Nadmerná vlhkosť v byte či dome: Kedy zasiahnuť a problém riešiť?

Nadmerná vlhkosť v byte či dome: Kedy zasiahnuť a problém riešiť?

Nie je prekvapivé, že počas zimného obdobia sa v mnohých domácnostiach na oknách vytvára mokrý pás. Zarosené okná po prebudení nie sú ničím výnimočným, no ak sa spolu s nadmernou vlhkosťou objaví aj pleseň na oknách či na stenách, začína nám mierne stúpať tlak. Čo robiť v prípade, ak sú okná zarosené?

V prvom rade by sme sa mali zamerať na vlhkosť v byte a predovšetkým zistiť, aká by mala byť optimálna vlhkosť v byte či dome. Ak je vlhkosť pod 35 % hovoríme o suchom vzduchu, ktorý rovnako nie je optimálny, pretože môže spôsobovať zdravotné problémy. Na druhej strane, ak je vlhkosť vzduchu nad 60 %, hovoríme už o príliš veľkej vlhkosti vzduchu v domácnosti, čo rovnako nemusí byť priaznivé pre naše zdravie. Je vhodné zaobstarať si vlhkomer, ktorým jednoducho zistíte, ako je na tom vaša domácnosť s vlhkosťou vzduchu.

Pri suchom vzduchu je ideálne siahnuť po zvlhčovači vzduchu, vďaka ktorému bude vzduch vlhší, čo je vhodné hlavne v domácnosti s alergikmi. Naopak, čo robiť, ak je vzduch príliš vlhký?

rosenie okien počas zimy

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Pravidelné vetranie

Vetranie je alfou a omegou riešenia celého problému. V zimnom období máme totižto tendenciu domácnosti prekurovať, aby nám bolo príjemne teplo. No aj to môže byť príčinou, prečo sa nám rosia okná. Studený vonkajší vzduch v kombinácii s teplým vnútorným vytvára na okách rosu. Ak tomu chcete predísť, mali by ste aj v zimnom období pravidelne vetrať. Zabudnite však na štrbinové vetranie. Vetrať je potrebné nárazovo, čo znamená, že v celom byte by ste mali otvoriť okná dokorán aspoň na 10 minút. Podľa odborníkov by toto malo byť účinné riešenie v boji s rosením okien a tvorbou plesní.

Odvlhčovač vzduchu

Ďalšou možnosťou je odvlhčovač vzduchu, ktorý dokáže pohltiť všetku nadmernú vlhkosť v domácnosti. Samozrejme, aj odvlhčovačov je celá kopa. Je teda na vás, aký si vyberiete. Môžete voliť tabletkový odvlhčovač alebo elektrický, ktorý je o niečo šikovnejší a účinnejší. Mnohé totižto dokážu na nadmernú vlhkosť v domácnosti upozorniť alebo v prípade zvýšenej vlhkosti sa dokážu aj samé zapnúť. Ide už o inteligentnejšie prístroje, ktoré zvládajú svoju prácu na maximum. Treba však počítať s tým, že ide o vyššiu finančnú investíciu.

Zaujme ťa: Super tipy do domácnosti: Špičkových vychytávok nie je nikdy dosť

sušenie bielizne v zime

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na to, kde sušíte bielizeň

Vlhkosť v domácnosti zvyšuje aj čerstvo vypraná bielizeň. Ako bielizeň schne, odparuje sa z nej všetka voda a vlhkosť. Tá sa následne zráža na oknách. Ako sušiť bielizeň v zime? Naše babičky vždy odporúčali dávať bielizeň vymraziť na balkón alebo na terasu. Zbavíte sa tak možných baktérii, ktoré nezničila práčka a navyše bielizeň bude schnúť rýchlejšie. Neodporúča sa tiež sušiť bielizeň na radiátoroch!

Pomôže ryža, mačacie kamene i chlorid vápenatý

Pri problémoch s nadmernou vlhkosťou v domácnosti môžete využiť aj rôzne babské triky. Za vyskúšanie stojí ryža alebo mačacie kamene. Stačí jednu z týchto ingrediencií nasypať do starej ponožky a položiť na parapetnú dosku. Ryža i mačacie kamene pohltia vlhkosť, vďaka čomu sa vám nebudú rosiť okná. Tento trik sa oplatí vyskúšať aj v aute.

Mnohí odporúčajú tiež chlorid vápenatý, avšak v tomto prípade je potrebné pod ponožku naplnenú chloridom vápenatým podložiť odkvapkávaciu nádobu, ktorá bude zachytávať všetku vodu.

Pozri tiež: Ako predísť plesniam v domácnosti? Pozor daj na zvýšenú vlhkosť!

Zdroj foto - úvodná fotka: Redakcia KAMzaKRASOU.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 15.12.21 06:53

ĽŠ
karma
100.00

Vetranie je určite alfou a omegou riešenia problému.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 01.12.22 08:26

AS
karma
108.00

určite vyskúšam ryžu a mačacie kamene. Celé roky mám namontovaný prístroj z nemenovanej firmy na odstránenie vlhkosti- ale nepomáha to.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 01.12.22 14:07

MB
karma
108.00

našťastie v samotnom byte je to znesiteľné vďaka vetraniu ale zažila som domácnosti kde to bolo až "cítitť" a nebolo to príjemné.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 01.12.22 15:54

MD
karma
132.00

U nás začal problém s plesňou na stenách, keď sme si dali spraviť na okná gumené tesnenia. Chceli sme ušetriť na vykurovaní, tak sme zainvestovali do "lepšieho" tesnenia. Nejaký čas sme sa potom trápili s odstraňovaním plesní, až sme sa naštvali a tie drahé tesnenia sme odstránili. Boli to peniaze vyhodené von oknom, ale odvtedy máme znova zdravé bývanie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní