Používanie mikrovlnky: Tak škodí alebo nie? Aká je pravda?

Používanie mikrovlnky: Tak škodí alebo nie? Aká je pravda?

  • 105
  • 12

Používanie mikrovlnky so sebou najprv prinieslo obrovský boom. Veď každá gazdinka, ktorá dovtedy musela stráviť celú večnosť prihrievaním obeda v hrncoch, nehovoriac o tom, koľko času jej zabralo umývanie všetkého toho riadu, doslova zaplesala pri predstave niečoho, čo prihreje celé jedlo aj s tanierom a to bez námahy. Každá domácnosť musela mikrovlnnú rúru jednoducho vlastniť. A potom prišiel druhý boom, spojený s týmto „vynálezom storočia“, avšak už o čosi menej pozitívny. Začalo sa totiž tvrdiť, že mikrovlnky škodia zdraviu.

Už to síce bude nejaký ten piatok, čo najväčší ošiaľ okolo tejto témy ustal, ale otázka (ne)škodlivosti mikrovlnky akoby zostala zavesená niekde vo vzduchu. Ako ste na tom vy? Používate ju? A ak áno, veríte, že vám môže nejakým spôsobom škodiť? Pozrite sa s nami na to, čo hovoria na slovo vzatí odborníci!

Inšpiruj sa: Revuele Beauty & Care pleťová starostlivosť, ktorú musíš poznať!

škodlivosť mikrovlnnej rúry

Zdroj: Shutterstock®

Tak škodí alebo nie?

Škodlivosť verzus neškodlivosť mikrovlnnej rúry patrí rozhodne do skupiny kontroverzných tém. Aj v tomto prípade, ako inak, sa vytvorili dva tábory – v jednom sú tí, ktorí škodlivosť tohto spotrebiča rezolútne odmietajú, v druhom zase zarytí odporcovia mikrovlnného žiarenia. Práve tí totiž argumentujú tým, že toto žiarenie výrazne ničí výživné látky jedla aj samotnú štruktúru potravín. Mikrovlnku tak stavajú do jedného radu spolu s telefónmi, vysielačmi či radarovými systémami. Aká je teda realita? Čomu veriť?

mikrovlnné žiarenie

Zdroj: Shutterstock®

Stovky výskumov – a každý záver iný

Výskumov prebehlo obrovské množstvo. Takmer každý z nich prišiel s úplne iným záverom. Preto sme sa rozhodli „vypichnúť“ aspoň dva z nich. Jeden z pomerne veľkých výskumov mikrovlnného žiarenia sa uskutočnil v Saudskej Arábii, kde testovali tak mikrovlnky, používané v domácnostiach ako aj v reštauráciách. Záver výskumu bol jednoznačný a pomerne optimistický – hodnota radiácie, vplývajúcej na používateľov mikrovlniek, je oveľa nižšia, než povolená hranica. Tento výskum zároveň poprel, že by mala mikrovlnka akýkoľvek negatívny dopad na štruktúru jedla.

Otestuj: Ako na holenie nôh žiletkou? Hlavne nerob tieto zásadné chyby! ​

ako používať mikrovlnku

Zdroj: Shutterstock®

Podľa ďalšieho výskumu, tentoraz európskeho, boli zistené výrazné rozdiely v rozbore krvi testovaných ľudí – tí, ktorí dostávali jedlo, zohrievané v mikrovlnnej rúre, mali oveľa nižší hemoglobín a lymfocyty, pričom rozdiely zistili aj v hladine dobrého aj zlého cholesterolu. Výsledkom výskumu teda bolo, že žiarenie z mikrovlnky je rádioaktívne a spúšťa v tele karcinogénny proces.

Ako samy vidíte, je nemožné z tejto otázky spraviť jednoznačný záver a tak sa zdá, že téma škodlivosti mikrovlniek zostane aj naďalej len tak voľne pohodená v priestore. Zvlášť, keď sa nikdy nedozvieme, nakoľko majú v záveroch výskumov prsty práve výrobcovia týchto sporných spotrebičov. Napriek tomu však na záver prinášame niekoľko pravidiel používania mikrovlnnej rúry, ktoré nebude na škodu si zopakovať.

čistenie mikrovlnky

Zdroj: Shutterstock®

Na toto nezabúdajte:

  • Jedlo a potraviny ohrievajte v sklenených alebo porcelánových nádobách, vhodných do mikrovlnky. Naopak, čomu sa vyhnite, to je zohrievanie jedla v jeho pôvodnom obale, ak ide o polotovar alebo pokrm, dovezený z reštaurácie. Plastový obal ani plastové nádoby do mikrovlnky radšej nevkladajte. To isté sa týka kovu.
  • Mikrovlnnú rúru pravidelne čistite vhodnými prostriedkami – usadené zvyšky obedov spred mesiaca vášmu aktuálnemu obedu naozaj nedodajú ten pravý šmrnc. Zrejme nám dáte za pravdu, že takéto mikrovlnky, takzvané múzeá obedov, bývajú pomerne časté najmä v pracovných kuchynkách, kde sa akosi nikto nemá k činu, pokiaľ ide o hygienu „erárnych“ spotrebičov.
  • Vyhýbajte sa zohrievaniu vajíčok v mikrovlnke – tie so škrupinami totiž rady a často explodujú a tie bez škrupín tiež nie sú práve najvhodnejší adepti na tento spôsob prípravy / ohrevu.
  • Zohrievajte jedlo dostatočne dlho, v opačnom prípade sa môže stať, že nedostatočné teplo, prechádzajúce pokrmom, nezahubí niektoré z odolnejších baktérií, napríklad Salmonellu alebo Listeriu.
- Anketa

POUŽÍVATE MIKROVLNNÚ RÚRU?

Odpovedalo 127 ľudí  

Áno
55%
Len občas
25%
Nie
20%

  • 105
  • 12
Návrat hore
Autor článku

12 komentárov

Ľubica Šťastná 18.09.18 05:55

ĽŠ
karma
111.00

Stovky výskumov – a každý záver iný, veru! Ťažko sa pravdy dopátrať, keďže majú v záveroch výskumov prsty práve výrobcovia týchto sporných spotrebičov; veľmi dobrý článok!

  • 1
Odpovedať

viktor labakann 18.09.18 12:27

karma
80.00

Neviem, či je lepšie prihrievať obed v hrnci a potom sa pripáli, tak to radšej mikrovlnku.

  • 0
Odpovedať

Jana Džavanová 18.09.18 18:49

JD
karma
105.00

No a uz som si myslela, ze to rozluskli :) mikrovlnu mame a obcas ju pouzivam, nie dennodenne, ale je to uzitocny pomocnik.

  • 0
Odpovedať

Jana Džavanová 18.09.18 18:49

JD
karma
105.00

No a uz som si myslela, ze to rozluskli :) mikrovlnu mame a obcas ju pouzivam, nie dennodenne, ale je to uzitocny pomocnik.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 18.09.18 19:44

MC
karma
108.00

Mikrovlnku niekedy používam , a na výskumné výsledky kašlem .

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.09.18 21:27

karma
133.00

Je to ozaj šikovný pomocník.Jedlo vždy prihrievam v sklenených nádobách a stane sa,že ju niekedy za celý deň ani nepustím,takže ju nepoužívam každý deň.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 18.09.18 21:51

PV
karma
94.00

Nemám v obľube mikrovlnku , no je to rýchle na zohriatie jedla ,alebo nápoja.. Používam ju fakt len občas , radšej si zohrejem v hrnci ..

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 19.09.18 19:16

MM
karma
127.00

všetko s mierou, občasné používanie určite ešte nikomu neuškodilo

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 21.09.18 18:50

IM
karma
100.00

počula som, že ked je jedlo zohrievané v mikrovlnke tak ked s zohreje tak by to malo aspon 2 minuty postat než s to bude jest aspon nejaké to žiarenie zmyzne

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 28.09.18 13:15

karma
100.00

Ja si to bez mikrovlnky ani neviem predstaviť.

  • 0
Odpovedať

Jana Džavanová 08.10.18 14:41

JD
karma
105.00

o tomto som viedla rozhovor uz s viacerzmi ludmi, avsak kedze moj manzel studoval elektrotechniku, pekne mi vysvetlil, o ake vlnenie v mikrovlnke ide a tak sa jej absolutne nebojim. niekedy mam pocit, ze EU uz len vymysla, co by zakazala alebo naopak povolila a ze v pozadi je nieco uplne ine, ako sa dostane von. mikrovlnku nepouzivam dennodenne, ked uz , nebojim sa, ze ma nejako ohrozi

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 12.01.19 23:28

JK
karma
100.00

Používam každý deň

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Raňajky

Na raňajky aj večeru: Lahodná cuketová omeleta s ricottou je hotová raz-dva!

  • 137
  • 7
  • 03.09.2020
Dezerty

Čučoriedkové tiramisu so škoricou: Jednoduchý dezert v pohári pre maškrtníkov!

  • 111
  • 7
  • 20.08.2020
Bezmäsité jedlá

Recepty zo šošovice inšpirované zahraničím: Netradičné a vynikajúce!

  • 96
  • 5
  • 24.10.2020
TOPlist