Umývačka riadu vs ručné umývanie riadu: Čo je ekonomickejšie a výhodnejšie?

Umývačka riadu vs ručné umývanie riadu: Čo je ekonomickejšie a výhodnejšie?

Umývačka riadu je skutočným a veľmi cenným pomocníkom, bez ktorého si mnohí z nás už nedokážu predstaviť svoju existenciu. Po veľkej oslave je to skutočná záchrana. Stačí do nej všetko naukladať, stlačiť zopár gombíkov a vyložiť si nohy. Umývačka riadu všetok riad umyje za nás a my sa tak môžeme venovať iným činnostiam.

Na druhej strane, nájdu sa medzi nami aj takí, čo patria do tzv. starej školy, ktorí nedajú dopustiť na ručné umývanie riadu. Všetok riad a jeho čistotu majú tak pod kontrolou. Avšak, v súvislosti s ručným umývaním sa hovorí o vysokej spotrebe vody. Aká je však pravda?

V dnešnej dobe, keď ceny elektriny rastú a s tým aj naše náklady na bývanie a existenciu, mnohí premýšľajú práve nad tým, čo je ekonomickejšie a kde by sa dalo ušetriť nejaké to euro. Čo je teda výhodnejšie – umývačka riadu a umývanie v nej alebo skôr umývanie ručne?

Odporúčame: Ako často prať interiérové závesy? Možno častejšie, než by si si myslela!

Je úspornejšia umývačka riadu alebo ručné umývanie?

Podľa štúdií a prieskumov je výhodnejšie zaobstarať si umývačku riadu a umývať všetok špinavý riad priamo v nej. Umývačka riadu počas jedného cyklu (teda počas jedného umývania všetkého špinavého riadu) spotrebuje približne 9 až 15 litrov vody – samozrejme, niektoré aj oveľa menej. Naopak, pri ručnom umývaní je v prieme spotrebovaných 45 litrov vody. Avšak, toto číslo sa navyšuje v závislosti od toho, či umytý riad aj oplachujete pod tečúcou vodou alebo nie. V takom prípade je údajne spotrebovaných viac ako 150 litrov vody. A to už je vysoká cena za čistý riad, nemyslíte?

Umývačka riadu je teda ekonomickejšia aj keď si vyžaduje vyššiu investíciu na začiatok. No popravde, peniaze sa vám kvázi vrátia, nakoľko je pri každom umývaní šetrenejšia. Samozrejme, je dôležité poznamenať, že výsledná spotreba vody závisí aj od programu, ktorý na umývanie riadu používate.

Odborníci odporúčajú ECO program, ktorý spotrebuje oveľa menšie množstvo vody i energie, a to aj napriek tomu, že tento program je dlhší než ostatné.

Výhodou umývačiek riadu je aj šetrenie času. V priemere totižto umývačku riadu dokážeme naplniť a vyložiť za 15 až 20 minút. Kdežto ručné umývanie riadu a následne aj jeho utieranie môže byť „zábavou“ pokojne aj na hodinu až dve.

Nevýhodou je možno to, že aj umývačku riadu je potrebné umývať. Je to irónia, ale aby ste z umývačky riadu vyťahovali dokonalo umytý riad, je potrebné čistiť filter, na ktorom sa zachytáva mastnota i zvyšky jedál. Nehovoriac o tom, že čas od času je potrebné do umývačky vložiť špeciálny prípravok na jej čistenie a pustiť čistiaci program.

Pozri aj: Nadmerná vlhkosť v byte či dome: Kedy zasiahnuť a problém riešiť?

Je možné ušetriť aj pri ručnom umývaní riadu?

Nie každý má možnosť zadovážiť si umývačku riadu – či už z finančného hľadiska alebo z dôvodu nedostatku priestoru v kuchyni. Preto mnohým neostáva nič iné, len umývať riad ručne. Ako však umývať riad ekonomicky? Aj v tomto prípade sa to dá!

V prvom rade je potrebné myslieť na základné pravidlo – všetko treba umývať hneď a netreba nechať nič zaschnúť. Pri odmáčaní totižto spotrebujete veľké množstvo vody. V druhom rade, ak riad oplachujete a musíte ho opláchnuť, aby ste sa zbavili čistiaceho prostriedku, tak využite na to studenú vodu – tá je podstatne lacnejšia ako teplá. 

Pri umývaní riadu treba myslieť aj na postupnosť. Ideálne je napustiť si vodu do umývadla, pridať trochu čistiaceho prostriedku na riad a všetko postupne poumývať. Začať by ste však mali najmenej špinavým riadom (napr. poháre) a až tak sa prepracovať k umývaniu mastnejších tanierov a hrncov.

Samozrejme, myslíte aj na základné pravidlo – z tanierov je potrebné najskôr odstrániť hrubé nečistoty, aby ste si „nezašpinili" vodu, v ktorej chcete všetok riad umyť. V opačnom prípade by ste museli vodu meniť častejšie, aby ste mali dokonalo čistý riad, čo, samozrejme, zdvíha spotrebu vody a náklady na ňu. 

Zaujme ťa aj: Na čo použiť vodu z varených vajec? Budeš prekvapená, aké má využitie


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Dominika Molnárová 06.12.22 17:41

DM
karma
-1.00

Sme stále bez umývačky a vôbec nám to nevadí.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 08.12.22 01:20

karma
109.00

Myslím, že umývačka riadu. Už nad ňou rozmýšľam, že si ju kúpim. Dcéra ju má a nevie si ju vynachváliľ.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 10.12.22 07:05

AS
karma
108.00

rada by som umývala riady v umývačke, ale mám malú kuchyňu- nemala by som ju kam umiestniť, ostáva mi len ručne umyť riady

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní