžujúci život. Ich liečivé účinky poznali pred tisíckami rokov i v Číne. Posilňujú imunitný systém, znižujú hladinu zlého cholesterolu a dokážu toho oveľa viac. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké skvelé vlastnosti majú hríby shiitake a ako ich konzumovať.

Čo znamená slovo shiitake?

Shiitake alebo inak húževnatec jedlý či latinsky Lentinus edodes je huba, pochádzajúca z Ázie, kde je symbolom dlhovekosti. Tieto hríby sú súčasťou čínskej medicíny už viac, ako 6000 rokov. Dodnes sú cenené vďaka svojej chuti a liečivým vlastnostiam, ktoré sú známe nielen v ázijských krajinách, ale už aj po celom svete. Slovo shiitake môžeme preložiť z japončiny. Pojem shii označuje strom, na ktorom tieto huby pôvodne rástli a take znamená hríby. Tieto huby sa skladajú z klobúčika a hlúbika. Sú svetlohnedej až tmavohnedej farby. Klobúk je zvyčajne sfarbený nerovnomerne a máva biele škvrny.

Jeho povrch je dokonca pokrytý šupinkami a môže byť nepravidelne popraskaný. Na spodnej strane klobúka sú lupene, ktoré sú u mladých hríbov krémovej farby a neskôr chytajú ružovkastý nádych. Huba shiitake dorastá do výšky od 5 do 15 centimetrov. Húževnatec jedlý obľubuje teplé a vlhké podnebie. Ide o drevokaznú hubu, ktorá v súčasnosti voľne rastie prevažne na rozkladajúcich sa kmeňoch listnatých stromov, najmä na duboch, javoroch, bukoch či gaštanoch. Taktiež je pestovaná buď na substrátoch alebo narezaných drevených kmeňoch.

Odporúčame: Tofu: Buď ho miluješ alebo nenávidíš. Prečo sa ho však oplatí jesť?

účinky shiitake

Zdroj: Shutterstock®

Aký majú vplyv na telo?

Shiitake huby obsahujú bielkoviny, vlákninu i cenné omega-3 a -6 mastné kyseliny. Taktiež sú zdrojom mnohých minerálnych látok, najmä horčíka, železa, fosforu, medi či zinku. Skrýva sa v nich cholín, niektoré z vitamínov skupiny B a lentinán. Táto látka má množstvo blahodarných účinkov na ľudský organizmus. Lentinán pôsobí protirakovinovo, stimuluje imunitný systém a je účinný v boji proti rozličným zápalom v tele aj civilizačným ochoreniam. Shiitake huby chránia bunky pred voľnými radikálmi a zamedzujú rastu rakovinových buniek. Pomáhajú prečistiť celý organizmus.

Znižujú vysoký krvný tlak aj cholesterol v krvi, čiže sa podieľajú na prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Pozitívne vplývajú aj na dýchacie cesty, pečeň, obličky i nervový systém. Taktiež z tela podporujú vylučovanie ťažkých kovov, odpadových látok, nadbytočnej soli či stresu. Shiitake by ste mali vyskúšať po operačných zákrokoch na rýchlejšie zotavenie a aktiváciu samoozdravných procesov. Rovnako je ich vhodné konzumovať pri cukrovke, pretože napomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho bránia vzniku zubného povlaku a znižujú príznaky kandidovej infekcie.

ako konzumovať shiitake

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa používajú?

Shiitake hríby majú uplatnenie v medicíne aj gastronómii. Ako výživový doplnok si ich môžete zakúpiť v lekárni či na internete. Oplatí sa ho vyskúšať najmä pri vyššie zmienených zdravotných ťažkostiach. Taktiež ho môžete užívať ako prevenciu. Okrem toho majú hríby shiitake svoje miesto i v strave. Aj keď sú charakteristické najmä pre ázijskú kuchyňu, postupne sa pretlačili aj do tej európskej. Využiť ich môžete pri príprave polievok či omáčok. Hodia sa aj k ryži či zeleninovým a mäsovým pokrmom.

Shiitake skúste kombinovať s králičím alebo kuracím mäsom. Tepelne ich upravujte len krátko, aby nestratili veľké množstvo účinných látok. Shiitake huby môžete použiť čerstvé či sušené, ktoré je však potrebné najskôr namočiť do vody, a to približne na 8 hodín. Tieto hríby majú nízku energetickú hodnotu, no sú veľmi výživné a človeku poskytnú pocit zasýtenia. Konzumovať sa môžu pri redukčných aj vegetariánskych diétach.

Pozri aj: Ako odstrániť lupiny? Sú naozaj nevyliečiteľné? Toto je pravda!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 19.04.18 06:10

ĽŠ
karma
100.00

Shiitake poznám, no že až 8 hodín treba nechať namočené sušené, ma prekvapilo, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 19.04.18 20:09

HZŠ
karma
102.00

Až doposiaľ som o nich nepočula ani nečítala a preto ma článok veľmi zaujal.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 19.04.18 22:47

karma
109.00

Shiitake poznám,ale zatiaľ som ich neskúšala,lebo mám nasušených veľa dubákov,tak som do varenia používala tie.Ale ako som sa dočítala,Shiitake sú veľmi zdravé,tak ich určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 20.12.18 14:18

AH
karma
-1.00

Milujem hlivu, a tento krat siahnem po Shiitake a vyskúšam.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní