Umývačka riadu umyje nielen špinavý riad: top nápady na jej využitie

Umývačka riadu umyje nielen špinavý riad: top nápady na jej využitie

Umývačka riadu sa zaraďuje medzi nenahraditeľné vynálezy ľudstva, ktorá ľudí odbremení od umývania kopy špinavého riadu. Aj keď mnohí tvrdia, že umývačku nepotrebujú a s umývaním si vystačia svojpomocne, pravdou je, že často šetrí množstvo vody, ktoré kohútikom pretečie len tak. Vo väčšine prípadov si gazdinky na umývačku riadu zvyknú a pochvaľujú si ju. V dreze potom umývajú drobnosti, ktoré stačí iba opláchnuť alebo kúsky, ktoré do umývačky nie sú vhodné.

Vedeli ste však o tom, že umývačku možno využiť nielen na umývanie riadu? S čím všetkým si dokáže poradiť?

Zaváranie

Jednou z možností, ako uskladniť sezónnu zeleninu či ovocie, ktoré inak nedokážeme spotrebovať, je jeho zavarenie. Veď aj v zime padnú jahody či čerešne do koláčov mimoriadne vhod. Vedeli ste však o tom, že okrem klasických možností zavárania možno zavariť ovocie a zeleninu aj v umývačke riadu? Zvyčajne stačí, ak dobre uzatvorené nádoby vložíme do umývačky, nastavíme program s čo najvyššou teplotou alebo na program pre silno znečistený riad. Tableta ani leštidlo nebude potrebné. Po ukončení programu stačí poháre vybrať, prevrátiť hore dnom a prikryť utierkou do druhého dňa.

Pozri aj: Efektívne a ekologicky: Ako na správne používanie umývačky riadu?

zaváranie

Zdroj: Shutterstock®

Umývanie ovocia a zeleniny

Umývačka vám poslúži aj na umytie väčšieho množstva zeleniny a ovocia, ktoré plánujete zavárať alebo z neho pripravovať lekvár či sirup. Stačí ho iba naukladať do priehradiek tak, aby nepopadalo a nastaviť čo najkratší program s nízkou teplotou (niektoré umývačky riadu majú funkciu oplachu). Opäť však vynechajte tabletu a leštidlo.

Pomôže vyčistiť chladničku

Umývanie chladničky zvyčajne nepatrí medzi obľúbené činnosti. Chladnička má totiž množstvo zákutí a komponentov, ktoré treba umyť. Umývačka však môže pri chladničke zohrať dôležitú úlohu a aspoň sčasti pomôcť! Povkladajte do nej všetky plastové komponenty, koše a priehradky na uskladnenie, ktoré vo väčšine prípadov možno umyť aj v umývačke. Vy sa tak už popasujete iba s kostrou chladničky.

Neprehliadni: Špongia na riad – nedáš na ňu dopustiť? Po tomto zistení sa jej viac nedotkneš!

chladnička

Zdroj: Shutterstock®

Digestor a filtre

Hoci je digestor veľkým pomocníkom pri varení a účinne odvádza arómy a paru z varenia preč, na jeho čistenie sa často zabúda. Zájdená špina a mastnota sa však potom bežne dostupnými čistiacimi prostriedkami nečistí práve najľahšie. Aj tu vám pomôže umývačka riadu, ktorá filter z digestoru umyje ľavou zadnou! Rovnako môžete prihodiť aj rôzne filtre z vysávačov či zvlhčovačov, ktoré budú razom ako nové!

Vázy, lustre a iné doplnky

Doplnky robia domov tým čím je. Aj vďaka nim je domácnosť útulnejšia. Aj oni si však vyžadujú pravidelnú údržbu. Vyčistite ich pomocou umývačky riadu. Umyť tak môžete jednoduché lustre (napríklad z plastu či keramiky), vázy, rôzne sošky a inú keramiku. Pozor, umývanie doplnkov s pozlátením či iným jemným zdobením nie je vhodné.

Inšpiruj sa: TOP 5: Vieš, aké sú najšpinavšie miesta v kuchyni?

dekorácie

Zdroj: Shutterstock®

Príslušenstvo zo sporáka, mikrovlnky či rúry

Aj spotrebiče, ktoré sa podieľajú na príprave jedla si zaslúžia poriadny kúpeľ. Doprajte očistu v umývačke napríklad nerezovým či iným odolným komponentom zo sporáka alebo rúry na pečenie. Nezabúdajme ani na tanier z mikrovlnky, na ktorý kladieme jedlo.

Detské hračky a iné príslušenstvo

Hygiena je pri dieťati mimoriadne dôležitá najmä v prvých mesiacoch života. Vedeli ste o tom, že umývačka spoľahlivo a bezpečne umyje aj plastové či sklenené detské fľaše alebo plastové hračky? Väčšina umývačiek riadu obsahuje program zvýšenej hygieny, ktorá je určená najmä pre tieto prípady. V drogériách často zakúpiť aj ekologické a nedráždivé tablety do umývačky.

Odporúčame: Používanie mikrovlnky: Tak škodí alebo nie? Aká je pravda?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarína Konečná 22.11.21 09:10

KK
karma
109.00

vázy umývam v umývačke, ale digestor a príslušenstvo z chladničky to určite vyskúšam

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 23.11.21 05:59

ĽŠ
karma
100.00

Dokáže si poradiť naozaj s rôznymi predmetmi.

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 23.11.21 20:41

DB
karma
117.00

Dobré nápady...

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 24.11.21 22:51

karma
109.00

Umývačku riadu si pochvaľuje aj moja dcéra. Super nápady,umývačka má široké využitie. My sme doma len dvaja,tak u nás by sa umývačka nevyužila.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní