Sú TOP pomocníkom pre imunitu? Zisti, ako fungujú betaglukány!

Sú TOP pomocníkom pre imunitu? Zisti, ako fungujú betaglukány!

Známych je mnoho účinných prírodných pomocníkov na podporu imunity. K tým najznámejším dozaista patrí echinacea purpurová, bylinka s krásnymi ružovkastými kvetmi. Prirodzenú funkciu imunitného systému vie však podporiť aj kozinec blanitý či šípky bohaté na dôležitý vitamín C. Prospešné sú však nielen rôzne časti bylín, ale aj huby. Z tejto kategórie môžeme spomenúť napríklad hlivu ustricovú, ale aj menej známe huby reishi. Mnohé huby sú pritom zdrojom takzvaných betaglukánov, ktoré výrazne stimulujú imunitný systém. Čo to betaglukán je a aké sú jeho ďalšie účinky?

Čo sú betaglukány?

Pojmom betaglukány, tiež  β-glukány, označujeme skupinu prirodzene sa vyskytujúcich β-D-glukózových polysacharidov, ktoré sú charakteristické rôznymi fyzikálnochemickými vlastnosťami. Zložené sú z jednoduchých cukrov, respektíve molekúl glukózy pospájaných betaglykozidovými väzbami. Nachádzajú sa v bunkových stenách niektorých obilnín, húb, rastlín, morských rias, ale aj baktérií a kvasiniek, pričom tu zastupujú funkciu stavebných jednotiek pre bunkové obaly. 

I keď dnes radíme betaglukány k pomerne dobre preskúmaným prírodným látkam, ich špecifické úlohy neboli bližšie preskúmané až do začiatku 20. storočia. Prvýkrát boli pritom objavené v lišajníkoch a následne v jačmeni. 

Odporúčame: Lenivá štítna žľaza – ktoré prejavy môžu poukazovať na hypotyreózu?

účinky betaglukánov

Zdroj: Shutterstock®

Aké účinky sú betaglukánom pripisované?

V súčasnosti patria betaglukány medzi najznámejšie prírodné imunostimulátory. Napríklad už od osemdesiatych rokov sú hojne využívané ako prírodné liečivo na podporu činnosti imunitného systému. S ich využívaním pre tieto účely sa však dnes nestretávame len v ázijských oblastiach, ale aj smerom na západ a prakticky po celom svete. Vplyv betaglukánov na imunitu okrem iného súvisí s aktivitou takzvaných makrofágov, ktoré predstavujú jeden typ bielych krviniek imunitného systému. Práve makrofágy napomáhajú v našom tele likvidovať cudzorodé mikroorganizmy, a to rôzne vírusy, baktérie, plesne, ale okrem toho aj nádorové bunky. 

Betaglukány pritom pomáhajú stimulovať tieto biele krvinky k vyššej aktivite, podporujú ich množenie a odolnosť. Vďaka tomu sa zvyšuje imunitná odpoveď tela na ochorenie, čím stúpa i celková obranyschopnosť organizmu. Betaglukány sa uplatňujú pri problémoch so zníženou imunitou, pričom môžu byť nápomocné pre osoby, ktoré trápia často sa opakujúce infekcie. Možno ich používať i v rámci prevencie počas chrípkových sezón. 

Ďalšie účinky a spôsoby uplatnenia betaglukánov:

  • posilnenie imunity v stavoch fyzického aj emočného stresu a pri chronickej únave,
  • priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi, čím prispievajú k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení,
  • pomoc pri alergických ochoreniach dýchacieho systému, napr. pri alergickej nádche, prieduškovej astme, 
  • protinádorové pôsobenie,
  • zmiernenie vedľajších účinkov liečby nádorových ochorení (napr. chemoterapie alebo rádioterapie),
  • ochrana buniek pred oxidačným stresom. 

Čo obsahuje betaglukány?

Poznáme viacero prírodných zdrojov, v ktorých sa betaglukány prirodzene vyskytujú. Nájdeme ich napríklad v pekárenskom droždí a pivovarských kvasniciach. Ako sme totiž spomenuli vyššie, betaglukány sa ako stavebná jednotka vyskytujú i v bunkových stenách kvasiniek. Ich prirodzeným zdrojom sú aj viaceré obilné výrobky, a to výrobky z jačmeňa, pšenice, raže či ovsa. Nájdeme ich teda napríklad aj v zdravých ovsených vločkách.

Ďalším zdrojom betaglukánov sú rôzne medicinálne huby, čiže huby s liečivými účinkami, ktoré sa využívajú v rámci tradičnej medicíny, ale aj vo farmaceutickom priemysle. V našich zemepisných šírkach je známym zdrojom betaglukánov hlavne hliva ustricová, no smerom na východ sú to aj mnohé ďalšie huby. Spomenúť môžeme napríklad reishi (lesklokôrovka obyčajná). V Ázii je označovaná za hubu nesmrteľnosti. Tiež sú ich zdrojom huby shiitake (húževnatec jedlý). 

Odporúčame: Slabá imunita aj zlé trávenie – ktoré ajurvédske liečivo pomôže?

betaglukány v tabletách

Zdroj: Shutterstock®

Betaglukány vo výživových doplnkoch

Pre dostatočné využitie liečebného potenciálu betaglukánov sa vo všeobecnosti odporúča ich dopĺňanie formou výživových doplnkov, ktoré spravidla obsahujú extrakty z vyššie spomínaných zdrojov betaglukánov. Betaglukány sa do doplnkov stravy získavajú buď z kvasiniek, napr. z kvasiniek Sacharomyces cerevisiae, no rovnako aj zo spomínaných húb. Pri užívaní doplnkov stravy vždy dodržujte odporúčané dávkovanie a rovnako sa ohľadom použitia poraďte s lekárom alebo lekárnikom. 

Pre koho nie sú betaglukány vhodné?

Betaglukány sú vo všeobecnosti bezpečné a vhodné pre rôzne vekové kategórie. Na trhu sú dostupné napríklad aj doplnky stravy určené priamo pre deti. Výhodou betaglukánov je, že nebol zistený ich negatívny vplyv alebo vedľajšie účinky ani pri dlhodobom užívaní. Ich užívanie v čase tehotenstva alebo dojčenia je vhodné konzultovať s lekárom. Je to hlavne z dôvodu nedostatku klinických testov na tejto skupine osôb.

Priamo nevhodné však sú betaglukány spravidla pre osoby, ktoré užívajú lieky na potlačenie imunity (tzv. imunosupresíva), a to napríklad po transplantácii orgánov alebo pri liečbe autoimunitných ochorení. Keďže tieto lieky tlmia funkciu imunitného systému, nie je obvykle vhodné užívať doplnky stravy, ktoré sú zamerané na podporu jeho činnosti. 

Odporúčame: Nadmerná konzumácia alkoholu: Riziko ktorých ochorení zvyšuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 16.12.21 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, vďaka!

  • 0
Odpovedať

Emma Nakls 04.04.23 15:13

EN
karma
-1.00

tie som este neskusala a aj o nich citam po prvykrat, poznate nejaku overenu znacku ktora ich ponuka?

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 11.04.23 13:49

ZK
karma
-1.00

overenu znacku ani nie ale urcite ked take cosi kupis cez mojalekaren nebudes lutovat, tam budu len overene produkty

  • 0
Odpovedať

Ban Hul 16.04.23 13:26

BH
karma
-1.00

myslim ze najlepsie je taketo produkty kupovat v lekarni, tak budes mat istotu ze nekupujes nejaku blbost

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 19.04.23 14:40

LN
karma
-1.00

pri takychto vitaminoch by som sa asi radsej poadila s niekym kto sa vyzna

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní